Coca-Cola Βόλου:Το χρονικό ενός «προαναγγελθέντος» θανάτου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Coca-Cola Βόλου:Το χρονικό ενός «προαναγγελθέντος» θανάτου

Οι τίτλοι τέλους στο εργοστάσιο της Coca-Cola Τρία Έψιλον στο Βόλο αποτελούν το επισφάγισμα ενός «πραναγγελθέντος» θανάτου, ο οποίος επήλθε ύστερα από 29 χρόνια λειτουργίας στην Α΄ΒΙΠΕ Βόλου.

Η παραγωγική και αποθηκευτική δαστηριότητα του εργοστασίου θα ενσωματωθούν στην ενισχυμένη μονάδα του Σχηματαρίου, στην οποία ο όμιλος επένδυσε 24 εκατ. ευρώ με σκοπό να λειτουργεί το πρότυπο των mega plants του εξωτερικού. Ήδη από τις αρχές του 2014, ήταν εμφανής η κινητικότητα στη μονάδα του Βόλου, με κλείσιμο τμημάτων και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζομένους ενώ είχε γνωστοποιηθεί η μεταφορά των δραστηριοτήτων του εργοστασίου στο Σχηματάρι.

Το εργοστάσιο απασχολούσε 86 άτομα, από 130 που απασχολούσε πέρυσι- και συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης. Στους εργαζομένους στη μονάδα του Βόλου, ο όμιλος προσέφερε εναλλακτικές λύσεις μεταξύ των οποίων την απασχόλησή τους στην μονάδα στο Σχηματάρι με επιπλέον παροχές και κίνητρα.

Τι λέει η διοίκηση

Ο όμιλος ανακοίνωσε την μεταφορά των δραστηριοτήτων της μονάδας του Βόλου στο Σχηματάρι αναφέροντας ωστόσο ότι στηρίζει τη μετεγκατάσταση των εργαζομένων και των οικογενειών τους -με παροχές όπως επιδότηση ενοικίου με 250 ευρώ για τρία χρόνια και κάλυψη εξόδων μετακόμισης- όπου αυτή απαιτείται, ώστε οι εργαζόμενοι του Βόλου να μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται στο Σχηματάρι «για να συμβάλλουν με την εμπειρία και τις ικανότητές τους στη διευρυμένη πλέον μονάδα του Σχηματαρίου».

Σχετικά με την επένδυση, η διοίκηση αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι «με την επένδυση των 24 εκατ. ευρώ στο Σχηματάρι η Coca-Cola Τρία Έψιλον δίνει ώθηση για περαιτέρω ανάπτυξη και ανταποκρίνεται με φροντίδα για τους ανθρώπους της σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που απαιτεί ευελιξία, γρήγορη προσαρμογή στις αλλαγές και καινοτόμα μοντέλα λειτουργίας, συνεχίζοντας να προσθέτει μακροπρόθεσμη αξία στην αγορά και τη χώρα μας».

Κατά την τελευταία δεκαετία η εταιρεία έχει προχωρήσει σε αρκετές διαρθρωτικές αλλαγές και απολύσεις με πιο πρόσφατες το κλείσιμο των γραμμών παραγωγής στα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας το 2012 ενώ νωρίτερα (το 2006) είχε διακοπεί η λειτουργία του εργοστασίου της Αθήνας.

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους δείχνουν απρόθυμοι να αποδεχθούν τις προσφερόμενες εναλλακτικές και το σωματείο εργαζομένων του ομίλου επεσήμανε ότι η παύση λειτουργίας του εργοστασίου θα επιφέρει επιπτώσεις για το προσωπικό και την τοπική οικονομία. Ήδη, με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών, έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του εργοστασίου ενώ σε ανακοίνωσή του καταφέρεται κατά της εργοδοσίας και της απόφασης να κλείσει το εργοστάσιο του Βόλου. Oπως αναφέρει «η πολυεθνική Coca Cola Τρία Εψιλον δίνει ρεσιτάλ κυνισμού και κοινωνικής αναλγησίας αφού ανακοίνωσε εντελώς αιφνιδιαστικά στους εργαζόμενους ότι θα κλείσει και το εργοστάσιο του Βόλου και πως θα μεταφέρει την παραγωγική διαδικασία στη μονάδα του Σχηματαρίου».

Η επένδυση στο Σχηματάρι

Η επένδυση της Coca-Cola, ύψους 24 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την επέκταση των παραγωγικών υποδομών της μονάδας και την επέκταση, αυτοματοποίηση και εκσυγχρονισμό των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων κατά το πρότυπο των mega plants του εξωτερικού. Οι δραστηριότητες της μονάδας του Βόλου, αναμένεται να ενσωματωθούν σταδιακά έως το Σεπτέμβριο του 2016 οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η επέκταση των νέων αποθηκευτικών χώρων.

Το Σχηματάρι θα παράγει το σύνολο του όγκου χυμών και το 96% του όγκου αναψυκτικών, ενώ θα διακινεί το 67% των πωλήσεων της εταιρείας. Από την ενισχυμένη μονάδα του Σχηματαρίου θα πραγματοποιείται επίσης το σύνολο της εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας σε αναψυκτικά και χυμούς, με κύρια αγορά τη Βουλγαρία, καλύπτοντας το 100% των αναγκών της σε coca-cola και sprite σε κουτί αλουμινίου. Με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης επένδυσης, η Ελλάδα θα διαθέτει την 7η μεγαλύτερη μονάδα εντός των 28 χωρών του ομίλου Coca-Cola Hellenic, ισχυροποιώντας τη θέση της και τη δυνατότητα περαιτέρω παραγωγικής υποστήριξης και άλλων χωρών του ομίλου.

Ο όμιλος Coca Cola

Με παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα στην ελληνική αγορά εδώ και 46 χρόνια, η Coca-Cola Τρία Έψιλον, μέλος του ομίλου Coca-Cola HBC, αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία μη αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα. Μέσω ενός δικτύου εγκαταστάσεων σε όλη την Ελλάδα που περιλαμβάνει 25 γραμμές παραγωγής και μονάδες διανομής, παράγει και εμπορεύεται τόσο τα προϊόντα της The Coca-Cola Company (Coca-Cola, Fanta, Sprite, Powerade, Nestea, illyissimo και τα mixers Schweppes), όσο και τα προϊόντα που έχει αναπτύξει ως εταιρία (Amita, Frulite και το εμφιαλωμένο νερό ΑΥΡΑ), τα snacks TSAKIRIS, ενώ επίσης διανέμει τα ενεργειακά ποτά Monster.

Σήμερα ο όμιλος διατηρεί παραγωγικές μονάδες στο Σχηματάρι, το Ηράκλειο και τελευταία τον Βόλο, της οποίας η δραστηριότητα ενσωματώνεται στην μονάδα του Σχηματαρίου.

Το εργοστάσιο του Βόλου κάλυπτε την παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα του ομίλου στη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά Ελλάδα και τη Νότια Μακεδονία. Στη μονάδα παραγόταν το 84% του όγκου αναψυκτικών σε γυάλινη φιάλη για την ελληνική αγορά με δυναμική που φτάνει τα 550.000 λίτρα την ημέρα.

Το 2014, ο όμιλος σημείωσε μεικτά κέρδη 127, 4 εκατ. ευρώ έναντι 117,3 ευρώ την προηγούμενη χρονιά ενώ για το 2015 η διοίκηση προχωρά σε ενέργειες αναδιάρθρωσης ύψους περίπου 12,7 εκατ. ευρώ με αναμενόμενα συνολικά οφέλη περίπου 7,8 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider