Σε θέση μάχης οι οινοπαραγωγοί για τον φόρο στο κρασί

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε θέση μάχης οι οινοπαραγωγοί για τον φόρο στο κρασί

Με το όπλο παρά πόδας βρίσκονται οι οινοπαραγωγοί της χώρας μετά την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι εξετάζει την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης 30 λεπτά ανά φιάλη οίνου, ως ισοδύναμο μέτρο για τη μη επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Ο στόχος της κυβέρνησης να καλύψει μια «τρύπα» 100 εκατ. ευρώ βρίσκει σθεναρά αντίθετο τον οινοπαραγωγικό κόσμο της χώρας και τους ίδιους τους οινοποιούς που εκτιμούν ότι αποτελεί πλήγμα στο κλάδο.

Φόρος χωρίς λογική λένε οι οινοπαραγωγοί

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου κάνει λόγο για μια πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση η οποία «δεν εφάπτεται της Ελληνικής αλλά ούτε της Ευρωπαϊκής πραγματικότητας, καθ’ όσον το θέμα επιβολής Ε.Φ.Κ. στο κρασί έχει επί μακρόν συζητηθεί επανειλημμένα σε αρμόδια Κοινοτικά όργανα αλλά και στο εσωτερικό της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου».

Όπως τονίζουν, σε κανένα κράτος-μέλος της Κοινότητας που είναι χώρα παραγωγής οίνου, δεν έχει επιβληθεί Ε.Φ.Κ. στο κρασί, ούτε και στη Γερμανία, αντίθετα μόνο κράτη–μέλη που δεν παράγουν κρασί το έχουν κάνει και αυτό, όπως τονίζουν, για ευνόητους λόγους αφού το κρασί είναι στις χώρες αυτές κατά κύριο λόγο προϊόν εισαγωγής.

«Η Ελλάδα είναι χώρα παραγωγός οίνου. Οι χώρες παραγωγοί οίνου είναι σταθερές στην απόφασή τους να κρατήσουν μηδενικό τον Ε.Φ.Κ. στο κρασί. Η Ελλάδα έχει ακόμα περισσότερους λόγους να μην επιτρέψει την ειδική φορολόγηση του κρασιού» τονίζουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΟ.

Επιβάρυνση στη φιάλη 1,20 ευρώ

Σύμφωνα με τους οινοποιούς το κρασί έχει επιβαρυνθεί εξαιρετικά δυσανάλογα μέσα σε μία εικοσαετία αφού από 8% Φ.Π.Α. το 1992, έφτασε σε 23% Φ.Π.Α. πρόσφατα (αντίστροφα τα οινοπνευματώδη κατέβηκαν από 36% Φ.Π.Α. στο 23% Φ.Π.Α.).

Μάλιστα η επιβάρυνση εκτιμούν ότι θα αυξήσει περαιτέρω την παραοικονομία και τη διακίνηση χύμα κρασιού, αφού με την επιβολή του ΕΦΚ 0,30 ευρώ ανά φιάλη η τελική επιβάρυνση για τον καταναλωτή θα φτάσει τα 1,20 ευρώ ανά φιάλη κάνοντας ακριβότερο ένα ελληνικό γεωργικό προϊόν η κατανάλωση του οποίου δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την οικονομική κρίση.

Σε κίνδυνο η ελληνική παραγωγή

Οι άνθρωποι του κλάδου υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του φόρου θα έχει ως συνέπεια 200.000 Έλληνες αμπελουργοί, 20.000εργαζόμενοι στον οινοποιητικό κλάδο και περίπου 700 οινοποιητικές επιχειρήσεις να πληγούν ανεπανόρθωτα.

«Το εμφιαλωμένο κρασί αποτελεί προϊόν πλήρους καθετοποίησης με αποτέλεσμα να πλήττονται όλα τα εμπλεκόμενα επαγγέλματα του οινικού κλάδου, μέσα στους οποίους προσμετρούνται 200.000 αμπελουργοί, πάνω από 700 οινοποιητικές μονάδες με πάνω από 20.000 εργαζόμενους και πολλοί άλλοι τομείς οι οποίοι συνδράμουν από το αμπέλι στο τελικό προϊόν» τονίζουν οι εκπρόσωποι του Δικτύου Οινοποιών Νομού Ηρακλείου και Χανίων Ρεθύμνης.

Πτώση των πωλήσεων και αύξηση του χύμα κρασιού

Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP η οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστο τον κλάδο της οινοποιίας καθώς έφερε μείωση της ζήτησης και υποκατάσταση των εμφιαλωμένων κρασιών από το χύμα κρασί, η ζήτηση του οποίου έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια φτάνοντας στο 60% της συνολικής κατανάλωσης.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της κλαδικής μελέτης, η εξέλιξη της παραγωγής οίνου διαχρονικά δεν ακολουθεί σταθερή πορεία. Την προηγούμενη πενταετία (περίοδοι 2004/05 έως 2008/09), η εγχώρια παραγωγή υποχώρησε, με μέσο ετήσιο ρυθμό -2,6%. Την τελευταία πενταετία (περίοδοι 2009/10 έως 2013-2014) η παραγωγή κινήθηκε πτωτικά τις τρεις πρώτες περιόδους ενώ στη συνέχεια ανέκαμψε, διαμορφώνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής οριακά αρνητικό για την πενταετία συνολικά.

Η εγχώρια οινοπαραγωγή είναι προσανατολισμένη κυρίως στο λευκό κρασί, κατηγορία που συνήθως καλύπτει μερίδιο μεταξύ του 65%-70% του συνόλου. Τα κρασιά με ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ καλύπτουν ποσοστό 27%-29% της παραγωγής.

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι το τέλος του 2015, αναμένεται να έχουν παραχθεί στην Ελλάδα μόλις 2,65 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού δηλαδή 5% λιγότερο σε σχέση με πέρυσι (2014) και 11% λιγότερο σε σχέση με το μέσο όσο της τελευταίας πενταετίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider