Startups: Η φορολογία μας διώχνει από την Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Startups: Η φορολογία μας διώχνει από την Ελλάδα

Οι ελληνικές startups έχουν ζήσει πολιτικές αναταραχές, βίαια ξεσπάσματα και έναν οικονομικό μαρασμό που παραλίγο να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ. Μετά από όλα αυτά ένας νέος γύρος αυξήσεων στη φορολογία αναμένεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, να αποτελέσει την τελευταία σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα διάλειμμα», αναφέρει ο Βασίλης Σιώρος, διευθύνων σύμβουλος της Ardustech Ρ.Ο., μιας μικρής εταιρείας με μεγαλεπήβολα σχέδια για τη χρήση του ελαιολάδου στην φαρμακοβιομηχανία, στα τροφίμα και στα καλλυντικά. «Καμία startup δεν ζητά χρήματα από την κυβέρνηση» αναφέρε. «Το κράτος μπορεί να επενδύσει χωρίς να ξοδέψει χρήματα από τον κρατικό κορβανά, επίτρεποντας για παράδειγμα στις startups να ξεκινούν την δραστηριότητά τους χωρίς να πληρώνουν κανέναν φόρο ή εισφορές σε κοινωνική ασφάλιση, ή τουλάχιστον να πληρώνουν μειωμένους φόρους. Αυτό μπορεί να προσθέσει σίγουρα ένα ακόμα έτος ζωής στις νεοφυείς επιχειρήσεις, γεγονός που επιτρέπει την δημιουργία μιας ή και δύο θέσεων εργασίας σε κάθε μια από αυτές».

Οι startups αποτελούν πλέον βασικό κομμάτι της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει συρρικνωθεί περισσότερο από ένα τέταρτο από το 2008, μιας οικονομίας όπου σχεδόν το 25% του εργατικού της δυναμικού είναι σήμερα χωρίς δουλειά. Ο αριθμός αυτών των επιχειρήσεων μάλιστα διπλασιάζεται σχεδόν κάθε χρόνο από το 2010. Την ώρα μάλιστα που οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες εξακολουθούν να αγωνίζονται για να βρουν χρηματοδότηση, οι φόροι και τα τέλη που συμφωνήθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και των ευρωπαίων πιστωτών προσθέτουν μια ακόμα δυσκολία στο ήδη δυσχερές οικονομικό περιβάλλον στο οποίο προσπαθούν να επιβιώσουν.

Πολλά τα πλεονεκτήματα

«Η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, όπως εξαίρετους και διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες και μηχανικούς, καθώς και χαμηλό κόστος εργατικού δυναμικού αλλά και λειτουργικά έξοδα», δηλώνει ο Βασίλης Στιβακτάκης, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της OSEVEN, η οποία παρέχει μια λύση μόνο μέσω smartphone για τους ασφαλιστές ώστε να συλλέγουν εύκολα ακριβή δεδομένα για τους οδηγούς. «Όμως η συνολική οικονομική εικόνα της Ελλάδα αποδυναμώνει τα πλεονεκτήματα αυτά στα μάτια των επενδυτών»

Η τελευταία αύξηση των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης είναι μέρος της συμφωνίας του Μαΐου με τους πιστωτές της χώρας, με αντάλλαγμα 10,3 δισ. ευρώ , περισσότερες ενισχύσεις και μείωση του ελληνικού χρέους κατά τη διάρκεια του προγράμματος βοήθειας. Για να πάρει όλα αυτά όμως η κυβέρνηση εισήγαγε μέτρα λιτότητας ίσα με το 3% του ΑΕΠ, μέτρα που οδηγούν στην περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα δημιουργήσουν ένα πολύ πιο σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον το οποίο κρίνετια απαραίτητο για να δοθεί ώθηση στην Οικονομία» ανέφερε ο Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας, στις 10 Ιουνίου διευκρινίζοντας πως «δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα».

Η κατάσταση δεν είναι ενθαρρυντική

«Για την Ardustech, οι αυξήσεις φόρων ήρθαν τη στιγμή που η εταιρεία στόχευε τους πρώτους πελάτες της και σχεδίαζε να ξεκινήσει τις δοκιμές στην παραγωγική διαδικασία τον Σεπτέμβριο για το προϊόν της», δήλωσε ο Chief Operating Officer Άκης Καπέτας. «Η εταιρεία θέλει να μετατρέψει το παραδοσιακό ελληνικό ελαιόλαδο σε σκόνη με τη χρήση της τεχνολογίας μικρο-ενθυλάκωσης για χρήση σε τρόφιμα, καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα.

Από πλευράς του ο κ. Στιβακτάκης της OSEVEN - που άντλησε κεφάλαια ένα χρόνο πριν στις 28 Ιουνίου του 2015 και δύο μέρες μετά εφαρμόστηκαν τα capital controls στη χώρα αποτρέποντας περαιτέρω εκμετάλλευση των χρημάτων για μελλοντική απόσβεση – υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να ενθαρρύνει τις startups,όχι να τις διώχνει.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέχει ένα πενταετές σχέδιο για startups, τουλάχιστον για αυτούς που υποστηρίζονται από venture capitals καθώς και να βοηθήσει τους επενδυτές να δουν με διαφορετικό τρόπο το τοπίο των sparτup στην Ελλάδα γεγονός που με τη σειρά του θα συμβάλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και στην πολυαναμενόμενη ανάπτυξη» κατέληξε.

Πολλές από αυτές αποδημούν

Υπολογίζεται ότι περίπου 250.000 εξειδικευμένοι επαγγελματίες έχουν αφήσει την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλαδή αύξηση 300% σε ετήσια βάση από την προ κρίσης εποχή, είπε ο Χάρης Μακρυνιώτης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Ελλάδος.

Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 2.000 φοιτητές από την Endeavor διαπιστώθηκε ότι ενώ το 81% είχε θετική άποψη για την επιχειρηματικότητα, οι περισσότεροι ανησυχούσαν για την γραφειοκρατία και τους περιορισμούς στην έναρξη μιας νέας επιχείρησης.

Μετά το τέλμα στην περσινή διαπραγμάτευση, την συνθηκολόγηση της τελευταίας στιγμής με τους δανειστές που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή των capital controls μαζί με έναν μακρύ μήνα αναγκαστικής τραπεζικής αργίας τον Ιούλιο, η OSEVEN αναγκάστηκε να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό.

«Στο Λονδίνο βρήκαμε επενδυτές οι οποίοι ζήτησαν να μεταφέρουμε τα κεντρικά της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας του αβέβαιου ελληνικού οικονομικού μέλλοντος» εξηγεί ο κ. Στιβακτάκης.

Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι οι Έλληνες είναι δημιουργικοί με ταλέντα που

Αμερικανικές εταιρείες με παράρτημα στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα έχει δημιουργικά άτομα με ταλέντα που ταιριάζουν με εκείνα που βρίσκονται σε άλλες χώρες όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο ή το Ισραήλ, δήλωσε ο κ. Χρήστου, συν-ιδρυτής της Avocarrot, μιας startups που ασχολείται με τις λεγόμενες εγγενείς διαφημίσεις, οι οποίες δένουν στο ύφος μιας εφαρμογής, καθιστώντας την λιγότερο παρεμβατική από τα συνηθισμένα banner και συνάμα πιο κερδοφόρα.

Η εταιρεία ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 2013 από τέσσερις Κύπριους φίλους στο κολέγιο. Αυτή τη στιγμή έχει την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο μετά την παραλαβή 2 εκατ. δολαρίων από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και έλληνες επενδυτές. Ενώ η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στις ΗΠΑ, η εταιρεία επέλεξε τα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης να έχουν βάση στην Ελλάδα, και προσέλαβε 18 άτομα τους τελευταίους 12 μήνες, με στόχο να φτάσει τους 30 μέχρι το τέλος του έτους.

«Στην Ελλάδα , μισθοί, ενοίκια και λειτουργικά έξοδα είναι πολύ χαμηλά άρα βγάζοντας κανείς 2 εκατ. εδώ είναι σαν να βγάζει 8 στο Σαν Φρανσίσκο ή στο Λονδίνο σε όρους απόδοσης επένδυσης για κάθε δολάριο», δήλωσε ο Χρήστου.

«Για να προσελκύσει επενδυτές και περισσότερες startups σαν κι εμάς, η κυβέρνηση θα πρέπει να ενδυναμώσει το σύστημα ώστε να παρέχει κίνητρα στους επενδυτές να υποστηρίξουν τις νέες εταιρείες».«Το παράδειγμα της Βρετανίας που προσφέρει φορολογικά οφέλη στους επενδυτές που επιλέγουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε νεοφυείς επιχειρήσεις είναι ένα καλό μοντέλο» προσθέτει.

Οι startups είναι ένα κομμάτι του παζλ, όχι ολόκληρο το παζλ

O Μάρκος Κιοσέογλου, συν-ιδρυτής της Reload Greece, ένα hub που βοηθά τους νέους να συνδεθούν συνδέουν με την παγκόσμια αγορά, με έδρα το Λονδίνο αναφέρει ότι η κυβέρνηση κατανοεί ελάχιστα τα πολλαπλά οφέλη που έχουν οι startup που αναπτύσσονται στην Ελλάδα.

«Δεν είναι μόνο η τεχνολογία, αλλά οι ιδέες που δημιουργούν ένα κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο». Για παράδειγμα, η Mastiha World Ltd, μια νεοσύστατη εταιρεία από νέους έχει έδρα την Οξφόρδη του Ηνωμένου Βασιλείου, εισάγει τα καλύτερα λικέρ από μαστίχα Χίου, βοηθώντας τους παραγωγούς του νησιού» ανέφερε.

«Οι startups είναι ένα κομμάτι του παζλ, όχι ολόκληρο το παζλ» συμπληρώνει ο κ Μακρυνιώτης της Endeavor. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τις startups μόνο για τις θέσεις εργασίας, αλλά και για την καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη, για την μεταμόρφωση εντέλει αλλά και για την έμπνευση για νέα πρότυπα και μοντέλα λειτουργικά» …

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider