Τα σύκα από τη Μυτιλήνη κατακτούν την Ευρώπη

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα σύκα από τη Μυτιλήνη κατακτούν την Ευρώπη

Οικογενειακές επιχειρήσεις που διατήρησαν καλλιέργειες, μεθόδους και συνταγές από «γενιά σε γενιά» και οι οποίες έχουν έδρα στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, καταφέρνουν να εξάγουν τα προϊόντα τους σε ξένες αγορές. Μερικές μάλιστα ξεκινούν αυτή την περίοδο τη δραστηριότητά τους, αποδεικνύοντας ότι δεν τις διστάζουν ούτε μπροστά στoυς κεφαλαιακούς ελέγχους, ούτε μπροστά σε μια αξιολόγηση που βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα. Και η ανταπόκριση της διεθνούς αγοράς είναι σαφώς θετική και δίνει το «πράσινο» φως σε μικρούς και μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες να κάνουν άνοιγμα σε νέες αγορές.

Η αγορά των βιολογικών προϊόντων παραμένει ένας πολλά υποσχόμενος κλάδος, ο οποίος θεωρείται και σχετικά «εύκολος» εφόσον βασικά χαρακτηριστικά αυτής της καλλιέργειας είναι η πιστοποίηση και οι συγκεκριμένοι τρόποι παραγωγής οι οποίοι απορρίπτουν τη χρήση συνθετικών χημικών ουσιών, όπως τα συνθετικά ζιζανιοκτόνα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Η εταιρεία ΜΕΣΑΝΤΡΑ εδρεύει στην «πολύπαθη» Μυτιλήνη και ξεκινάει αυτή την περίοδο εξαγωγές βιολογικών προϊόντων προς ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Γερμανία , το Ηνωμένο Βασίλειο κλπ. Όπως αναφέρει μιλώντας στο insider.gr, o ιδιοκτήτης της, Ταξιάρχης Ξενέλλης «η επιχείρηση που διατηρούμε στη Λέσβο παράγει προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας όπως είναι κρασί, ξηρά σύκα, ξηρούς καρπούς, πετιμέζι και μαρμελάδες. Χρησιμοποιούμε συνταγές που μας έχουν παραδώσει οι παππούδες μας και τα προϊόντα μας φέρουν όλα πιστοποίηση του οργανισμού ΔΗΩ. Είναι απαλλαγμένα από θειάφια, συντηρητικά και άλλες χημικές ενώσεις. Για παράδειγμα, τα σύκα αφού ωριμάσουν πάνω στα δέντρα, πέφτουν στην γη, μαζεύονται, λιάζονται, ξεραίνονται, περισυλέγονται και οδηγούνται στο συσκευαστήριο όπου ζεματίζονται και αρωματίζονται. Συσκευάζονται σε κενό αέρος για να διατηρήσουν την φρεσκάδα και τα αρώματα τους. Όλη η διαδικασία γίνεται όπως τη μάθαμε από τους γονείς μας, βελτιωμένη και σύμφωνα με τους σημερινούς κανόνες υγιεινής των τροφίμων».

Η επιχείρηση δεν έχει δυνατότητες για μεγάλη παραγωγή και το brand της βασίζεται στη δημιουργία χειροποίητων και μοναδικών προϊόντων. «Τα ξηρά σύκα γεμιστά, εκτός της σταθερής επεξεργασίας, γεμίζονται με ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά και φουρνίζονται. Τα αμπέλια μας καλλιεργούνται σε κτήματα ολοκληρωμένης βιολογικής καλλιέργειας. Βρίσκονται σε ηφαιστιογενή εδάφη κοντά στο απολιθωμένο δάσος Ερεσού-Σιγρίου. Πρόκειται για εδάφη πλούσια σε θειάφι και άλλα πετρώματα που χαρίζουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα, πολύ μακριά από τις copy-paste συνταγές που κυκλοφορούν στην παγκοσμιοποιημένη αγορά. Το κρασί μας έχει τοπικό χαρακτήρα. Σε αυτό βοηθούν οι ντόπιες ξεχωριστές ποικιλίες κάποιες από τις οποίες δεν συναντιούνται πουθενά αλλού στην Ελλάδα όπως η ποικιλία Καλονιάτικο», επισημαίνει ο κ. Ξενέλλης.

Παρά τη μικρή δυναμική της η επιχείρηση ξεκινά τώρα εξαγωγική δραστηριότητα. «Ξεκινάμε εξαγωγές σε Γερμανία και κατόπιν στην Αγγλία. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα βιολογικά προϊόντα. Τα συγκεκριμένα είναι και χειροποίητα», αναφέρει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

Όσον αφορά στο εγχώριο δίκτυο διανομής, ο κ. Ξενέλλης σημειώνει ότι προωθείται η διάθεση των προϊόντων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Υπάρχουν όμως αρκετά προβλήματα κυρίως όσον αφορά στο κόστος. Αν για παράδειγμα ο ΦΠΑ από 16% είναι 24% αυτό το κόστος το επωμιζόμαστε εμείς. Γιατί μην ξεχνάτε ότι όσοι είμαστε εκτός Αθήνας, αναλαμβάνουμε εμείς το κόστος μεταφοράς γιατί ο έμπορος θεωρεί ότι η τιμή που του δίνουμε είναι αυτή που ισχύει όταν παραλαμβάνει από του Ρέντη. Έτσι μειώνεται αρκετά το περιθώριο κέρδους μας», αναφέρει σχετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider