Τα νησιά γέμισαν με κινέζικα σουβενίρ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα νησιά γέμισαν με κινέζικα σουβενίρ

Το «made in China» έχει κυριεύσει τα ελληνικά νησιά με τους τουρίστες να αγοράζουν άλλοτε εν γνώσει τους και άλλοτε εν αγνοία τους κινέζικα προϊόντα ως αυθεντικά σουβενίρ.

Αν εξαιρέσουμε τα μαγνητάκια και τις καρτ-ποστάλ τα οποία αποτελούν τις πρώτες επιλογές των τουριστών και οι οποίες μάλλον ελάχιστη σημασία έχει που έχουν κατασκευαστεί γιατί αφορούν πλέον σε μαζική κατανάλωση και low budget αγορές, οι υπόλοιπες, χειροποίητες και αυθεντικές δημιουργίες μαρτυρούν την κινέζικη «καταγωγή» τους.

Περιπτώσεις χειροποίητης κούκλας με κρητική ενδυμασία και πρόσωπο Κινέζας ή λευκών ειδών με κεντήματα και κρυμμένη ένδειξη «made in china» (και όχι στον αργαλειό κάποιας Κρητικοπούλας) δεν προκαλούν πλέον εντύπωση. Το ίδιο και τα καλάθια της Τήνου τα οποία μάλλον δεν τα προμηθεύονται από τους καλαθάδες στα ορεινά χωριά του νησιού.

Το φαινόμενο συναντάται σε όλους σχεδόν τους τουριστικούς προορισμούς και τα ελληνικά νησιά. Το «λογαριασμό» πληρώνουν οι δημιουργοί των γνήσιων τοπικών προϊόντων, χειροτέχνες, μικροβιοτέχνες κλπ, οι οποίοι βλέπουν τα «ακριβά» προϊόντα τους να ξεμένουν στα ράφια.

Το παράδοξο είναι ότι για πολλούς τουρίστες η τιμή δεν είναι το πρόβλημα καθώς ένα σημαντικό ποσοστό προτιμά να αγοράσει ένα αυθεντικό παραδοσιακό αντικείμενο. Ωστόσο, ο επισκέπτες δεν ξέρει ούτε που να το αναζητήσει (πολλές φορές τα ίδια τα καταστήματα δεν προωθούν τα τοπικά προϊόντα), ούτε είναι εκπαιδευμένος να αναγνωρίζει τη γνησιότητα του προϊόντος.

Αυτό το κενό που εντοπίζεται στο marketing των τοπικών προϊόντων έρχονται να καλύψουν καινοτόμες πρωτοβουλίες των φορέων της αγοράς όπως είναι για παράδειγμα η πρόσφατη δράση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στην Κρήτη.

Τα αυθεντικά κρητικά προϊόντα (εκτός τροφίμων και ποτών) που κατασκευάζονται στο νησί, λαμβάνουν την πιστοποίηση CRETAN HANDS (ΚΡΗΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ).

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δράση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, το οποίο δημιούργησε το δίκτυο ΚΡΗΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ και παρέχει την ομώνυμη Πιστοποίηση με στόχο τη διάδοση και ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων των τοπικών επιχειρηματιών ώστε να κατοχυρωθεί η δουλειά τους και να διαχωριστεί η Κρητική παραγωγή από τις εισαγόμενες απομιμήσεις.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο insider.gr, η υπεύθυνη για τη δράση στο Επιμελητήριο, κυρία Εβελίνα Μπάκιντα, «πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο επιδιώκει να διαχωρίσει τα αυθεντικά από τα εισαγόμενα προϊόντα. Σε πρώτη φάση επιθυμούμε να κατακτήσουμε τους επισκέπτες, σε δεύτερη φάση θα τα πάμε στα Duty Free και το τρίτο βήμα είναι οι εξαγωγές. Δεν θέλουμε να κάνουμε βιαστικές κινήσεις, επιθυμούμε να λειτουργήσουμε μεθοδικά», αναφέρει η κυρία Μπάκιντα.

Ακόμη, επισημαίνει ότι η Κρήτη έχει ένα πολύ δυνατό brand και ότι «ο βασικός πρεσβευτής μας είναι ο επισκέπτης ο οποίος θα γνωρίσει το προϊόν και μετά θα το βρει στα ράφια των τοπικών αγορών και μακροπρόθεσμα του εξωτερικού.

Για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, το Επιμελητήριο Ηρακλείου δημιούργησε την ιστοσελίδα www.cretanhands.com στην οποία μπορεί κάθε δημιουργός να συμπληρώσει την on-line αίτηση για ένταξη στο Δίκτυο. Η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων θα είναι ανοικτή, ωστόσο, όσοι δηλώσουν συμμετοχή έως 31 Μαΐου θα ενταχθούν στην πρώτη φάση της αξιολόγησης για την πιστοποίηση των προϊόντων τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider