Την Παρασκευή πέφτουν οι υπογραφές για τον ΟΛΘ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την Παρασκευή πέφτουν οι υπογραφές για τον ΟΛΘ

Στο τέλος της εβδομάδας κλείνει οριστικά το θέμα της πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) στην κοινοπραξία DIEP-Terminal Link- Belterra Investments παρά τις ενστάσεις και τις αντιδράσεις κατά της αποκρατικοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr η σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών του ΟΛΘ θα υπογραφεί την Παρασκευή στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στην Αθήνα, μετά και από το πράσινο φως που δόθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Από την μεριά του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να υπογράψει ο νέος πρόεδρος του Ταμείου, Άρης Ξενόφος και από την πλευρά του επενδυτή ο συντονιστής της κοινοπραξίας Σωτήρης Θεοφάνης παρουσία στελεχών και από τις τρεις εταιρείες που την απαρτίζουν.

Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία με την ονομασία South East Gateway Thessaloniki θα αποκτήσει το 67% του ΟΛΘ έναντι τιμήματος 231,92 εκατ. ευρώ, ενώ έχει δεσμευτεί και για επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ στο λιμάνι. Επικεφαλής της κοινοπραξίας με ποσοστό 47% είναι το γερμανικό επενδυτικό fund Deutsche Invest Equity Partners (DIEP), η Terminal Link που είναι θυγατρική της γαλλικής CMA GGM έχει το 33% και η Belterra Investments συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη το 20%.

Για να ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση θα πρέπει να ψηφιστεί η σχετική σύμβαση παραχώρησης του λιμένα Θεσσαλονίκης στον Οργανισμό, μετά από τις αλλαγές στην μετοχική του βάση. Θα πρέπει επίσης να δοθεί και το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, απ’ όπου πάντως δεν αναμένονται προβλήματα.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Κατά της αποκρατικοποίησης έχουν ταχθεί οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, οι οποίοι μάλιστα κατέθεσαν ένσταση- αίτηση αναθεώρησης κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον προσυμβατικό έλεγχο.

«Το σκεπτικό της κίνησής μας είναι ότι με την εκποίηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ δεν τηρείται το ενωσιακό και εθνικό δίκαιο για τις δημόσιες συμβάσεις και οι αρχές διαφάνειας, ενώ δεν υπάρχουν και ρήτρες διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος και των δημόσιων εσόδων» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), Φανή Γουργούρη, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΟΛΘ.

Πάντως, αντίστοιχη κίνηση είχε γίνει και στην πώληση του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ) στην Cosco χωρίς αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider