DW: Αθλιες θέσεις ημιαπασχόλησης για τους Έλληνες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
DW: Αθλιες θέσεις ημιαπασχόλησης για τους Έλληνες

Στις συνθήκες εργασίας των Ελλήνων που χειροτερεύουν μέρα τη μέρα μέσα στα χρόνια της κρίσης αναφέρεται η Deutsche Welle με δημοσίευμα της, τονίζοντας πώς τα πρόσφατα στατιστικά για την αγορά εργασίας σύμφωνα με τα οποία 6 στους 10 παραμένουν εγκλωβισμένοι σε εκ περιτροπής θέσεις εργασίας ή στην ημιαπασχόληση δεν μπορούν να εμπνεύσουν αισιοδοξία για το μέλλον.

«Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, το οποίο έφτασε κάποτε τον αριθμό ρεκόρ του 27%, έχει μεν πέσει αλλά ακόμα και σήμερα σχεδόν 6 στους 10 είναι εγκλωβισμένοι σε μία αγορά στην οποία κυριαρχούν οι εκ περιτροπής θέσεις εργασίας ή η ημιαπασχόλησης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει αυτό δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Αυτές οι αδιέξοδες θέσεις εργασίας «στοιχειώνουν» το μεγαλύτερο μέρος του ταλαιπωρημένου νότου της Ευρώπης. Φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία, όπου τα τελευταία χρόνια οι μισοί νέοι εργαζόμενοι έχουν προσωρινές συμβάσεις εργασίας, αλλά και την Ιταλία, όπου οι προσωρινές συμβάσεις ισχύουν για τα 2/5 του εργατικού δυναμικού της χώρας, σημειώνει πως τα στοιχεία της Ελλάδας που παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα είναι άκρως ανησυχητικά: 6 στους 10 είναι εγκλωβισμένοι σε άθλιες, ανασφαλείς θέσεις εργασίας ημιαπασχόλησης.

Αν και η τάση αυτή έφτασε ή και ξεπέρασε πέρυσι το 50%, οι ειδικοί πίστευαν ότι θα υποχωρήσει δεδομένης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 2%. Η πραγματικότητα όμως διέψευσε τις προσδοκίες υπογραμμίζοντας πως η ανάπτυξη ήταν άνευ ουσίας.

«Η υπόθεση εργασίας ήταν η περικοπή των μισθών και οι ευκολότεροι όροι προσλήψεων και απολύσεων για τους εργοδότες, θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας. Ωστόσο αυτό δεν ίσχυσε και τα προαναφερθέντα μέτρα λειτούργησαν αντίστροφα προωθώντας την εργασιακή ζούγκλα, με τους πιο ευάλωτους να επηρεάζονται περισσότερο» αναφέρει στην Deutsche Welle ο Γιώργος Κόλλιας, επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ.

Mε βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, 5 στους 10 Ελληνες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι κατά μέσο όρο για έξι μήνες, από εργοδότες που ήδη πληρώνουν λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα για ημιαπασχόληση.

«Και παρόλα αυτά, αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι όλα αυτά είναι μέρος ενός success story της αριστερής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, που κινείται προς την τελική ευθεία της τετραετούς θητείας της, Κι ετοιμάζεται να απελευθερωθεί από τη λιτότητα και τα μνημόνια φέτος», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Τα επίσημα στατιστικά αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι το κάποτε τρομακτικό ποσοστό ανεργίας του 27% της Ελλάδας έπεσε περίπου στο 20%. αλλά παραμένει σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ του 8,8%. Καθώς η κυβέρνηση καταγράφει κάθε άτομο που δουλεύει τουλάχιστον 2 ώρες την εβδομάδα, αναλυτές, πολιτικοί και άνθρωποι σε όλη τη χώρα έχουν ξεσηκωθεί, αντικρούοντας την πτωτική τάση της ανεργίας. Ιδιωτικές οργανώσεις εργασίας και think tank τοποθετούν το πραγματικό ποσοστό σε περίπου 25%.

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε λύσει το εργασιακό πρόγραμμα», αναφέρει η κ. Αντωνοπούλου αλλά «κάνουμε μικρά βήματα για αν αντιστρέψουμε το κλίμα» προσθέτει.

«Ωστόσο πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που δεν διαβλέπουν κάποια λύση στο εργασιακό τους αδιέξοδο και εξακολουθούν να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το εξωτερικό» καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider