«Ανοίγουν» οι ελληνικές εξαγωγές στην Ινδονησία

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ανοίγουν» οι ελληνικές εξαγωγές στην Ινδονησία

Ανοικτή είναι πλέον η αγορά της Ινδονησίας για τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά με την έκδοση συγκεκριμένου πιστοποιητικού ανάλυσης.

Αυτό ανέφερε ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης, υπογραμμίζοντας ότι, «μετά την αποφασιστική και επιτυχή παρέμβαση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκου Στουπή, αλλά και της ταχύτατης αντίδρασης της πρεσβείας μας στην Τζακάρτα, κατέστη δυνατόν να υποβληθεί έστω και την τελευταία ημέρα, με υπερπήδηση ανεξήγητων χρονοβόρων γραφειοκρατικών κωλυσιεργιών υπηρεσιών του υπουργείου, η αίτηση για αναγνώριση των ελληνικών εργαστηρίων και σήμερα (8/4) μας γνωστοποιήθηκε η έγκρισή τους από ινδονησιακής πλευράς».

Όπως είναι γνωστό η Ινδονησία είχε ανακοινώσει την εφαρμογή νέας νομοθεσίας σχετικά με τη διαδικασία εισαγωγής νωπών φρούτων και λαχανικών, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 16 Φεβρουαρίου 2016. Η εξέλιξη αυτή είχε δημιουργήσει την ανάγκη αποστολής από την χώρα μας σχετικής αίτησης, για την αναγνώριση του συστήματος ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων που εφαρμόζεται στην Ελλάδα(recognition for food safety control system of origin country). Η διαδικασία ωστόσο χρονοτριβούσε με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν οι προθεσμίες.

Ωστόσο, έστω και την τελευταία στιγμή, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρενέβη και τα ελληνικά φρούτα κατάφεραν να εισχωρήσουν στην αγορά της Ινδονησίας. Ο κ. Πολυχρονάκης, χαιρετίζοντας την αποτελεσματική κινητοποίηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ζητάει να υπάρξει το ίδιο ενδιαφέρον για τις εκκρεμούσες αιτήσεις και για άλλες ασιατικές, νοτιοαμερικανικές χώρες, «καθώς οι απαιτήσεις που προβάλλονται σε θέματα φυτοϋγειονομικής προστασίας είναι παραπλήσιες και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον», όπως αναφέρει σχετικά.

«Θεωρούμε την έγκαιρη και όχι «πυροσβεστική» παρέμβαση στα θέματα που αφορούν τις εξαγωγές μας στις απομακρυσμένες αυτές αγορές ότι θα συντελέσει στην ανάπτυξή τους με εξαιρετική επιτυχία» καταλήγει ο ειδικός σύμβουλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider