«Ντόμινο εξελίξεων» από τη νέα μείωση μισθών στη Μαρινόπουλος

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ντόμινο εξελίξεων» από τη νέα μείωση μισθών στη Μαρινόπουλος

Ντόμινο εξελίξεων στον κλάδο των σουπερμάρκετ - στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων - προκαλεί η απόφαση της της αλυσίδας σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος να προχωρήσει σε μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 8%.

Στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι η Μαρινόπουλος είναι ο μεγαλύτερος λιανέμπορος της ελληνικής αγοράς αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες, αν όχι ο μεγαλύτερος - καθώς απασχολεί περίπου 15.000 εργαζομένους.

Η μείωση του εργατικού κόστους κατά 8% θα δώσει τη δυνατότητα στη διοίκηση της εταιρείας να εξοικονομήσει περίπου 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που θα εξοικονομηθούν θα κατευθυνθούν σε προμηθευτές και παραγωγούς έτσι ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση μεταξύ της παράδοσης του προϊόντος και της αποπληρωμής.

Πρόσφατα η αλυσίδα κατάφερε να εξασφαλίσει από τις τράπεζες δάνειο 30 εκατ ευρώ με την συμμετοχή και των βασικών μετόχων επιπλέον 5 εκατ ευρώ, δεσμευόμενη ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο ορισμένων υποκαταστημάτων της, που δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Με βάση το business plan που έχει κατατεθεί στις τράπεζες η Μαρινόπουλος εκτιμάται πως θα επιστρέψει στα κέρδη το 2016 και παράλληλα θα πετύχει σημαντική αύξηση των EBITDA.

Αν και η αλυσίδα έχει να δημοσιεύσει ισολογισμός από το 2011, η διοίκηση της θεωρεί εφικτό τον στόχο «επιστροφή στην κερδοφορία». Και αυτό γιατί, εκτός του ότι έχει γίνει λεπτομερής σχεδιασμός (έχουν προβλεφθεί οι χρηματοδοτικές ανάγκες για κάθε ημέρα τον πρώτο χρόνο και για κάθε μήνα τα επόμενα τρία), έχουν ληφθεί υπόψη και οι πιο συντηρητικές προβλέψεις για την πορεία της κατανάλωσης (κάμψη 2% με 3% το 2016).

Να σημειωθεί ότι από το καλοκαίρι με την επιβολή των capital controls, ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπισε η αλυσίδα ήταν το αιφνίδιο αίτημα πολυεθνικών ομίλων για την πληρωμή τους σε μετρητά, το οποίο ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ικανοποιηθεί. Οι επιπτώσεις έγιναν ορατές στα ράφια των καταστημάτων της αλυσίδας σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, καθώς πολλοί προμηθευτές της πάγωσαν την συνεργασία μαζί της.

Τώρα, το στρατηγικό σχέδιο της Μαρινόπουλος, έχει κοινοποιηθεί τους βασικότερους προμηθευτές της αλυσίδας, οι οποίοι, σύμφωνα με κύκλους του Ομίλου, δήλωσαν πρόθυμοι να το υποστηρίξουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider