Μαρμελάδα και ριζότο από το Κιλκίς στην καρδιά του Λονδίνου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαρμελάδα και ριζότο από το Κιλκίς στην καρδιά του Λονδίνου

Παρά τη δεινή θέση στην οποία περιήλθαν πολλές επιχειρήσεις στη Βόρειο Ελλάδα από τον αποκλεισμό της Ειδομένης, το Κιλκίς και η ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύουν τα δικά τους «καμάρια» στο «επιχειρείν».

Η εταιρεία παραγωγής παραδοσιακών gourmet προϊόντων «Οι Γουμένισσες», εξάγει παραδοσιακά χειροποίητα προϊόντα όπως μαρμελάδες, σάλτσες, γλυκά του κουταλιού και ριζότο στη Μεγάλη Βρετανία και ετοιμάζεται για εξαγωγές σε Ρουμανία και Γερμανία αποδεικνύοντας ότι οι μικρές επιχειρήσεις έχουν τρόπο να αντιμετωπίσουν τον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο insider.gr η κυρία Άννα Κέου, υπεύθυνη της εταιρείας, «είμαστε από τις τυχερές επιχειρήσεις που γλίτωσαν από τις δυσμενείς συνέπειες του αποκλεισμού της Ειδομένης και κοιτάμε πλέον μπροστά στοχεύοντας σε νέες αγορές του εξωτερικού. Τα προϊόντα μας είναι παραδοσιακά αλλά σε αντίθεση με τη φέτα ή το ελαιόλαδο έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ ισχυρότερο ανταγωνισμό στο εξωτερικό. Προωθούμε τα προϊόντα ως παραδοσιακά-χειροποίητα και εξάγουμε ήδη στην Αγγλία ενώ ετοιμαζόμαστε από το β’ εξάμηνο του 2016 να εξάγουμε στη Ρουμανία και τη Γερμανία».

Τα προϊόντα έχουν βραβευτεί από το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και από άλλους φορείς και διατίθενται σε καταστήµατα τροφίµων, super-markets, ξενοδοχεία και εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα.

Η επιχείρηση αντιμετώπισε όλα τα προβλήματα που προέκυψαν από τα capital controls, τις καθυστερήσεις από επιδοτήσεις κλπ. Όπως αναφέρει η κα Κέζου «τα capital controls που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2015 πήγαν την επιχείρηση πίσω τουλάχιστον κατά δύο έτη. Παρ’ όλα αυτά, καταφέραμε να διπλασιάσουμε τον τζίρο μας με πολύ μεγάλο κόπο και στη φάση αυτή έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ακόμη θέμα. Όπως συμβαίνει στις περισσότερες επιχειρήσεις, αυτό που μένει αφού καλυφθούν οι λοιπές υποχρεώσεις όπως είναι η φορολογία είναι ένα 30%. Τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό το ποσόν; Να το επενδύσουμε; Να κάνουμε αύξηση κεφαλαίου; Υπάρχει τελικά κάποιο κίνητρο για να καταφέρουμε και εμείς να διοχετεύσουμε με αποδοτικό τρόπο τη δημιουργικότητά μας;», αναφέρει σχετικά.

Όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτριες της εταιρείας, «Το 2000, στο χωριό Γρίβα του όρους Πάικου, ανοίξαµε το εργαστήριό µας για να φτιάξουµε τις νοστιµιές που αγαπήσαµε παιδιά, βάζοντας στις συνταγές όσα µας έμαθαν οι γιαγιάδες µας. Λαχανικά και φρούτα εποχής, πρόβειο γάλα και αυγά φτάνουν στο εργαστήριό µας από τους παραγωγούς του Πάικου, για να γίνουν γλυκά του κουταλιού, σπιτικές µαρµελάδες, σάλτσες, τραχανάς και χυλοπίτες. Η παραγωγή µας που ξεκινά το Μάιο, όταν η γη απλόχερα δίνει τους καρπούς της, λήγει το Φλεβάρη και είναι τόση, ώστε να επαρκεί για ένα έτος. Τα φρούτα της άνοιξης, τα λαχανικά του Αυγούστου, χειµωνιάτικα κάστανα και κυδώνια µαγειρεύονται στον καιρό τους µε τον παραδοσιακό τρόπο και συσκευάζονται µε δική µας φροντίδα, χωρίς συντηρητικά και υποκατάστατα.

Ένα από τα πιο αγαπημένα είναι το κυδωνόπαστο. Γίνεται χάρη σε µια παραδοσιακή συνταγή της Μακεδονίας που άντεξε στο πέρασµα των χρόνων. Είναι οι πιπερνιές, µια καταπληκτική παραδοσιακή τοπική µους µε πιπεριές, ντοµάτες και µελιτζάνες, η δηµοφιλής «Παραδοσιακή µουστάρδα της Θεσσαλονίκης», οι υπέροχες µουστάρδες µε µέλι και η πικάντικη, το ριζότο µε άγρια µανιτάρια, η έτοιµη σούπα τραχανά.

Τα προϊόντα µας δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά, ούτε γλυκόζη ή τεχνικές πηκτίνες. Για την παρασκευή τους δεν χρησιμοποιείται καν νερό παρά µόνο φρέσκο φρούτο. Έτσι έχουν περιεκτικότητα σε φρούτο πάνω από 90% και ελαφριά γεύση».

Επιδοτήσεις για αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα μέσω του νέου Leader

To νέο πρόγραμμα Leader προσφέρει επιδότηση έως 600.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις από τον κλάδο του αγροτουρισμού, της οικοτεχνίας, της βιοτεχνίας και των υπηρεσιών στις αγροτικές περιοχές της χώρας.

Τα είδη των τροφίμων που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι τα προϊόντα δηµητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (π.χ. παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά, τα προϊόντα φυτικής προέλευσης µε ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, µαρµελάδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια µε ξηρούς καρπούς, πετιμέζι , µουσταλευριά. Ακόμη, προϊόντα µε παρθένο ελαιόλαδοκαι διάφορα αρωματικά φυτά, µπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων σε συσκευασία έως δύο λίτρων, γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα με μέλι και ξηρούς καρπούς και προϊόντα διατηρηµένα µε ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider