Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο φερόμενος τζιχαντιστής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο φερόμενος τζιχαντιστής

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο 32χρονος Σύρος που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη και κατηγορείται πως συμμετείχε στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο 32χρονος ενώπιον του εισαγγελέα ζήτησε τριήμερη προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί. Παράλληλα έκανε αίτημα για να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο, ωστόσο δεν βρέθηκε νομικός να τον εκπροσωπήσει.

Πριν μπει στον εισαγγελέα, ο 32χρονος φώναξε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους «δεν είμαι τζιχαντιστής, έχω οικογένεια». Ο Σύρος κατηγορείται για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ο άνδρας είχε έρθει από την Τουρκία στη Λέρο τον Ιούνιο του 2016. Κατά τις πληροφορίες, διέμενε μαζί με τη σύζυγο και τα δύο του παιδιά σε κέντρο φιλοξενίας στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Η σύζυγος του κατήγγειλε στην κοινωνική λειτουργό πως κακοποιούσε τα παιδιά του και την ίδια. Στη συνέχεια η γυναίκα ομολόγησε πως ο σύζυγός της ήταν ενεργό μέλος του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και τότε σήμανε συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για να ξεκινήσουν οι έρευνες.

Στις 19 Οκτωβρίου ο 32χρονος ζήτησε άσυλο στην σχετική υπηρεσία της Αλεξανδρούπολης και συνελήφθη. Κατά την ανάκριση ομολόγησε πως ήταν ενεργό μέλος του ISIS στη Συρία. Από την έρευνα προέκυψε πως μέχρι το 2014 διέμενε στη Δαμασκό και αρχικά ήταν μέλος της Αλ Νούσρα ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2012 ήταν ενεργό μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

Στη συνέχεια έφυγε στην Τουρκία, ωστόσο δεν σταμάτησε να έχει επαφές με μέλη του ISIS. Έκανε λαθρεμπόριο και δολοφονίες κατά παραγγελία στη γείτονα χώρα ενώ τον Ιούνιο του 2016 ήρθε στην Ελλάδα.

Ο 32χρονος μετά την ομολογία του οδηγήθηκε στα κρατητήρια όπου και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με το κορδόνι από τα παπούτσια του. Οι αστυνομικοί εστιάζουν τις έρευνες τους στα άτομα με τα οποία είχε επαφές κατά τη διαμονή του στην Ελλάδα.

Από την έρευνα που έκαναν σε διαμέρισμα που διέμενε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Πατήσια, εντοπίστηκε «φρικιαστικό» υλικό, σύμφωνα με τους αστυνομικούς ενώ στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκαν φωτογραφίες του ιδίου με όπλα όλων των ειδών καθώς επίσης και εκτελέσεις αιχμαλώτων από μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Συνελήφθη χθες (19 Οκτωβρίου 2017) στην Αλεξανδρούπολη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης, 32χρονος υπήκοος Συρίας, στο πλαίσιο συνεπειών εφαρμογής διοικητικού μέτρου σε βάρος του.

Ερευνάται η συμμετοχή, καθώς και ο βαθμός αυτής σε τρομοκρατικές πράξεις εκτός της ελληνικής επικράτειας κατά το παρελθόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider