Πως το προσφυγικό μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πως το προσφυγικό μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα

Ο κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν έχει φύγει ποτέ από το προσκήνιο και μπορεί να επανέλθει ανά πάσα στιγμή στο «τραπέζι» των συζητήσεων.

Τούτο υποστηρίζουν σε πρόσφατη έκθεσή τους για τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, με αιχμή την περίπτωση της Ελλάδας, οι αναλυτές του γνωστού think tank (δεξαμενή σκέψης) Eurasia Group.

Mάλιστα, όπως επισημαίνουν, εκείνο που μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην πόρτα εξόδου από το ευρώ δεν είναι άλλο από το προσφυγικό ζήτημα. Οι πιέσεις που ασκούν οι μαζικές μεταναστευτικές ροές που επιχειρούν να περάσουν στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, προστίθενται στο ήδη «βεβαρημένο ιστορικό» της χώρας που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση.

Το «κοκτέιλ» για την Ελλάδα έχει γίνει εκρηκτικό. Η οικονομία παραμένει αδύναμη, η πολιτική ένταση αναζωπυρώνεται και η κοινωνία μοιάζει με καζάνι που βράζει, διαμαρτυρόμενη για τα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurasia Group, η μεταναστευτική κρίση προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, απειλώντας τα «θεμέλια» του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Όμως αποτελεί κοινή παραδοχή πως η Ελλάδα είναι η χώρα που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις λόγω της όξυνσης του προσφυγικού. Και όταν αυτές οι πιέσεις προστίθενται στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε οικονομικό επίπεδο η χώρα, τότε τα προβλήματά της γιγαντώνονται.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σηκώνει το μεγάλο βάρος των προσφυγικών ροών» προβλέπουν οι επικεφαλής αναλυτές της Eurasia Group, Mujtaba Rahman, Naz Masraff και James Sawyer. Για τους ίδιους, το στοίχημα μείωσης του αριθμού των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, δύσκολα μπορεί να κερδηθεί. «Η μείωση των προσφυγικών ροών, που τόσο επιθυμούν οι Ευρωπαίοι, δεν συνιστά εύκολη υπόθεση, ούτε μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην Ελλάδα», σημειώνουν.

Όπως προσθέτουν, όλη αυτή η διαδικασία ενισχύει τις πιέσεις προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel, οποία δεν αποκλείεται να επιχειρήσει προσωρινά να «περιορίσει» το πρόβλημα στην Ελλάδα. Πως θα το κάνει πράξη αυτό; Κλείνοντας τα ελληνοσκοπιανά και πιθανώς και τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

«Εάν σφραγιστούν τα σύνορα της Ελλάδας, τότε η κατάσταση για τη χώρα θα καταστεί επικίνδυνη, τόσο από κοινωνικής, όσο και από οικονομικής πλευράς. Με κλειστά σύνορα, η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει μάρτυρας νέου γύρου κοινωνικής αναταραχής και αστάθειας. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί εύκολα να αναζωπυρωθεί», εξηγεί η Eurasia Group.

Τα κλειστά σύνορα, συνεχίζει, δεν αποκλείεται να ενισχύσουν το αντι-ευρωπαϊκό και εθνικιστικό κλίμα στην Ελλάδα, οδηγώντας τη χώρα ξανά σε εκλογές. Μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα θέσει σε κίνδυνο την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, επαναφέροντας στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων την απειλή του Grexit.

Εστιάζοντας στην τακτική που η Αθήνα ακολουθεί σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η Eurasia Group προειδοποιεί πως «είναι αναγκαίο τους επόμενους μήνες η ελληνική κυβέρνηση να εναρμονιστεί με μια σειρά από ευρωπαϊκούς κανόνες και απαιτήσεις, προκειμένου να βελτιώσει τη διαχείριση των συνόρων της».

«Ακόμη κι αν η Ελλάδα ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση, αυτό δεν σημαίνει πως ξεφεύγει από τον κίνδυνο. Ακόμη κι αν η ελληνική κυβέρνηση κατορθώσει να επιβιώσει σε όρους οικονομίας, μια ταχεία αποσταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης, τροφοδοτούμενη από εξωτερικούς παράγοντες, θα ρίξει ξανά τη χώρα στο μάτι του κυκλώνα…», προειδοποιούν οι αναλυτές της Eurasia Group.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider