Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το δομημένο περιβάλλον

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το δομημένο περιβάλλον

Ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον «Έλεγχο και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις».

Επί της αρχής του νομοσχεδίου θετική ήταν η ψήφος όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Ισχυρή θετική πλειοψηφία εξασφάλισε το νομοσχέδιο και επί των περισσότερων άρθρων του.

Οι αλλαγές και οι ενστάσεις

Όπως είχε αναφέρει το insider.gr, το νέο νομοσχέδιο φέρνει σημαντικές αλλαγές στο κομμάτι της τακτοποίησης των αυθαιρέτων κτισμάτων. Με πιο σημαντική από αυτές, την πρόβλεψη της απαλλαγής από το πρόστιμο όσων ιδιοκτητών κατεδαφίζουν το αυθαίρετο μόνοι τους. Σε αυτή την περίπτωση οι εν λόγω ιδιοκτήτες θα πληρώνουν μόνο ένα παράβολο ύψους 500 ευρώ. Επιπλέον διευρύνονται τα κοινωνικά κριτήρια για την επιβολή των προστίμων ανέγερσης. Οι άνεργοι πλέον θα καταβάλουν το 30% του προστίμου, ενώ όσοι λαμβάνουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης θα πληρώνουν το 20%.

Όμως, η πιο αμφισβητούμενη αλλαγή που φέρνει το νέο νομοσχέδιο είναι ότι επιτρέπει κατ’ εξαίρεση την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων και κτισμάτων για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, με απόφαση διοικητικού δικαστηρίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει επιχειρηθεί να περάσει τέτοια ρύθμιση, όμως όλες οι προηγούμενες προσπάθειες κόλλησαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider