Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι από την κρίση στο γάλα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι από την κρίση στο γάλα

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η ελληνική παραγωγή γάλακτος καθώς τις τελευταίες ημέρες οι γαλακτοβιομηχανίες προειδοποιούν τους κτηνοτρόφους είτε ότι θα διακόψουν τη συνεργασία μαζί τους είτε ότι θα αγοράσουν μόνο τη μισή από την παραχθείσα ποσότητα, ως αποτέλεσμα της μειωμένης τιμής αγοράς του γάλακτος σε σκόνη από το εξωτερικό. Αν και η κρίση στην αγορά γάλακτος ξεκίνησε από τον περυσινό Μάρτιο οπότε και απελευθερώθηκαν οι ποσοστώσεις γάλακτος στη Δυτική Ευρώπη (με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερπροσφορά προϊόντος), η κατάσταση έχει φθάσει σε οριακό σημείο για τους Έλληνες κτηνοτρόφους καθώς οι τιμές πώλησης πιέζονται κάτω από το κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ασφυκτική κατάσταση για τους αγελαδοτρόφους. Το θέμα όμως έχει προεκτάσεις και στους καταναλωτές καθώς η προσθήκη εισαγόμενης σκόνης γάλακτος και στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως είναι π.χ το γιαούρτι σε συνδυασμό με το γεγονός ότι συχνά δεν αναγράφεται η ακριβής σύνθεση του προϊόντος ούτε η χώρα προέλευσης προκαλεί σύγχυση στους Έλληνες καταναλωτές αλλά και ζημιά στο ελληνικό προϊόν.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο insider.gr, ο κ. Γιάννης Κιτσουκάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας «έχουμε ανακινήσει το θέμα εδώ και 15 ημέρες, τόσο μέσω του βουλευτή Δράμας , κ. Καραγιαννίδη όσο και μέσω του κ. Κασσαπίδη από την πλευρά της Αντιπολίτευσης αλλά η απάντηση που λάβαμε από τον κ. Αποστόλου ήταν μάλλον χλιαρή. Φανταστείτε ότι η Ελλάδα χρειάζεται 1.200.000 τόνους αγελαδινό γάλα τον χρόνο, για να καλύψει τις ανάγκες της. Αυτό που παράγεται στην Ελλάδα είναι 450.000 τόνοι και το υπόλοιπο είναι ούτως ή άλλως εισαγόμενο. Ωστόσο, ούτε αυτό δεν θα μπορούμε πλέον να πουλήσουμε γιατί μετά την άρση των ποσοστώσεων η τιμή του λίτρου έπεφτε συνεχώς με αποτέλεσμα να πιέζεται να φθάσει στα 32 λεπτά το λίτρο, δηλαδή κάτω από την τιμή του κόστους παραγωγής, η οποία είναι 35 λεπτά. Οι βιομηχανίες μας πιέζουν να μειώσουμε την παραγωγή στους 300.000 τόνους καθώς σε κάποιες είναι σαφώς πιο συμφέρον να αγοράζουν σκόνη γάλακτος από το εξωτερικό. Στέλεχος γαλακτοβιομηχανίας μας είπε ότι καθημερινά η επιχείρηση εξοικονομεί 10.000 ευρώ από αυτή τη διαφορά στην τιμή».

Το γάλα σε σκόνη (ή το συμπυκνωμένο) που εισάγεται στην Ελλάδα, οι βιομηχανίες το αγοράζουν 23 λεπτά το λίτρο ενώ οι Έλληνες παραγωγοί πουλούν με 41-42 λεπτά το λίτρο μέχρι πρότινος το αγελαδινό γάλα.

Ο κ. Κιτσουκάκης αναφέρει ότι ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί η κατάσταση είναι να επέμβει με πράξεις ουσίας του υπουργείο. «Πρέπει να βγει το υπουργείο και να πει στις γαλακτοβιομηχανίες αν θέλετε ελευθερία κινήσεων στην εισαγωγή γάλακτος, να αγοράζετε πρώτα το γάλα της εγχώριας παραγωγής σε τιμές που να αντέχουν οι παραγωγοί. Δεύτερον, πρέπει να αναγκαστούν οι γαλακτοβιομηχανίες να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης καθώς οι Έλληνες καταναλωτές έχουν μια ευαισθησία στο θέμα αυτό και πολλοί δεν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν κάτι παραπάνω για να αγοράσουν ελληνικό, φρέσκο και αγνό γάλα».

Κτηνοτρόφοι Ξάνθης: Περιμένουμε την απάντηση του υπουργού

Συνάντηση με τον υπουργό πραγματοποιούν τη Δευτέρα εκπρόσωποι του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης προκειμένου να μεταφέρουν τα προβλήματα από τις πιέσεις των τιμών που δέχεται ο κλάδος.

Ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης, Σάκης Λουκουμακιάς, μιλώντας στο insider.gr αναφέρει ότι περιμένουμε μια δέσμευση από την πλευρά του υπουργείου ότι θα επιβληθεί η αναγραφή της συγκεκριμένης κάθε φορά χώρας προέλευσης και όχι η γενική σήμανση που προωθεί η ΕΕ όπου αναφέρεται μόνο ότι το προϊόν έχει παραχθεί στην ΕΕ. Όσον αφορά στις τιμές, οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν κατέβει στα 35 με 36 λεπτά, το πρόβλημα ουσιαστικά ξεκίνησε από τότε που η διατηρησιμότητα του γάλακτος έφθασε τις 7 ημέρες από τις 3 που ίσχυε με αποτέλεσμα κάθε μήνα να κατεβαίνει και η τιμή».

Έκκληση Αποστόλου προς τις βιομηχανίες να αναγράφουν την χώρα προέλευσης του γάλακτος

Σε πρόσφατη δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε τα εξής:

«Υπάρχει πράγματι κρίση στην αγορά γάλακτος, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, που έχει ως συνέπεια να πιέζονται οι τιμές παραγωγού.

Από τη δική μας πλευρά, για να στηρίξουμε τους Έλληνες αγελαδοτρόφους, επιμένουμε στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καθιερωθεί στις συσκευασίες η υποχρεωτική αναφορά της χώρας προέλευσης του γάλακτος.

Καλούμε τις γαλακτοβιομηχανίες της χώρας μας να υιοθετήσουν μια τέτοια πρακτική έστω και σε προαιρετικό επίπεδο.

Ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει από πού είναι το γάλα που αγοράζει και να αποφασίζει εκείνος εάν θέλει, πιθανόν, να πληρώσει κάποια λεπτά παραπάνω για να πάρει φρέσκο, αγνό ελληνικό γάλα.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους, ώστε να γίνεται σωστή και εγγυημένη χρήση του «ελληνικού σήματος», του σήματος που είναι η σφραγίδα ποιότητας για το ελληνικό γάλα.

Παράλληλα ετοιμάζουμε παρέμβαση στην αγορά ώστε να περιοριστούν κάποιες αρνητικές εμπορικές πρακτικές που πλήττουν τον κτηνοτρόφο, όπως είναι για παράδειγμα η μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή του προϊόντος του».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider