Εν αναμονή της ανάπλασης των Στοών Αρσακείου ο Σάμι Φάις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εν αναμονή της ανάπλασης των Στοών Αρσακείου ο Σάμι Φάις

Εν αναμονή του αποτελέσματος του διαγωνισμού για την ανάπλαση των Στοών του Αρσακείου, ένα project που θα συνδέσει την πλατεία Συντάγματος με την πλατεία Ομονοίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπλαση του κέντρου βρίσκεται ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις.

Στοά Αρσακείου

Ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις σε συνεργασία με την εταιρεία ακίνητων Bluehouse Capital έχει υποβάλλει προσφορά στο διαγωνισμό για την πολυετή μίσθωση των Στοών του Αρσακείου, ενώ για το ίδιο έργο έχει καταθέσει προσφορά και η Legendary Foods.

Η προσφορά του Σάμι Φάις σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ και δεσμεύεται για ολοκλήρωση των εργασιών εντός 12 μήνου από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεργασία Φάις - Bluehouse έχει προσφέρει μεγαλύτερη προκαταβολή μισθωμάτων ύψους 3,1 εκατ. ευρώ έναντι της Legendary Foods συμφερόντων του Άρη Kεφαλογιάννη.

Στοά Αρσακείου

Να σημειωθεί ότι η εμπορική στοά βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και Πεσμαζόγλου του Δήμου Αθηναίων.



Το τμήμα που διατίθεται είναι οι εμπορικές στοές «Αρσακείου - Ορφέως» και «Βιβλίου», συνολικής επιφανείας 10.000 τ.μ.

Η ιστορία του κτιρίου

Το Αρσάκειο Μέγαρο κατασκευάστηκε τμηματικά από το 1846 (όταν κτίσθηκε το πρώτο κτήριο στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου σε σχέδια του Λύσανδρου Καυταντζόγλου) έως το έτος 1925, οπότε το όλο κτηριακό συγκρότημα καταλάμβανε πλέον όλο το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και Πεσμαζόγλου, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Μαρούδη, Τσίλλερ και Κριεζή.

Το μέγαρο αυτό στέγαζε τα Αρσάκεια και Τοσίτσεια Σχολεία μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1930, οπότε μεταφέρθηκαν στο Ψυχικό. Κατά τα επόμενα χρόνια το μέγαρο στέγασε το Ειρηνοδικείο, την Εισαγγελία και το Εφετείο Αθηνών. Τα δικαστήρια αποχώρησαν από αυτό περί τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Το έτος 1984 αποφασίστηκε η μίσθωση των χώρων του Καυταντζόγλειου Μεγάρου, των υπογείων, του Α΄ ορόφου και του Β΄ ορόφου του όλου κτηρίου προς το Ελληνικό Δημόσιο για τη στέγαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για τον σκοπό αυτό ανακαινίστηκε όλο το Αρσάκειο Μέγαρο μαζί με τη Στοά Αρσακείου και τα ισόγεια καταστήματα μετά από μελέτη του αρχιτέκτονα Παύλου Καλλιγά. Η μελέτη αυτή και το όλο έργο έχει βραβευθεί με το διεθνές βραβείο Europa Nostra.

Ας σημειωθεί ότι κατά το έτος 1937 κατεδαφίστηκε μια πτέρυγα του Καυταντζογλείου και στον αίθριο χώρο κτίστηκε το κινηματοθέατρο "Ορφέας", το οποίο στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1980, στο πλαίσιο της αποκατάστασης του Μεγάρου, κατεδαφίστηκε και στη θέση του κατασκευάστηκε η Στοά του Βιβλίου, με είσοδο από τη Στοά Αρσακείου και την οδό Πεσμαζόγλου, στο δώμα της οποίας διαμορφώθηκε το αίθριο όπως είναι στη σημερινή του μορφή.

Οι μισθωμένοι στο Ελληνικό Δημόσιο χώροι για τη στέγαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ρητά εξαιρούνται από το αντικείμενο του παρόντος Διαγωνισμού και του Συμβολαίου Μίσθωσης που θα καταρτισθεί, ο οποίος δεν τους περιλαμβάνει. Το όλο οικοδομικό τετράγωνο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο κτήριο και το Καυταντζόγλειο Μέγαρο ως διατηρητέο μνημείο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider