Με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ξεκινά από το ΤΑΙΠΕΔ ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων οδικών αξόνων της για 40 χρόνια.

Όπως ανακοίνωσε το Ταμείο ο διαγωνισμός για τον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της χώρας θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις: τη φάση προεπιλογής και τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος θα πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερομένους στις 26 Ιανουαρίου 2018. Στη συνέχεια η εκδηλώσεις ενδιαφέροντος θα αξιολογηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ και από τους συμβούλους του έργου και όσοι περάσουν στην δεύτερη φάση θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για τον διαγωνισμό είναι η Alpha Bank, νομικός η δικηγορική εταιρεία Ζέμπερης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου και Συνεργάτες και τεχνικοί σύμβουλοι οι εταιρείες Avaris Transport Engineers και Novus Consulting Engineers S.A.

Τι αφορά το έργο

Η Εγνατία Οδός είναι οδικός άξονας, μήκους 658 χιλιομέτρων, με πλήρη έλεγχο προσβάσεων και διαχωρισμένο οδόστρωμα, που έχει ήδη κατασκευασθεί και βρίσκεται σε λειτουργία. Εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα στην Περιφέρεια της Θεσπρωτίας (βορειοδυτική ακτή της Ελλάδας) μέχρι τους Κήπους στην Περιφέρεια του Έβρου (στον συνοριακό σταθμό με την Τουρκία). Οι τρεις κάθετοι οδικοί άξονες, συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων, αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, πΓΔΜ και Βουλγαρία).

Η σύμβασης παραχώρησης για την «χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων στον Προτιμητέο Επενδυτή αφορά σε χρονική περίοδο κατ’ ανώτατο όριο έως 40 έτη.