Στο ΣτΕ «κρίνεται» το άσυλο στους οκτώ Tούρκους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο ΣτΕ «κρίνεται» το άσυλο στους οκτώ Tούρκους

Σήμερα Πέμπτη αναμένεται το Συμβούλιο της Επικρατείας να εκδώσει απόφαση για το αν τελικώς η Ελλάδα μπορεί να παράσχει άσυλο στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, η έκδοση των οποίων αποτελεί διαρκές αίτημα της Άγκυρας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έχει αναλάβει το βάρος να επιλύσει το θέμα του ασύλου για τους οκτώ, μία και διά παντός, αμετάκλητα, μετά την απόφαση για έναν από αυτούς, η οποία αρχικά ήταν θετική για το άσυλο και στη συνέχεια ασκήθηκε έφεση από την κυβέρνηση.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς αν η απόφαση είναι θετική, δηλαδή οι δικαστικοί κρίνουν ότι στους οκτώ μπορεί να δοθεί άσυλο, τότε πρέπει άμεσα να αφεθούν ελεύθεροι. Προς το παρόν κρατούνται στο πλαίσιο των διοικητικών διαδικασιών για το άσυλο, κράτηση που δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 18μήνες.

Το 18μηνο της κράτησης των οκτώ λήγει στο τέλος Μαΐου, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να δηλώνει, προ ημερών, ότι μετά την εκπνοή του 18μήνου οι οκτώ θα αφεθούν ελεύθεροι. Σε περίπτωση κατά την οποία το ΣτΕ κρίνει ότι δεν πρέπει να τους δοθεί άσυλο, τότε πρέπει η ελληνική πολιτεία να δώσει έγγραφα στους οκτώ, οι οποίοι θα μείνουν στη χώρα μας υπό ειδικό καθεστώς, καθώς το θέμα της έκδοσής τους έχει κλείσει αμετάκλητα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider