Aπεργία και συγκέντρωση στη Λέσβο για το μεταναστευτικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aπεργία και συγκέντρωση στη Λέσβο για το μεταναστευτικό

Γενική απεργία έχει προκηρυχθεί σήμερα Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στη Λέσβο για το θέμα του προσφυγικού.

Σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής αναφέρεται: «Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν σε γενική απεργία την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017. Αίτημά μας είναι να σταματήσει η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετατρέπει το νησί της Λέσβου και τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Ανατολικού Αιγαίου σε νησιά φυλακές. Απαιτούμε από την κυβέρνηση αναλογική κατανομή της φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο με βάση τον πληθυσμό των νησιών και την διατήρηση τόσων αιτούντων άσυλο όσων μπορούν να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης από τις υπάρχουσες δομές. Επίσης, ως άμεσο μέτρο έκτακτης ανάγκης, την άρση του γεωγραφικού αποκλεισμού και την ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας. Την μεταφορά του πλεονάζοντος πληθυσμού στην ηπειρωτική Ελλάδα και την άμεση βελτίωση των συνθηκών στο Κ.Υ.Τ Μόριας τόσο για τους διαμένοντες όσο και για τους εργαζόμενους στο κέντρο ώστε να μη θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές» αναφέρει η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.

Διαφωνεί το ΚΚΕ Λέσβου

Μονομερή κήρυξη της απεργίας καταλογίζει το ΚΚΕ Λέσβου και αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του: «Το αίτημα να αποσυμφορηθεί η Λέσβος και να κατανεμηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες αναλογικά σε όλη την Ελλάδα δείχνει ότι εγκαταλείπεται ο σωστός στόχος πάλης του διπλού απεγκλωβισμού (και από τη Λέσβο και από την Ελλάδα). Στο αίτημα που σήμερα προτείνει η διοίκηση του Δήμου θα βρει απέναντι τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες, που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα και να πάνε στους τόπους προορισμού τους. Ακόμα, πιθανότατα, θα βρει απέναντι και τοπικούς άρχοντες της ηπειρωτικής Ελλάδας που, προφανώς, δεν θα δουν με καλό μάτι τη δημιουργία κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή τους».

Επεισόδια στη Μόρια

Επεισόδια σημειώθηκαν τη νύχτα της Κυριακής 19 Νοεμβρίου στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, κυρίως στον χώρο φιλοξενίας των περίπου 350 ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επεισόδια ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα της Κυριακής και συνεχίστηκαν μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας. Προκλήθηκαν υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σε χώρο όπου στεγάζεται μια μη κυβερνητική οργάνωση, αλλά και σε οικίσκους διαμονής. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης υπήρξε επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider