Κανονικά θα κυκλοφορεί το ντονέρ κεμπάπ στην Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κανονικά θα κυκλοφορεί το ντονέρ κεμπάπ στην Ευρώπη

Οριστικό τέλος στην παραφιλολογία περί απαγόρευσης του ντονέρ κεμπάπ και του γύρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είχε ξεκινήσει πριν από λίγες ημέρες έβαλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ολομέλεια του οποίου αποφάσισε σήμερα ότι τελικά δεν θα μπλοκάρει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει τη χρήση φωσφορικών αλάτων.

Το ντονέρ κεμπάμπ μπήκε στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προηγούμενη εβδομάδα καθώς Ευρωβουλευτές των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών θεώρησαν πως ένα χημικό στοιχείο που χρησιμοποιείται για την συντήρηση των μεγάλων γύρων κρέατος μπορεί να είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο.

Την είδηση αυτή την ανέδειξε η δημοφιλής γερμανική εφημερίδα Bild ασκώντας κριτική στην ΕΕ και σημειώνοντας ότι ενοχοποιείται το ντονέρ κεμπάμπ, ένα προιόν με μεγάλη σημασία για τη Γερμανία καθώς το 80% του ντονέρ κρέατος που καταναλώνεται στην Ευρώπη παράγεται εκεί.

Η είδηση προκάλεσε αίσθηση και στην Ελλάδα όπου πολλοί εξέφρασαν προβληματισμό για το αν η συγκεκριμένη απόφαση θα μπορούσε να επηρεάσει και τον… ελληνικότερο γύρο. Μάλιστα, πολλές εταιρείες, ανακοίνωσαν και επίσημα ότι δεν χρησιμοποιείται φωσφορικό άλας στον γύρο οπότε δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα.

Η Επιτροπή Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου υπέβαλε ένσταση έναντι μιας πρότασης της Κομισιόν που επιτρέπει την χρήση φωσφορικού άλατος στο παγωμένο ντονέρ επικαλούμενη μια έρευνα η οποία συνδέει το φωσφορικό άλας με καρδιοπάθειες. Σύμφωνα με το AP υπάρχουν πολλές έρευνες που αμφισβητούν αυτήν την σύνδεση.

Το φωσφορικό άλας χρησιμοποιείται στο παγωμένο ντονέρ ως μέσο διατήρησης των υγρών και της γεύσης του κρέατος. Αν και χρησιμοποιείται και σε άλλα φαγητά, η έρευνα αναφέρει ότι μπορεί η ουσία να επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό όταν ψύχεται και ξαναζεσταίνεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.