Με «καπέλο» πληρώνουν οι Έλληνες τον Βαν Γκογκ (pics)

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με «καπέλο» πληρώνουν οι Έλληνες τον Βαν Γκογκ (pics)

Η πολυδιαφημισμένη έκθεση Van Gogh Alive ήρθε στην Αθήνα και πλήθος κόσμου συρρέει να την επισκεφτεί στο Μέγαρο Μουσικής όπου θα παραμείνει έως τις 5 Μαρτίου 2018. Πέρα από τον ενθουσιασμό που συνοδεύει ένα τέτοιο εικαστικό γεγονός, εντύπωση έχει προκαλέσει το εισιτήριο των 15 ευρώ που ισχύει για τους ενήλικες στη χώρα μας.

Η φαντασμαγορική έκθεση που παρουσιάζει τα αριστουργήματα του Βαν Γκογκ με τη βοήθεια της διαδραστικής τεχνολογίας SENSORY4™ έχει κόψει μέχρι σήμερα πάνω από 10 εκατ. εισιτήρια και είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς αυτά τιμολογήθηκαν σε δύο γειτονικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ωστόσο, η παγκόσμια έκθεση «ξύνει πληγές», αφού για ακόμη μία φορά πληρώνουμε στην Ελλάδα ακριβότερα το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία. Δεδομένου, μάλιστα, ότι το επίπεδο διαβίωσης είναι σχεδόν κατά 20% χαμηλότερο στην Αθήνα από τη Ρώμη για τα καταναλωτικά αγαθά (18,78% με βάση την παγκόσμια βάση δεδομένων Numbeo), θα περίμενε κανείς και τα εισιτήρια της διεθνούς έκθεσης να είναι φθηνότερα στην Ελλάδα από την Ιταλία.

Στην πραγματικότητα, όμως, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Σύμφωνα με τα στοιχεία έκδοσης εισιτηρίων για την εκδήλωση του Μεγάρου Μουσικής, το οποίο θα φιλοξενήσει την έκθεση, ένα οικογενειακό εισιτήριο (2 ενήλικες + 2 παιδιά) κοστίζει 48 ευρώ στη χώρα μας, από 44 ευρώ που κοστίζει στην Ιταλία. Ακόμη και η διαφορά στο ΦΠΑ (24% στην Ελλάδα, 22% στην Ιταλία) δεν εξηγεί αυτή τη διαφορά στην τιμή.

Στην εικόνα παρουσιάζονται οι τιμές των οικογενειακών εισιτηρίων της έκθεσης στην Ελλάδα, κατόπιν τα εισιτήρια του Μουσείου Βαν Γκογκ που φιλοξενεί τα πρωτότυπα έργα και, στο τέλος, τα εισιτήρια της αντίστοιχης έκθεσης στην Ιταλία:

Για τους ενήλικες και τα παιδιά μεμονωμένα, το εισιτήριο έχει το ίδιο κόστος και στις δύο χώρες. Αυτό που διαφέρει είναι η εκπτωτική πολιτική για τις οικογένειες όπου στην Ιταλία είναι πιο «γενναιόδωρη». Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, εάν αναλογιστεί κανείς το ευρύτερο κόστος ζωής, θα περίμενε κανείς στην Ελλάδα το οικογενειακό πακέτο να κοστίζει 36 ευρώ αντί για 44 (εάν υποθέσουμε ότι ισχύουν οι τιμές Ιταλίας).

Σε άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία για παράδειγμα, το εισιτήριο του ενήλικα είναι πιο φθηνό, στα 12 ευρώ, ενώ η είσοδος για τα παιδιά κάτω των 6 ετών είναι δωρεάν και άνω των 6 είναι 11 ευρώ. Ακόμη φθηνότερα (12 ευρώ) κοστίζει το εισιτήριο ενηλίκων στην Πορτογαλία και 9,5 ευρώ για τα παιδιά 6-12 ετών.

Πιο «ακριβή» η αναπαραγωγή της τέχνης από… την τέχνη

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η διαφορά ανάμεσα στα εισιτήρια της διαδραστικής έκθεσης Van Gogh Alive και στα εισιτήρια του Μουσείου Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ, όπου μπορεί να απολαύσει κανείς από κοντά τα αυθεντικά έργα του μεγαλοφυούς καλλιτέχνη.

Μάλιστα, η πρόσβαση στο μουσείο για τους ανήλικους (κάτω των 18 ετών) είναι δωρεάν, ενώ το εισιτήριο των ενηλίκων ανέρχεται σε 17 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μία οικογένεια θα πληρώσει 34 ευρώ για να δει τους 200 αυθεντικούς πίνακες, τα 400 σχέδια και τις 700 επιστολές του Βαν Γκογκ, ενώ θα του κοστίσει τουλάχιστον 10 ευρώ παραπάνω για να δει τις αναπαραστάσεις!

Με «καπέλο» πληρώνουν οι Έλληνες τον Βαν Γκογκ (pics)
Με «καπέλο» πληρώνουν οι Έλληνες τον Βαν Γκογκ (pics)
Με «καπέλο» πληρώνουν οι Έλληνες τον Βαν Γκογκ (pics)
Με «καπέλο» πληρώνουν οι Έλληνες τον Βαν Γκογκ (pics)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider