Ξεπερνούν τα 67 εκατομμύρια οι πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεπερνούν τα 67 εκατομμύρια οι πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο

Θεαματική αύξηση σημειώνει χρόνο με τον χρόνο ο αριθμός των προσφύγων διεθνώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Yale, Seyla Benhabib στην εκδήλωση του Harvard Business School-Club Greece (HBS) και του δικτύου «αλληλεγγύη-SolidarityNow» με θέμα «Μετανάστευση: μία Απειλή ή μία Οικονομική Ευκαιρία για την Ευρώπη;».

«Το 2014 ο αριθμός των προσφύγων διεθνώς έφθανε τα 59,5 εκατομμύρια – ενώ το 2013 ήταν μόλις 8,3 εκατομμύρια. Το 2015 ο αριθμός αυτός εκτοξεύθηκε: οι πρόσφυγες ξεπέρασαν τα 65-67 εκατομμύρια. Κάθε χρόνο σημειώνεται μία αύξηση των προσφύγων της τάξης των 10 εκατομμυρίων» η κυρία Benhabib, κεντρική ομιλήτρια της επίκαιρης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη και η οποία ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τα αθώα θύματα των τρομοκρατικών βομβιστικών επιθέσεων που συγκλόνισαν τις Βρυξέλλες.

Η διεθνούς εμβέλειας και γνωστή σύγχρονη φιλόσοφος με καταγωγή η ίδια από την Τουρκία, έδωσε παράλληλα στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν τη μετανάστευση στη γείτονα χώρα σημειώνοντας ότι στη διάρκεια μίας 10αετίας (από το 2001 μέχρι το 2011), ο αριθμός των αφίξεων και των αναχωρήσεων μεταναστών τριπλασιάστηκε – από 23 εκατομμύρια το 2001 στα 63 εκατομμύρια το 2011.

Για τις πρόσφατες εξελίξεις και αποφάσεις της ΕΕ για τους μετακινούμενους πληθυσμούς, η κυρία Benhabib τόνισε τη σημασία σεβασμού της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σημειώνοντας με έμφαση τα άρθρα 13 και 14 για «το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης και διαμονής όλων των ανθρώπων στα γεωγραφικά σύνορα κάθε κράτους» καθώς και «το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να αναζητήσει και να απολαύσει άσυλο σε άλλες χώρες όταν διώκεται». Τέλος, η κα Benhabib επικαλέστηκε την «Πολιτεία» του Αριστοτέλη για να αναφερθεί στο ποιος λογίζεται πολίτης και κάτοικος σε μία χώρα: «Υπάρχει συχνά μεγάλη διαμάχη για τον πολίτη, καθώς δε συμφωνούν όλοι ότι το ίδιο πρόσωπο είναι πολίτης. Κάποιος που είναι πολίτης σε μια δημοκρατία συχνά δεν είναι σε ένα ολιγαρχικό καθεστώς».

Υπό το βάρος των πρόσφατων εξελίξεων και αποφάσεων της Συνόδου των ευρωπαίων ηγετών για το μεταναστευτικό, ο Πρεσβευτής της Γερμανίας, Δρ. Peter Schoof δίνοντας την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος και των υποχρεώσεων που απορρέουν για την ΕΕ σημείωσε: «Εργαζόμαστε πάνω σε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα. Δεν μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να εξαφανιστούν οι πρόσφυγες. Και η ΕΕ δεν είναι ένα ομοσπονδιακό κράτος, είναι ένα σύνθετο σύστημα διαφορετικών κρατών-μελών με διαφορετικές πολιτικές και νομικά συστήματα». Όπως τόνισε, αυτό που προέχει να κάνει η ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση είναι «να δουλέψουμε μαζί πάνω στις ρίζες του προβλήματος. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τις γειτονικές χώρες της κρίσης και να καταπολεμήσουμε τη βιομηχανία της παράνομης διακίνησης. Και ο ρόλος της Τουρκίας εδώ είναι κλειδί». Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Γερμανός Πρέσβης αναρωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων να διαχειριστεί πάνω από 800.000 πρόσφυγες;». Γι’ αυτό όπως είπε, είναι σημαντικό να υπάρξει σεβασμός της διαδικασίας της μετεγκατάστασης ώστε κι οι υπόλοιπες χώρες να επωμιστούν ένα μέρος του φορτίου καθώς «η Συνθήκη της Γενεύης υπαγορεύει την αλληλεγγύη».

Την οπτική ότι η μετανάστευση πρέπει να ειδωθεί ως μία ευκαιρία για ανάπτυξη και οικονομική ευημερία στην Ευρώπη, έδωσε μέσα από τη δική του τοποθέτηση ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου τoυ Columbia, Bimal Ghosh, σημειώνοντας: «Καθώς ο φόβος των κρατών για το γεγονός ότι η μετανάστευση μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου, ωθεί ορισμένες κυβερνήσεις να λάβουν περιοριστικά μέτρα, διαιωνίζοντας ένα φαύλο κύκλο και πυροδοτούν τις διακρατικές εντάσεις». Αναφερόμενος στους πληθυσμούς που εισέρχονται στην ΕΕ ο Καθηγητής B. Ghosh τόνισε: «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι μολονότι η άφιξη ήδη ενός και πλέον εκατομμυρίου ανθρώπων μέσα στο χρονικό διάστημα ενός έτους φαντάζει ως ένα συγκλονιστικό γεγονός, ας έχουμε κατά νου ότι οι άνθρωποι αυτοί αντιπροσωπεύουν μόλις το 1/5 του 1% του πληθυσμού της ΕΕ. Οι νέες αφίξεις θα αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,4% του εργατικού δυναμικού στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και την Ελβετία». Αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει για να υπάρξει μεγαλύτερος και αποτελεσματικότερος έλεγχος των ροών, σημείωσε: «Δεδομένου ότι οι βασικές αιτίες για την ανθρωπιστική κρίση δεν αντιμετωπίζονται και η πίεση της μετανάστευσης παραμένει αμείωτη, οι ροές διοχετεύονται σε παράνομους διαύλους. Ένα καθεστώς ρυθμιζόμενης υποδοχής μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας δυναμικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών προέλευσης, προορισμού και διέλευσης». Τις τοποθετήσεις του κου Ghosh παρουσίασε το μέλος του ΔΣ του «αλληλεγγύη-SolidarityNow», Τζένη Καβουνίδη, καθώς λόγοι υγείας τον κράτησαν μακριά από την εκδήλωση.

Συμπερασματικά και κλείνοντας την παρουσίαση, ο Πρόεδρος του HBS και Πρόεδρος του «αλληλεγγύη-SolidarityNow», Στέλιος Ζαβός τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι πρόσφατες μεταναστευτικές ροές δημιουργούν υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη και πιέζουν ασφυκτικά τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας. Είναι αναγκαίο να εργαστούμε όλοι μαζί ώστε να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου για να αποφύγουμε τις ακραίες εθνικιστικές λύσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider