Ξεκινούν business εκατομμυρίων με τους πρόσφυγες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινούν business εκατομμυρίων με τους πρόσφυγες

Χιλιάδες διαμερίσματα στις μεγάλες πόλεις της χώρας αλλά και ολόκληρα ξενοδοχεία θα αξιοποιηθούν για την στέγαση προσφύγων μέσω προγραμμάτων που «τρέχουν» Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Δήμοι με χρηματοδότηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Χαρακτηριστικό είναι το πρόγραμμα που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η ΜΚΟ «PR.A.K.S.I.S.» για το οποίο αναζητά προς μίσθωση μονοκατοικίες και διαμερίσματα στην Αττική. Ακόμη έχει στείλει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την μίσθωση ξενοδοχείου δυναμικότητας έως 100 κλινών, το οποίο θα στεγάσει και θα σιτίσει πρόσφυγες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός της «PR.A.K.S.I.S.» αφορά 2.400 διαμερίσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αν και σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει με 800 στην Αττική, ενώ θα ακολουθήσουν σε λίγες ημέρες παρόμοια προγράμματα και από άλλες ΜΚΟ σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος το Σωματείο PR.A.K.S.I.S στο πλαίσιο του Προγράμματος «RELOCATION SCHEME AND EMERGENCY REPORT» αναζητά προς μίσθωση διαμερίσματα, μονοκατοικίες σε όλη την Αττική με προδιαγραφές φιλοξενίας από τέσσερα έως έξι άτομα. Να είναι άνω των 60 τ.μ, σε καλή κατάσταση, άμεσα διαθέσιμα, χωρίς οφειλές σε ΔΕΚΟ και κληρονομικές εκκρεμότητες.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε εκπρόσωπος της ΜΚΟ στην Γενική Συνέλευση των Μεσιτών της Αθήνας, η μίσθωση θα είναι αρχικά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2016, ενώ υπάρχει και η πρόβλεψη για επέκταση του προγράμματος και για το 2017, εφόσον αυτό χρειασθεί. Το μισθωτήριο θα γίνεται με την «PR.A.K.S.I.S.» με ανώτατο μηνιαίο ενοίκιο τα 400 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες θα προπληρωθούν όλα τα ενοίκια για το διάστημα της ενοικίασης, ενώ η ΜΚΟ θα αναλάβει να πληρώνει τους λογαριασμούς και τα όποια κοινόχρηστα. Τα διαμερίσματα θα τα επιπλώσει η ΜΚΟ ενώ αν είναι επιπλωμένα θα γίνει πλήρης καταγραφή και οποιαδήποτε φθορά θα αποζημιωθεί.

Στα ακίνητα που θα επιλεγούν θα διαμένουν οικογένειες προσφύγων που έχουν επιλεγεί για μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτό σημαίνει πως κατά τη διάρκεια της ενοικίασης θα υπάρξει εναλλαγή ενοίκων καθώς οι πρώτοι θα προωθούνται σε άλλες χώρες και θα αντικαθιστούνται από νέους. Οι υπεύθυνοι της «PR.A.K.S.I.S.» υπολογίζουν ότι η εναλλαγή θα γίνεται ανά 9 με 12 εβδομάδες.

Επιφυλακτικοί οι ιδιοκτήτες

To ενδιαφέρον των ιδιοκτητών είναι μεγάλο, καθώς υπάρχουν χιλιάδες άδεια διαμερίσματα σε όλη την επικράτεια, ενώ σημαντικό θεωρείται και το δέλεαρ της προπληρωμής των ενοικίων για ένα χρόνο. Ωστόσο, πολλοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί φοβούμενοι κυρίως αντιδράσεις από άλλους ενοίκους σε πολυκατοικίες. «Εμείς δεν παροτρύνουμε ούτε αποτρέπουμε κανένα από το να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα», δηλώνει ο πρόεδρος τη Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς.

Τα ξενοδοχεία

Εκτός από κατοικίες αναζητούνται και ολόκληρα ξενοδοχεία. Ήδη και πάλι από την «PR.A.K.S.I.S.» έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την μίσθωση ολόκληρου ξενοδοχείου τουλάχιστον 100 κλινών στο κέντρο της Αθήνας. Η μίσθωση του ξενοδοχέιου θα γίνει από τη 1η Μαρτίου 2015 έως 31 Δεκεμβρίου 2016 ενώ πέρα από τα δωμάτια η προσφορά θα πρέπει να περιλαμβάνει πρωινό, γεύμα και δείπνο για τους ενοίκους. Πρέπει, επίσης, το ξενοδοχείο να λειτουργεί νόμιμα, να γίνεται καθημερινός καθαρισμός των δωματίων και να υπάρχει ασύρματο internet σε όλους του χώρους. Η πληρωμή θα γίνεται κάθε μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες αντίστοιχες προσκλήσεις ενδιαφέροντος έχουν σταλεί σε όλες τις ξενοδοχειακές ενώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider