Ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Ελεύθεροι είναι οι δυο Έλληνες αξιωματικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο το Μάρτιο.

Ο υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης είχαν συλληφθεί στις 2 Μαρτίου 2018.

Οι δυο στρατιωτικοί επιστρέφουν τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Ελλάδα.

Όπως έγινε γνωστό, θα επιστρέψουν με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, ενώ η δίκη τους θα γίνει – πιθανότατα- ερήμην.

Πατέρας Μητρετώδη: Τα παιδιά επιστρέφουν στην Ελλάδα

«Τα παιδιά επιστρέφουν στην Ελλάδα, δεν ξέρω πότε αλλά επιστρέφουν, τις λεπτομέρειες τις έχει η πρόξενος στην Αδριανούπολη», ανέφερε, ανακουφισμένος, στις πρώτες του δηλώσεις ο πατέρας του Άγγελου Μητρετώδη, Νίκος προσθέτοντας: «Ανακοινώθηκε ότι δεν έχει βρεθεί κάτι στα τηλέφωνά τους και αυτή ήταν η αιτιολογία».

«Μετά από μια εφιαλτική οδύσσεια, έναν γολγοθά που περάσαμε, τα συναισθήματά μου είναι πρωτόγνωρα», σημείωσε ο κ. Μητρετώδης μιλώντας στον Σκάι ενώ ευχαρίστησε ανώνυμους και επώνυμους Ελληνες, την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, τον δημοσιογραφικό κόσμο και την εκκλησία για τη στήριξή τους.

Πατέρας Κούκλατζη: Παραμονή της γιορτής της Παναγιάς ζούμε ένα θαύμα

«Παραμονή της γιορτής της Παναγιάς ζούμε ένα θαύμα, στο οποίο δεν πάψαμε να πιστεύουμε ούτε στιγμή. Ευχαριστούμε ολόψυχα τον Θεό, την Παναγία, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που δεν έπαψαν ούτε στιγμή να αγωνίζονται για την επιστροφή του Δημήτρη και του Άγγελου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νίκος Κούκλατζης, πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη. «Ευχαριστούμε τους γονείς απ’ όλο τον κόσμο που ένωσαν τις προσευχές τους με τις δικές μας όλους αυτούς τους μήνες για την επιστροφή των παιδιών μας», συμπλήρωσε ο πατέρας του ενός από τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνταν στις φυλακές της Ανδριανούπολης από τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Αγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη θα υποδεχθεί ο Πάνος Καμμένος στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο στρατιωτικοί είχαν υποβάλει πέντε φορές αίτηση για αποφυλάκιση, ωστόσο το τουρκικό δικαστήριο τις απέρριψε όλες.

Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση, όπως κάθε μήνα, αυτή την φορά παραμονή της Παναγίας, απεφάνθη ότι πλέον δεν συντρέχουν λόγοι να είναι προφυλακιστέοι. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα οπότε θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Στη σημερινή συνεδρία οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Η ελληνική Βουλή είχε ψηφίσει πρόσφατα νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι δύο στρατιωτικοί μετατίθενται στην Τουρκία.

Σκοπός της νομοθετικής ρύθμισης είναι να αντικρουστεί ο ισχυρισμός του τουρκικού δικαστηρίου πως οι Μητρετώδης-Κούκλατζης δεν έχουν μόνιμη κατοικία στη γειτονική χώρα και γι’ αυτό δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι να δικαστούν.

Τσίπρας: Άγγελε και Δημήτρη καλή πατρίδα και καλή λευτεριά

«Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά» εύχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, τον Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη, που αφήνονται ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους, έπειτα από 5 μήνες κράτησης.

«Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν», γράφει στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider