Ανεξέλεγκτες οι εισαγωγές γάλακτος, καταγγέλλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεξέλεγκτες οι εισαγωγές γάλακτος, καταγγέλλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνου

Με εισαγωγές γάλακτος από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και αλλού, μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας ρίχνουν συνεχώς και πιο κάτω, σε σχέση με πέρυσι, την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Μιλώντας στην κρητική εφημερίδα «Ρέθεμνο» ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου κ. Γιάννης Γλετζάκης και το μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνος του τυροκομείου της πρώην Ένωσης κ. Γιώργος Πατένας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την σοβαρή κατάσταση που επικρατεί στον τομέα εμπορίας του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, μεταφέρουν την αγωνία των τοπικών κτηνοτρόφων και τυροκόμων ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καταγγέλλοντας παντελή έλλειψη ελέγχων από τους αρμόδιους κρατικούς μηχανισμούς.

Οι τιμές του γάλακτος φέτος έχουν κατρακυλήσει σε χαμηλά επίπεδα πανελλαδικά» δηλώνει ο Πρόεδρος του Α.Σ.Ρ. κ. Γιάννης Γλετζάκης για να τονίσει, ότι «Στο Ρέθυμνο και την Κρήτη, αυτό οφείλεται στα αποθεματικά της γραβιέρας που μετρούνται σε τόνους! Αυτό το εκμεταλλεύονται κάποιοι επιτήδειοι μεσάζοντες, οι οποίοι παίρνουν τη γραβιέρα σε πολύ χαμηλές τιμές και την πωλούν πανάκριβη. Ενώ υπάρχει απόθεμα, ο καταναλωτής αντί να το τρώει πάλι φθηνό τυρί, το βρίσκει ακριβό και δεν ωφελεί κανέναν αυτό.» Ο ίδιος συνεχίζοντας καταγγέλλει, ότι «πληροφορία μου είναι ότι φτάνουν κατά καιρούς –και αυτό είναι διασταυρωμένο- βυτία από βαλκανικές και Μεσογειακές χώρες –Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία, Σαρδηνία, Ιταλία – γάλατα εισαγωγής, τα οποία τυροκομούν, «βαφτίζουν» τα τυριά αυτά ΠΟΠ Κρήτης και τα διοχετεύουν στην αγορά. Την ίδια ώρα εμείς δεν μπορούμε να διαθέσουμε στην αγορά το ελληνικό γάλα.»

Όπως τονίζει ο κ. Γλετζάκης, «Αυτή τη στιγμή, αν δεν ήταν η Ένωση Ρεθύμνης και η Ένωση Μυλοποτάμου, να αγοράζουν το γάλα των ντόπιων κτηνοτρόφων, οι παραγωγοί του νομού Ρεθύμνης δεν θα είχαν πού να δώσουν το γάλα τους, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στους νομούς Ηρακλείου και Χανίων. Αν σκεφτείτε πως μόνο ο Μυλοπόταμος παράγει 30 τόνους γάλα ημερησίως, μπορείτε να καταλάβετε το μέγεθος του κινδύνου αλλά και της καταστροφής.» Ο ίδιος επισημαίνει, ότι αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση τίθενται σοβαρά ζητήματα με το μέλλον των κτηνοτρόφων, οι οποίοι ήδη έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα με τις «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων κρεάτων ενώ τώρα δεινοπαθούν και με αντίστοιχα φαινόμενα με το γάλα και τα τυριά.

Αντίστοιχα ο υπεύθυνος λειτουργίας του τυροκομείου του Α.Σ.Ρ. κ. Γιώργος Πατένας τονίζει, ότι το όλο σύστημα διαχείρισης της διάθεσης του γάλακτος και των τυριών στην χώρα μας, είναι προβληματικό και ήταν αναμενόμενο να πέσουν πολύ χαμηλά επίπεδα οι τιμές αυτών των προϊόντων για τους ντόπιους παραγωγούς. Χαρακτηριστικά δήλωσε, «αποδίδω την πτώση των τιμών στη κακή διαχείριση προώθησης των προϊόντων αιγοπρόβειου γάλακτος στην αγορά και στην ανικανότητα να κατασταθούν τα ντόπια προϊόντα εξαγώγιμα στην παγκόσμια αγορά.» Ο ίδιος θεωρεί ως μείζων ζήτημα τις παράνομες εισαγωγές τονίζοντας πως « Δεν φέρνουν μόνο γάλα αλλά και τυριά. Γνωρίζω πως ακόμα και ντόπιος τυροκόμος, πριν τέσσερα χρόνια έφερε μεγάλη ποσότητα τυριών, άλλαξε τη συσκευασία και τα πούλησε για γραβιέρα Κρητική. Πολύ συχνά φέρνουν Βουλγάρικα τυριά, βγάζουν την ταμπέλα και βάζουν δική τους με την ένδειξη πως είναι Κρητικό τυρί. Αυτά συμβαίνουν δυστυχώς καθώς είναι ανύπαρκτοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider