Επεισόδια στα Εξάρχεια - μία τραυματίας (pics)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επεισόδια στα Εξάρχεια - μία τραυματίας (pics)

Συγκρούσεις υπήρξαν νωρίτερα στην οδό Στουρνάρη μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών. Σε αυτές, τραυματίστηκε και μία γυναίκα δικηγόρος, η οποία δέχθηκε φωτοβολίδα στο πόδι, στη συμβολή των οδών Νοταρά και Κουμουνδούρου.

Ένταση επικράτησε κατά την αποχώρηση των ομάδων των αναρχικών από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας προς τα Εξάρχεια. Οι ομάδες συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ που τους συνόδευαν κατά μήκος του δρόμου.

Σκηνικό έντασης όμως δημιουργήθηκε και έξω από το Πολυτεχνείο το οποίο κρατούσαν κλειστό δυνάμεις της αστυνομίας.

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μετά το τέλος της πορείας του Πολυτεχνείου (pics)

Ένταση επικράτησε μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα, έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και αφού ο κύριος όγκος της πορείας είχε διαλυθεί, αντιεξουσιαστές έφτασαν στην Πολυτεχνική Σχολή, όπου νεαρά άτομα έβγαλαν από το κτίριο της σχολής τραπέζια, καρέκλες και άλλα αντικείμενα στο οδόστρωμα, με στόχο να αποκλείσουν το δρόμο. Ταυτόχρονα, μια άλλη ομάδα άρχισε να εκτοξεύει βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες ευθείας τροχιάς με πιστόλι εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι είχαν παραταχθεί στο ύψος του Παλέ Ντε Σπορ.

Μέχρι αυτοί την ώρα οι νεαροί κατά διαστήματα εξέρχονται από τους χώρους του ΑΠΘ, εκτοξεύουν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απαντούν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Πάτρα: Επεισόδια μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο (pics&vid)

Μολότοφ πέταξαν άγνωστοι στην οδό Αγίου Ανδρέου και Γούναρη. Σύμφωνα με το patrastimes.gr, άγνωστοι έκαναν γυαλιά καρφιά βιτρίνα pet – shop και πέταξαν φέιγ βολάν στην Αθ. Διάκου στα Ψηλά Αλώνια.

Nωρίτερα, έφτασε στην Αμερικανική Πρεσβεία η πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου έδωσαν δυναμικό «παρών», φωνάζοντας συνθήματα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, καθώς και κατά του φασισμού. Η πορεία ξεκίνησε γύρω στις 17.00 το απόγευμα από την πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνθηκε στην Αμερικανική Πρεσβεία.

Οι κεντρικές οδικές αρτηρίες στο κέντρο της Αθήνας εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές.

Η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου έχει ξεκινήσει και στη Θεσσαλονίκη από την Πολυτεχνική Σχολή, με προορισμό το αμερικανικό προξενείο στην οδό Τσιμισκή.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε, λίγο μετά τις 16:30, η πορεία του «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Το «μπλοκ» απαρτιζόταν από μέλη της ΠΑΣΠ, που έχουν στην κατοχή τους τη σημαία μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, αρχικά, στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας, κινήθηκαν προς την πύλη του Πολυτεχνείου, όπου άνοιξαν τη σημαία και φώναξαν «αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε».

Κατόπιν, η πορεία κατευθύνθηκε προς την αμερικανική πρεσβεία. Όταν έφτασε έξω από τη Βουλή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των καταστροφικών πλημμυρών στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.

Μόλις έφτασαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν. Ωστόσο, ο δρόμος μπροστά από την πρεσβεία παραμένει κλειστός, καθώς αναμένεται να καταφθάσει εκεί η μεγάλη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν λίγο μετά τις 14:30 το μεσημέρι

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν λίγο μετά τις 14:30 το μεσημέρι, ενώ στο προαύλιο χώρο πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973.

Από το πρωί οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοικτές για τον κόσμο, για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ένα στεφάνι.

Ιδιαίτερη στιγμή της σημερινής ημέρας ήταν, όταν, υπό καταρρακτώδη βροχή, ο 95χρονος Μανώλης Γλέζος απέτισε τιμή στα θύματα του Πολυτεχνείου, καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων.

Στεφάνι κατέθεσαν μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ, η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η Λαϊκή Ενότητα, οι Οικολόγοι Πράσινοι και σύλλογοι εργαζομένων.

Για το μήνυμα αντίστασης του Πολυτεχνείου στον παραλογισμό και τον φόβο και της υπεράσπισης της γνώσης έναντι στον σκοταδισμό, μίλησε ο κοσμήτορας της σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Δημήτρης Κουτσογιάννης, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στα γεγονότα του ’73, ως πρωτοετής φοιτητής.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, Κώστας Μανταίος, τόνισε στην ομιλία του: «Στο Πολυτεχνείο απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού. Το Πολυτεχνείο είχε πίσω του μήνες και χρόνια αγανάκτησης του λαού και της νεολαίας και συμβολίζει τη σύνδεση της αξιοπρέπειας με τη δημοκρατική ελευθερία. Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει, όσο η συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Επεισόδια στα Εξάρχεια - μία τραυματίας (pics)
Επεισόδια στα Εξάρχεια - μία τραυματίας (pics)
Επεισόδια στα Εξάρχεια - μία τραυματίας (pics)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider