Με Έλληνες εργαζόμενους θα κάνει την ψηφιακή της μετάβαση η Γερμανία

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με Έλληνες εργαζόμενους θα κάνει την ψηφιακή της μετάβαση η Γερμανία

Το ενδιαφέρον της γερμανικής βιομηχανίας έχουν κεντρίσει οι έλληνες μηχανικοί κι εργαζόμενοι στη μηχανογράφηση. Μάλιστα η γερμανική βιομηχανία υπολογίζει σε αυτούς για την μετάβασή της στην ψηφιακή εποχή κι έχει ήδη δρομογολογήσει καινοτόμους τρόπους πρόσληψής τους για την εξυπηρέτηση των αναγκών της.

Όπως υπολογίζεται η γερμανική οικονομία τα επόμενα 30 χρόνια αναμένεται να παρουσιάσει έλλειμμα 400.000 μηχανικών, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης ώστε να εφευρεθούν τρόποι να καλύψουν το κενό.

Μια από τις λύσεις που έχει ήδη προταθεί και σχεδιάζεται είναι η οικοδόμηση οικοσυστημάτων επιχειρήσεων, τα περίφημα clusters, τα οποία μέσα από σχήματα συνεργιών θα προσφέρουν απασχόληση στην Γερμανία σε άτομα που διαμένουν στην Ελλάδα. Όπως φαίνεται η χώρα μας φαντάζει ιδιαιτέρως ελκυστικη εξαιτίας και των χαμηλών αμοιβών του εργατικού της δυναμικού. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη απλώσει τα δίχτυα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, όπου η παραγωγή εξειδικευμένων επιστημόνων συνεχίζει παρά την κρίση.

Ειδικότερα, με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας και την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς (5G, ευρυζωνικά μεγάλων ταχυτήτων) οι Γερμανικές επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους στην Ελλάδα ή να συνεργάζονται μέσω cluster με επιχειρήσεις που εδράζονται στην Ελλάδα χωρίς να χρειάζεται οι εργαζόμενοι να μεταναστεύουν.

Το κέρδος εν προκειμενω θα είναι πολλαπλό καθώς οι θέσεις εργασίας θα καλυφθούν από εργαζόμενους που δεν θα επιβαρύνουν το γερμανικό σύστημα υποδομών υγεία, περίθαλψη, συντάξεις, παιδεία κτλ. Σύμφωνα με τον Εμμανουήλ Νέτο, γενικό διευθυντή της εταιρείας Pylones Hellas που δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια η τάση αυτή αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες σε έλληνες εργαζόμενους αλλά και σε ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η Pylones Hellas

Ο τομέας της πληροφορικής αναμένεται να είναι ο πρώτος που θα βρεθεί στο στόχαστρο των συνεργιών αυτών. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι ήδη αυτή την περίοδο βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις η δημιουργία cluster, στο οποίο θα μετέχει το υπ. Εργασίας της Γερμανίας και το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και της Πάτρας αλλά και ιδιωτικές εταιρείες.

Πέρα από το καλά καταρτισμένο εργασιακό δυναμικό, η χώρα μας παρουσιάζει κι άλλα πλεονεκτήματα σε σχέση για παράδειγμα με το Πακιστάν και την Ινδία, χώρες που έχουν εξελιχθεί σε ισχυρές «φάμπρικες» πληροφορικών συστημάτων - ο προϋπολογισμός των έργων που αναλαμβάνουν από ξένες εταιρείες ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.

Ως μέλος της ΕΕ δε, η χώρα μας έχει οικείο περιβάλλον και κοινωνική σταθερότητα για τις δυτικές επιχειρήσεις, αλλά και υψηλούς δείκτες ποιότητας σε σειρά τομέων. Διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό με υψηλό δείκτη ευελιξίας και δεξιοτήτων, ενώ οι απόφοιτοι από τα Πανεπιστήμια γνωρίζουν την αγγλική.

Συγκριτικά με τις Ευρωπαϊκές χώρες, το μισθολογικό κόστος είναι φθηνότερο σε σχέση με τη Γερμανία καθώς οι μηνιαίες μικτές αποδοχές για έναν μηχανικό με 7ετή πείρα διαμορφώνονται πλέον σε 2.500 ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ολλανδία ο μισθός κινείται στα 3.500 ευρώ για ένα απόφοιτο με μάστερ και μικρή εμπειρία, μισθός που είναι οριακά υψηλότερος από τη Γερμανία.

Εν λόγω κινήσεις αναμένεται να αποδειχτούν ιδανικές για την χώρα μας αφού θα καταφέρουν να μειώσουν την ανεργία αλλά καθώς και τα ποσοστά του πολυσυζητημένου brain drain. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου το ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί κατά 2,05% (€3,06 δισ.) και τα δημόσια έσοδα κατά €1,62 δισ. έως το 2021, εάν η Ελλάδα συγκλίνει πλήρως με την Ευρώπη στη διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας και τη χρήση δεδομένων, με παράλληλη επικράτηση ενός ευνοϊκού επενδυτικού πλαισίου.

Με μια σειρά έξι κινήσεων μπορεί η χώρα να αξιοποιήσει την … υστέρηση που έχει στο ψηφιακό πεδίο και να κερδίσει το χαμένο έδαφος με άμεσο αποτύπωμα στο ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider