Μπύρα «Άρωμα Ολύμπου» από χέρια μαθητών

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπύρα «Άρωμα Ολύμπου» από χέρια μαθητών

Μπύρα, Κρασί από μέλι, αφεψήματα και καλλυντικά είναι κάποια από τα προϊόντα που διαθέτει η μαθητική εικονική επιχείρηση «Άρωμα Ολύμπου» που έστησαν μαθητές του Γεν. Λυκείου Κονταριώτισσας. Το εγχείρημα εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εικονικής επιχειρηματικότητας του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece» και πραγματοποιείται στο χημείο του σχολείου τους κάθε Σάββατο απόγευμα, εκτός σχολικού ωραρίου.

Μέσω του προγράμματος, τα παιδιά «μυούνται» στα μυστικά του «επιχειρείν» ενώ δίνουν και εξετάσεις προκειμένου να λάβουν το ευρωπαϊκό πτυχίο ESP.

Όπως αναφέρουν οι μαθητές: «Μεταποιήσαμε τα βότανα σε μίγματα αφεψημάτων με συγκεκριμένες ιδιότητες και τα συσκευάσαμε σε όμορφα κουτάκια που τα σχεδιάσαμε και τα κόψαμε μόνοι μας. Μεταποιήσαμε ακόμη το ελαιόλαδο, τα βότανα και το μέλι, σε καλλυντικά χειροποίητα σαπούνια. Μεταποιήσαμε το μέλι σε κρασί, φτιάχνοντας εξαιρετική μεντοβίνα. Μεταποιήσαμε το μέλι μαζί με βύνη κριθαριού και λυκίσκο του τόπου μας, σε ποιοτική αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπύρα. Όλα μας τα προϊόντα τα συσκευάσαμε με μεράκι, σχεδιάζοντας όμορφες ετικέτες».

Για να γίνουν όλα αυτά, δεν χρειάστηκαν πολλά χρήματα. Οι περισσότερες μεταποιήσεις μπορούσαν να γίνουν με απλό εξοπλισμό. Εκτός από το μικρό κεφάλαιο που έβαλε ο καθένας μας ως μετοχή στην επιχείρηση, πολλά από τα πρώτα έξοδα για την αγορά υλικών και εξοπλισμού, καλύφθηκαν από χορηγίες του Δήμου Δίου Ολύμπου με την φροντίδα του Αντιδημάρχου, Αθανάσιου Καλαϊτζή, καθώς και από χορηγίες πολιτών που πρόσφεραν αφιλοκερδώς το λάδι, το μέλι και τα βότανα. Μετά από τις πρώτες εκθέσεις και bazaar προϊόντων που πραγματοποιήθηκαν με την ευκαιρία κάποιων τοπικών εκδηλώσεων, τα έσοδά αυξήθηκαν, τα προϊόντα πολλαπλασιάστηκαν, αγαπήθηκαν και έγιναν ανάρπαστα. Kαι όλα αυτά σε πολύ προσιτές τιμές.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο insider.gr, ο κ. Γρηγόριος Καλόμοιρος, Καθηγητής Χημείας, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, βασικός στόχος του προγράμματος είναι να σπείρουμε στα παιδιά την έννοια της επιχειρηματικότητας και να αντιληφθούν ότι μπορούν να δράσουν και να αναπτυχθούν σε τοπικό επίπεδο. Η έννοια της επιχείρησης δεν συνδέεται αποκλειστικά με ένα π.χ μεγάλο εργοστάσιο. Υπάρχουν και οι μονάδες μικρότερης κλίμακας, ή ακόμη και η οικοτεχνία, η οποία μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να φέρει εισοδήματα και τοπική ανάπτυξη».

Τα μελλοντικά σχέδια

Όπως αναφέρει η ομάδα των παιδιών, «τώρα, όπως κάθε επιχείρηση, έτσι και η δική μας, έχει επεκτείνει τους στόχους της. Βλέποντας ότι τα προϊόντα μας έχουν ζήτηση και έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο, επιθυμούμε να μεταποιήσουμε περισσότερα υλικά του τόπου μας και να υλοποιήσουμε τις νέες ιδέες που γεννιούνται στο μυαλό μας. Φυσικά καλλυντικά, αναψυκτικά, προβιοτικά, έχουν σειρά για το μέλλον. Θα γίνουμε πλέον αναγνωρίσιμοι και θα αναδείξουμε περισσότερα προϊόντα του τόπου μας.

Και επειδή η θέληση είναι η αρχή για κάθε σημαντικό εγχείρημα, τα παιδιά σίγουρα έχουν αποκτήσει από πολύ νεαρή ηλικία την απαραίτητη εμπειρία για να γίνουν οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες του «αύριο» οι οποίοι δεν θα είναι αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τον τόπο τους για να αναζητήσουν εργασία σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο.

Με κοινωνική ευθύνη

Ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες επιταγές για βιώσιμη ανάπτυξη οι μαθητές εντάσσουν στη στρατηγική τους την έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης:

«Ζούμε σε ένα μοναδικό βιότοπο, κοντά στον πανέμορφο Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, προστατευμένο από διεθνείς κανονισμούς και συνθήκες. Κάθε τι που φτιάχνουμε, προσαρμόζεται και ανταποκρίνεται στο φυσικό αυτό πλαίσιο, διαμορφώνοντας την «Πράσινη Συνείδησή» μας. Τα προϊόντα μας και οι μέθοδοι παραγωγής τους, βασίζονται σε οικολογικές αρχές. Προσπαθούμε να μηδενίσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία. Παράγουμε σε χώρους που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον αισθητικά. Ο εξοπλισμός μας είναι απλός, δεν είναι ενεργοβόρος, τα απόβλητα είναι μηδαμινά και πλήρως αφομοιώσιμα στη φύση, με τρόπο μάλιστα που να ευνοούν το οικοσύστημα ως φυσικά λιπάσματα (compost). Οι συσκευασίες μας προσπαθούμε να είναι από ανακυκλώσιμα υλικά όπως χαρτί ή γυάλινα μπουκάλια που μπορούν ακόμη και να επιστρέφονται ώστε να επαναχρησιμοποιούνται, ενισχύοντας την αειφορία», αναφέρουν.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Καλόμοιρος, το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από παιδιά και αποτελεί μια εικονική επιχείρηση στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος μέσα στο σχολείο. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πλήρης επιχείρηση με κανονικές συναλλαγές.

Oι παραγγελίες μέσω του e-shop γίνονται χωρίς απόδειξη. Από την άλλη, απαιτείται το πρόγραμμα αυτό να στηριχθεί από φορείς και ιδιώτες, που θα εκτιμήσουν την αξία του και θα το χρηματοδοτήσουν έστω με μικρές χορηγίες ώστε να μπορέσουμε να το εξοπλίσουμε κατάλληλα για τη συνέχισή του και τις επόμενες σχολικές χρονιές. Εκείνο που επιδιώκουμε είναι τα παιδιά, να πάρουν τον σπόρο της επιχειρηματικότητας και με την ενηλικίωσή τους, να παραλάβουν αυτό το brand («Άρωμα Ολύμπου») και να το αναπτύξουν ως κανονικής επιχείρηση. Έχουν και την τεχνογνωσία και τις απαραίτητες γνώσεις marketing», αναφέρει ο καθηγητής τους που μαζί με τη οικονομολόγο του σχολείου τους Μελ. Αμπάδου εργάστηκαν αμισθί αφιερώνοντας τόσες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους.

Περισσότερα, φωτογραφικό υλικό και βίντεο για την εκπαιδευτική αυτή προσπάθεια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα που έστησαν οι μαθητές στο facebook καθώς και στην ιστοσελίδα-eshop της επιχείρησής τους:

www.facebook.com/AromaOlympou

www.aromaolympou.webnode.gr




Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider