Η μαστίχα Χίου δεν «κολλάει» στην κρίση

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μαστίχα Χίου δεν «κολλάει» στην κρίση

Μόνο με «τσίκλα» που μετά από λίγο χάνει τη γεύση της και την πετάμε δεν θα μπορούσε να παρομοιαστεί η ανάπτυξη των μαστιχοπαραγωγών της Χίου, οι οποίο καταγράφουν σταθερά ανοδική πορεία στις εξαγωγές μαστίχας. Διεθνή βραβεία, ένα νέο μουσείο μαστίχας στη Χίο και άνοιγμα σε νέες αγορές του εξωτερικού αποτελούν το απόσταγμα μιας προσπάθειας ετών προκειμένου να διατηρηθεί και να λάβει νέες καινοτόμες μορφές ένα ελληνικό παραδοσιακό προϊόν όπως είναι η μαστίχα.

Ο Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, κ. Ηλίας Σμυρνιούδης, μίλησε στο insider.gr για την αύξηση των εξαγωγών που εξακολουθεί να καταγράφει το προϊόν: «Για το 2015 είχαμε αύξηση των εξαγωγών και των πωλήσεων γενικότερα. Για το 2016 έχω την αίσθηση ότι θα εξακολουθήσει η ανοδική πορεία. Αυξημένη είναι η ζήτηση για τη μαστίχα ως φαρμακευτικό προϊόν».

Τόσο η μαστίχα Χίου, όσο και το μαστιχέλαιο και τα προϊόντα της ΕΜΧ εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Οι κυριότερες αγορές είναι ευρωπαϊκές χώρες όπως η Κύπρος, η Γαλλία, η Αγγλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Βουλγαρία αλλά και ο Λίβανος, η Αίγυπτος και η Συρία. «Έχουμε διεισδύσει και σε νέες αγορές ή έχουμε διευρύνει της συνεργασία μας με υπάρχουσες και πλέον η μαστίχα Χίου βρίσκεται και στην Αυστραλία, την Ασία, τις ΗΠΑ και την Κίνα», αναφέρει ο κ. Σμυρνιούδης.

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών διενεργεί πολλές προωθητικές ενέργειες όπως είναι η συμμετοχή σε εκθέσεις κλπ αλλά όπως επισημαίνει ο κ. Σμυρνιούδης, επειδή πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο φέρει πολλές πιστοποιήσεις και έχει χαρακτηριστεί και ως προϊόν ΠΟΠ, εντάσσεται σε επίσημους καταλόγους με αποτέλεσμα να το εντοπίζουν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Λίγα λόγια για την παραγωγή της τσίκλας

Η Μαστίχα Χίου από το 1997, έχει χαρακτηρισθεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), βάσει του υπ’ αριθμ. 123/1997 Κανονισμού (L0224/24-1-97) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει καταχωρηθεί στον σχετικό Κοινοτικό Κατάλογο των Προϊόντων Π.Ο.Π.

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (Ε.Μ.Χ) διατηρεί ιδιόκτητες εγκαταστάσεις συνολικής στεγασμένης επιφάνειας 10.000 τ.μ. περίπου, όπου και φιλοξενείται το σύνολο των δραστηριοτήτων της συμπεριλαμβανομένων και των δυο παραγωγικών της μονάδων: Τυποποίησης & συσκευασίας μαστίχας, Παρασκευής των προϊόντων ΕΛΜΑ και απόσταξης μαστιχελαίου.

Το εργοστάσιο τσίκλας βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ. περίπου από την πόλη της Χίου, στην περιοχή Καρδαμάδα. Εκεί παρασκευάζονται και συσκευάζονται όλα τα προϊόντα ΕΛΜΑ. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί επίσης και η μονάδα παρασκευής του μαστιχελαίου, μέσω απόσταξης. Το 1955 η ΕΜΧ ξεκίνησε το σχεδιασμό της πρώτης τσίκλας με φυσική μαστίχα Χίου και το εργοστάσιο τσίκλας ετέθη σε λειτουργία 2 χρόνια αργότερα. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του παρήγαγε 8 τόνους τσίκλας ΕΛΜΑ (Ελληνική Μαστίχα), ενώ το 1962 η παραγωγή ανέβηκε στους 65 τόνους και το 1986 έφτασε τους 200 τόνους.

Η παραγωγή της τσίχλας ξεκινάει με την ανάδευση των άυλων, με συγκεκριμένους παραμέτρους όσον αφορά θερμοκρασία, χρόνους ανάμιξης κτλ. Η ελαστική ζύμη που παράγεται, προωθείται σε ειδική μηχανή χάραξης, όπου μορφοποιείται σε συγκεκριμένες διαστάσεις, αυτές που ορίζει το βάρος και οι διαστάσεις του τελικού κουφέτου. Αμέσως μετά οι διαμορφωμένοι πυρήνες στεγνώνουν σε θάλαμο ελεγχόμενων συνθηκών (θερμοκρασίας, υγρασίας) προτού οδηγηθούν στις κουφετιέρες για την τελική φάση της επικάλυψης.

Η μαστιχοκαλλιέργεια εγγράφτηκε το 2014 στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας (UNESCO 2003).

Βραβείο γεύσης στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και την ΕΛΜΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προϊόντα της Ένωσης έχουν λάβει διεθνείς διακρίσεις με πιο πρόσφατη τη διάκριση για την τσίκλα ΕΛΜΑ, η οποία για τρίτη συνεχόμενη φορά, βραβεύθηκε στον κορυφαίο διεθνή διαγωνισμό υψηλής γευσιγνωσίας του «Ιnternational Taste & Quality Institute».

«Η ΕΜΧ πιστή στις αξίες της αλλά και στο επιχειρηματικό της όραμα για παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας, συνεχίζει να επενδύει στην ποιότητα αλλά και στην προηγμένη τεχνολογία δημιουργώντας προϊόντα με ξεχωριστή γεύση, διεθνώς αναγνωρισμένη», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εγκαινιάζεται το νέο Μουσείο Μαστίχας

Ανοίγει τις «πύλες» του στο Πυργί της Χίου το μεγαλύτερο μουσείο μαστίχας σε ολόκληρο το Αιγαίο, το οποίο κατασκευάστηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς.

Το μουσείο θα αναδείξει όλες τις πτυχές του ελληνικού αυτού παραδοσιακού προϊόντος και θα αποτελέσει ένα ακόμη σημείο πολιτισμού στο «νησί της μαστίχας». «Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, Η μαστίχα πρωταγωνιστεί σε έναν μοναδικό χώρο. Επιτέλους ένα θεματικό μουσείο, έργο πνοής για την Χίο», σχολίασε μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Γιώργος Τούμπος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider