Νέοι μουφτήδες σε Ξάνθη και Κομοτηνή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέοι μουφτήδες σε Ξάνθη και Κομοτηνή

Στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή οι διαπιστωτικές πράξεις για την αποχώρηση του Μουφτή Κομοτηνής και του Μουφτή Ξάνθης λόγω παρέλευσης του ορίου ηλικίας που θέτει ο νόμος καθώς οι αποφάσεις διορισμού του νέου Τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής κ. Χαλήλ Τζιχάτ και του νέου Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης κ. Μπιλάλ Καρά Χαλήλ.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, με ανακοίνωση που εξέδωσε συγχαίρει τους απερχόμενους μουφτήδες για το μέχρι σήμερα έργο τους και την εν γένει προσπάθειά τους για την διατήρηση των άριστων σχέσεων μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Θράκη.

Ο νέος Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής

Ο νέος Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής κ.Χαλήλ Τζιχάτ γεννήθηκε στο Σκάλωμα του ν.Κομοτηνής το 1962. Από το 1995 έως σήμερα υπηρετεί ως Ιμάμης σε Τεμένη της Κομοτηνής και από το 2008 υπηρετεί, ταυτόχρονα, στη Γραμματεία της Μουφτείας Κομοτηνής. Επίσης, έχει υπηρετήσει σε θέση Ιεροδιδασκάλου Ισλαμικής Θρησκείας σύμφωνα με το άρθρο 53 του ν.4115/2013. Από την ίδρυση της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών εργάζεται στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ ως καθηγητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 407/1980, των μουσουλμανικών θεολογικών μαθημάτων.

Είναι απόφοιτος του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Ιεράς Πόλεως της Μεδίνας (Βασίλειο Σαουδικής Αραβίας) από το οποίο έχει λάβει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης και Διδακτορικό Δίπλωμα στον Ιερό Ισλαμικό Νόμο (Σαρία). Έχει εργαστεί στην συντακτική ομάδα για την απόδοση των εννοιών του Ιερού Κορανίου στην Ελληνική Γλώσσα που λειτούργησε υπό την ευθύνη του “Ιδρύματος του Βασιλιά Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας για την εκτύπωση του Ιερού Κορανίου”.

Πλην της ελληνικής και της τουρκικής γλώσσας, είναι άριστος γνώστης της αγγλικής και της αραβικής. Γνωρίζει, επίσης, οθωμανικά.

Ο νέος Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης

Ο νέος Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης κ.Μπιλάλ Καρά Χαλήλ γεννήθηκε στην Πάχνη του ν.Ξάνθης το 1980. Από το 2003 έως το 2012 υπηρέτησε ως Ιμάμης στο χωριό Σώστης του ν.Κομοτηνής και από το 2012 είναι ο Ιμάμης του Τεμένους Σκρα στην πόλη της Ξάνθης. Έχει υπηρετήσει σε θέση Ιεροδιδασκάλου Ισλαμικής Θρησκείας σύμφωνα με το άρθρο 53 του ν.4115/2013. Έχει εκπαιδευθεί, επί τέσσερα έτη, στο Πανεπιστήμιο Al Azhar της Αιγύπτου, το παλαιότερο πανεπιστήμιο του αραβικού κόσμου που ειδικεύεται στην μουσουλμανική θεολογία.

Είναι άριστος γνώστης της ελληνικής, της τουρκικής και της αραβικής γλώσσας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, “τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση της παραγράφου 4 του άρθρου 48 του ν.4559/2018 για τους Ιεροδιδασκάλους Ισλαμικής Θρησκείας, η προκήρυξη για τις προσλήψεις Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις δικονομικές διαδικασίες της άσκησης των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων των Μουφτήδων της Θράκης, όπως προβλέπεται στο εδάφιο β΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 5 της από 24.12.1990 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ‘Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών'(Α΄182) που κυρώθηκε με το άρθρο μόνο του ν. 1920/1991 (Α΄11), όπως προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν. 4511/2018 (Α΄2)”.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider