Περιμένουν τη σταθεροποίηση της οικονομίας τα deals

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιμένουν τη σταθεροποίηση της οικονομίας τα deals

Το 2015 αποδεικνύεται μια από τις χειρότερες χρονιές του επαγγελματικού real estate καθώς οι συναλλαγές σε επαγγελματικά ακίνητα αναμένονται να φτάσουν μόλις κάτι τις παραπάνω από τα 100 εκατ. ευρώ σε αξία, όταν το 2014 έφθασαν το 1 δισ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν συμφωνίες στα «σκαριά». Έλληνες και ξένοι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες και περιμένουν σημάδια σταθεροποίησης στην οικονομία από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σε συζητήσεις με επενδυτές για τη πώληση του εμπορικού πάρκου Smart Park στη Γυαλού Σπατών βρίσκεται η REDS του ομίλου Ελλάκτωρ. Μεταξύ των υποψηφίων βρίσκεται και ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Hines, ο οποίος αναζητεί επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει σε κάποια συμφωνία μέχρι στιγμής.

Το εμπορικό πάρκο άνοιξε τις πύλες του το 2011 φιλοξενώντας μεγάλα ονόματα του λιανεμπορίου όπως Jumbo, Carrefour, Κωτσόβολος κ.α. H πορεία του θεωρείται επιτυχημένη δεδομένης της κρίσης αλλά η REDS αναζητεί επενδυτή για να αντλήσει κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν την ολοκλήρωση της β’ φάσης του Smart Park που θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας αλλά και το σχεδιαζόμενο εμπορικό κέντρο στο Κτήμα Καμπά στην Κάντζα. Εκεί δρομολογείται μεγάλη εμπορική ανάπτυξη συνολικής επένδυσης άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Σε προκαταρκτικές συζητήσεις βρίσκονται και η Lamda Development με τη Grivalia Properties. Οι συζητήσεις αφορούν τη πώληση των τριών εμπορικών κέντρων της Lamda, δηλαδή του The Μall και του Golden Hall στην Αθήνα και του Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη. H συμφωνία, αν τελικά προχωρήσει, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη συναλλαγή των τελευταίων ετών στην αγορά ακινήτων της χώρας με την αξία της να ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ.

Στρατηγικό επενδυτή για την Trastor αναζητεί η Τράπεζα Πειραιώς που έχει ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες προσλαμβάνοντας ως σύμβουλο της για την διαδικασία τη Deloitte. Σύμφωνα με πληροφορίες η τράπεζα προσανατολίζεται στο να διαθέσει τουλάχιστον το 33,35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΑΠ. Δεύτερο βήμα μετά την εισαγωγή στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία θεωρείται η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στην οποία δεν θα συμμετάσχει η τράπεζα. Αυτή τη στιγμή η Πειραιώς κατέχει ποσοστό άνω του 91% στην Trastor το οποίο σημαίνει πως η ΑΕΕΑΠ δεν διαθέτει την απαιτούμενη από το θεσμικό πλαίσιο διασπορά μετοχών.

Επενδυτή αναζητεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Ιntercontinental International Real Estate Investment Company (ICI) η οποία έχει πάρει άδεια λειτουργίας ως ΑΕΕΑΠ και εκκρεμεί η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εταιρεία έχει περιθώριο μέχρι τον Μάρτιο του 2016 για το IPO της. Τουλάχιστον δύο νέες ΑΕΕΑΠ που ετοιμάζονται υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέχρι το τέλος του έτους με χαρτοφυλάκιο αξίας 50-60 εκατ. ευρώ, έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο να αυξήσουν το χαρτοφυλάκιό τους κατά 50 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή αποτιμώνται τα ακίνητα της ICI.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider