Βγήκαν στους δρόμους οι αγρότες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βγήκαν στους δρόμους οι αγρότες

Ξεκίνησαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι κινητοποιήσεις των αγροτών ύστερα από απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Βασικά αιτήματα είναι οι φορολογικές επιβαρύνσεις, το ασφαλιστικό, το κόστος παραγωγής αλλά και οι κατασχέσεις και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Το πρώτο αγροτικό μπλόκο πανελλαδικά αλλά και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, στήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από τους αγρότες του Νομού Καρδίτσας, στον κόμβο του Ε65, στο ύψος του «Δέλτα», όπως είχε αποφασιστεί σε πρόσφατη σύσκεψη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ).

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 'Αρης Πολυγένης, μέλος της Ομοσπονδίας, δήλωσε πως «είναι η έναρξη των κινητοποιήσεων και αυτή η κινητοποίηση θα γίνει ο προπομπός για όλη την Ελλάδα».«Δίνουμε το μήνυμα ότι δεν θα κάνουμε πίσω αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά μας», προειδοποίησε ο κ. Πολυγένης και τόνισε πως οι αγρότες θα ενισχύουν το μπλόκο με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα.

Για νέο κύκλο κινητοποιήσεων με δυναμικό τρόπο και με μπλόκα, έκανε λόγο ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, για να προσθέσει: «Η Καρδίτσα σήμερα δίνει ένα μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους αγρότες ότι θα πρέπει να «βγούμε» για να διεκδικήσουμε λύσεις σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούν, τα οποία δεν μας επιτρέπουν ούτε να ζήσουμε, ούτε να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Καρδίτσα

Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας, σήμερα Δευτέρα (22-01-2018) από ώρα 12.00΄ και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, στο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Ε-65 από τον ανισόπεδο κόμβο Προαστίου (χ/θ 97+000) μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Σοφάδων (χ/θ 73+000) η κυκλοφορία των οχημάτων διεκόπη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων και διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Λαμία:

Όλα τα οχήματα θα εκτρέπονται από τον ανισόπεδο κόμβο Προαστίου, μέσω της συνδετήριας οδού Αγ. Τριάδος με τον Αυτοκινητόδρομο Ε-65, προς την περιφερειακή οδό Αγ. Τριάδος και στη συνέχεια θα κινούνται στην Επαρχιακή οδό Προαστίου- Αγ. Τριάδος- Καρδίτσας και ακολούθως στην Εθνική Οδό Τρικάλων - Καρδίτσας - Ν. Μοναστηρίου, απ' όπου θα εισέρχονται στον Αυτοκινητόδρομο Ε-65 από τον ανισόπεδο κόμβο Σοφάδων (διασταύρωση Ανωγείου).

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Τρίκαλα:

Όλα τα οχήματα θα εκτρέπονται από τον ανισόπεδο κόμβο Σοφάδων (διασταύρωση Ανωγείου) προς την συνδετήρια οδό του Αυτοκινητόδρομου Ε-65 με την Εθνική Οδό Ν. Μοναστηρίου - Καρδίτσας - Τρικάλων μέχρι τα Τρίκαλα.

Παρακαλούμε τους φίλους οδηγούς να ακολουθούν τις οδηγίες των τροχονόμων και να ενημερώνονται διαρκώς για κάθε μεταβολή των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Καρδίτσας, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα: 24410-80200, 24410-80243, 24410-80241.

Τα επόμενα συλλαλητήρια

Την Τετάρτη αναμένεται να στηθεί μπλόκο στα Τρίκαλα στον κόμβο του Μεγαλοχωρίου από τις 12.30 το μεσημέρι ενώ την Πέμπτη θα στηθεί μπλόκο στον Πλατύκαμπο στη Λάρισα.

Κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει στη Μαγνησία οι τοπικοί αγροτικοί σύλλογοι για την Τετάρτη ενώ η Επιτροπή του Μπλόκου Αερινού οργανώνουν κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα στην Εφορία του Βόλου.

Στη Φθιώτιδα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού, αποφάσισε να στηθούν μπλόκα στις 29 Γενάρη σε Ανθήλη και Δομοκό, ενώ στην Ευρυτανία, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί συμβολικός αποκλεισμός της γέφυρας του Αγραφιώτη στο Κρυονέρι.

Στην 'Αρτα, συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Γενάρη, στις 10 π.μ., στη γέφυρα της Άρτας, όπως αποφασίστηκε σε σχετική σύσκεψη.

Οι αγρότες της Κρήτης προετοιμάζουν μπλόκο στις 24 Ιανουαρίου στα Πραιτώρια του Ηρακλείου ενώ στα Χανιά την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των τρακτέρ στην πλ. Δημοτικής Αγοράς.

Κινητοποιήσεις αναμένονται και στην Πελοπόννησο καθώς την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη Μεσσήνη.

Παράλληλα, συσκέψεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη Νάουσα, τον Έβρο και το Αίγιο.

Σε διάλογο καλεί τους αγρότες ο Αποστόλου

Σε διάλογο καλεί τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ προαναγγέλει ενίσχυση του ακατάσχετου και καταβολή του 80% της ενίσχυσης του πρασινίσματος έξι μήνες νωρίτερα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στην Αυγή της Κυριακής ο κ. Αποστόλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

«Όπως ξέρετε, τους αγρότες που κινητοποιούνται τους έχω καλέσει ήδη σε διάλογο για να δούμε ποια είναι αυτά τα ζητήματα τα οποία κατά την άποψή τους έχουν καθυστερήσει ή χρειάζονται λύση. Όπου υπάρχει δυνατότητα για λύση, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα τη δώσουμε.

Για το εισόδημα δεν θέλω να ισχυριστώ ότι όλος ο αγροτικός κόσμος δεν έχει πρόβλημα. Ποτέ ιστορικά δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Είμαστε όμως σε θέση να γνωρίζουμε και τους ηττημένους του σκληρού ανταγωνισμού εντός και εκτός χώρας και όσους επωφελήθηκαν. Όπως επίσης και τους λόγους.

Δεν είναι, πάντως, αληθές ότι το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν αύξηση, γεγονός μάλιστα πολύ ενθαρρυντικό εν μέσω κρίσης.

Ειδικά όμως για το φορολογικό, πιστεύω ειλικρινά ότι δεν πρέπει να το θέτουν οι αγρότες. Αρκεί μόνον να σας πω ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για το εισόδημα του 2016, πλήρωσαν το 2017 φορολογία εισοδήματος, όλοι μαζί, 129 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 50 εκατ. λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά. Το σύνολο δε των κατ’ επάγγελμα αγροτών πλήρωσε 69 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσον όρο 120 ευρώ ο καθένας, χωρίς βεβαίως να λογαριάσουμε και τις επιστροφές που υπήρξαν από τον συμψηφισμό της προκαταβολής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider