Βίτσας: Σχεδόν έτοιμα τα τέσσερα από τα πέντε hot spots

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βίτσας: Σχεδόν έτοιμα τα τέσσερα από τα πέντε hot spots

Τα τέσσερα από τα πέντε σημεία που έχουν συμφωνηθεί για hot spots, σε Μυτιλήνη, Λέρο, Χίο και Σάμο είναι σχεδόν έτοιμα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ενώ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι εργασίες στην Κω, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν.

«Προσωπικά λυπάμαι όταν ο φόβος επικρατεί στο μυαλό και στις πράξεις ανθρώπων» ανέφερε ο κ.Βίτσας και συνέχισε λέγοντας ότι «ντρέπομαι για τη μικρή ομάδα συνελλήνων, οι οποίοι ξεκινώντας από αντιλήψεις πολιτικές και ιδεολογικές, υπάρχει και αυτό το στοιχείο, βρίσκεται πίσω ή μπροστά σε τέτοια γεγονότα. Και μάλιστα ξεπερνά κάθε είδος με επιθέσεις όχι μόνο σε χώρους αλλά και σε Έλληνες αξιωματικούς και οπλίτες», τόνισε μιλώντας στο Mega.

Στόχος είναι μετά την ταυτοποίηση, «και το γεγονός ότι θα υπάρχει ένας χώρος όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να σιτίζονται, να στεγάζονται μέχρι 48 ώρες και μετά να μεταφέρονται», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στα επεισόδια στην Κω ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι οι κάτοικοι του νησιού έχουν ζήσει ένα καλοκαίρι που δεν θα θελαν να ξαναζήσουν.

«Από την Κω και τ' άλλα νησιά φεύγουν όλοι, εκτός και αν καταφέρουμε που πρέπει να τα καταφέρουμε τις διαδικασίες επαναπροώθησης προς την Τουρκία ή προς άλλες χώρες της Αφρικής, και ένα στοιχείο της διαπραγμάτευσης που αυτή τη στιγμή γίνεται και που αφορούν τους μετανάστες. Αλλά σε κάθε περίπτωση είτε αυτό γίνεται στην ηπειρωτική χώρα είτε στα νησιά αυτό πρέπει να γίνεται γρήγορα" ανέφερε.

Πρόσφυγες και μετανάστες θα προωθούνται για μετεγκατάσταση σε Σχιστό και Σίνδο ενώ για τους άλλους θα ακολουθείται η διαδικασία ασύλου και επαναπροώθησης, υπογράμμισε. «Αυτό που εμείς διαπραγματευόμαστε σαν Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία είναι η επαναπροώθηση στην Τουρκία, γι' αυτό άλλωστε παίρνει τόσα χρήματα, και η δυνατότητα επαναπροώθησης στις χώρες απ' όπου ξεκίνησαν. Εδώ έχουμε διάφορα ζητήματα που δεν είναι μόνο της Ελλάδας» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη μετάβαση διμοιριών των ΜΑΤ στην Κω ανέφερε ότι υπήρχαν «βίαιες αντιδράσεις μιας κατ' αρχήν μικρής ομάδας που προσπάθησαν με βίαιο τρόπο να μην γίνει το hot spot».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider