Μαζική συμμετοχή και μικροεπεισόδια στις πορείες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαζική συμμετοχή και μικροεπεισόδια στις πορείες

Μαζική ήταν η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πέμπτης με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για περισσότερους από 50.000 διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας. Δεν έλειψαν για άλλη μια φορά τα επεισόδια, τα οποία όμως εκδηλώθηκαν προς το τέλος της πορείας.

Ανοιχτοί είναι οι περισσότεροι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας, εκτός από την Πατησιών καθώς τα επεισόδια έχουν μεταφερθεί στους δρόμους πέριξ του Πολυτεχνείου και της πλατείας Εξαρχείων.

Νωρίτερα επεισόδια σημειώθηκαν στη πλατεία Συντάγματος και στη συμβολή των οδών Πεσματζόγλου και Σταδίου. Επίσης άγνωστα άτομα επιτέθηκαν σε δημοσιογράφο ραδιοφωνικού σταθμού, που κάλυπτε τις απεργιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Ο δημοσιογράφος, που δέχθηκε χτυπήματα σε όλο του το σώμα, διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο.

Η αστυνομία κάνει λόγο ακόμη και για 50.000 διαδηλωτές. Στην πορεία του ΠΑΜΕ υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 25.000 άτομα, σε αυτή των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ 15.000, ενώ 5.000 ήταν συγκεντρωμένοι στο Μουσείο.

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε «πυρετό» διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς, οι εργαζόμενοι «τράβηξαν χειρόφρενο» απέχοντας καθολικά από τα καθήκοντά τους.

Σχεδόν καθολική η συμμετοχή των εμπόρων στην απεργία

Ποσοστά καθολικής συμμετοχής πλησίασε το κλείσιμο των καταστημάτων στην σημερινή απεργία, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την δυναμική συμμετοχή των μικρομεσαίων της αγοράς στo συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα 4 Φεβρουαρίου στην οδό Μητροπόλεως, έξω από το κτίριο της ΕΣΕΕ και δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους για συνέχιση διεκδίκησης των αιτημάτων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο επόμενο κρίσιμο τρίμηνο.

Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης καθώς και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυναν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών Ελλάδος Γιώργος Ζωγράφος, ο Αντιπρόεδρος ΠΟΦΕΕ Αντώνης Μουζάκης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών Πέτρος Σκουλικίδης καθώς και ο γενικός γραμματέας της ΟΙΥΕ Θάνος Βασιλόπουλος.

«Η σημερινή παρουσία τόσων εμπόρων και επαγγελματιών στο συλλαλητήριο των μικρομεσαίων της Αθήνας αλλά και σε αντίστοιχα σε όλη την Ελλάδα δείχνουν ότι ο κλάδος μας έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Ευελπιστούμε ότι οι ιθύνοντες θα αφουγκραστούν τη φωνή των μικρομεσαίων της αγοράς και θα πράξουν τα δέοντα» όπως υπογραμμίζουν η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ.

Κουτσούμπας: Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο - έκτρωμα

«Η μεγάλη επιτυχία της πανελλαδικής γενικής πανεργατικής απεργίας, τα μεγάλα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας, τα αγωνιστικά μπλόκα της αγροτιάς, η συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, νέων και γυναικών των λαϊκών οικογενειών, στέλνουν ένα μήνυμα: Δεν πάει άλλο. Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο - έκτρωμα. Να καταργηθούν οι αντεργατικοί αντιλαϊκοί νόμοι» δήλωσε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Κλιμακώνουμε, συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη. Με εργατική ενότητα, με την εργατική πρωτοπορία, με κοινωνική λαϊκή συμμαχία όλων των εργαζομένων σε όποιο κλάδο κι αν ανήκουν. Με προσανατολισμό ενάντια στα μονοπώλια που μας εκμεταλλεύονται, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που κατρακυλά τη ζωή του εργαζόμενου όλο και πιο κάτω. Για να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, για να πάρουμε τις ζωές μας. Καλή επιτυχία, καλή δύναμη σε όλους και όλες» κατέληξε στην δήλωσή του, ο κ. Κουτσούμπας.

Ποιοι απήργησαν

Στην 24ωρη απεργία συμμμετείχαν η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και ΕΣΕΕ (έμποροι), που θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στη Μητροπόλεως μπροστά στα γραφεία της ΕΣΕΕ στις 11:00.

Συμμετείχαν, επίσης, ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί και φαρμακοποιοί αλλά και δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, φοροτεχνικοί.

Σταθμευμένα παρέμειναν τα ταξί και τα φορτηγά, ενώ δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν και τα πλοία, Πέμπτη και Παρασκευή.

Απήργησαν επίσης ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ενώ νέα 48ωρη απεργία εξήγγειλε η ΠΝΟ-ΝΑΤ με την κινητοποίηση να αρχίζει στις 6 το πρωί της Πέμπτης και να ολοκληρώνεται στις 6 το πρωί του Σαββάτου.

Στην απεργία συμμετείχαν, ακόμη, η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος και οι οδηγοί ταξί, ενώ στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες οι οποίοι ενισχύουν τα μπλόκα.

Κλειστά παρέμειναν και τα βενζινάδικα λόγω της συμμετοχής στην απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Τι θα ισχύσει για τα μέσα μεταφοράς

Λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς στην απεργιακή κινητοποίηση, οι μετακινήσεις στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιούνται μετ' εμποδίων.

Ειδικότερα:

Όλη την ημέρα δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο του ΗΣΑΠ, των τρόλεϊ, του Προαστικού, αλλά και των τρένων του ΟΣΕ.

Το μετρό λειτούργησε από τις 10 π.μ έως και τις 4 μ.μ., ενώ τα λεωφορεία και το τραμ θα κινηθούν από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ..

Ακυρώσεις πτήσεων από την Olympic Air

Σε ακυρώσεις πτήσεων προχωρά η Olympic Air, λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ.

Η 4ωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη από ώρα 08:00 έως 12:00 και θα έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση 16 σκελών πτήσεων.

Μαζική συμμετοχή και μικροεπεισόδια στις πορείες
Μαζική συμμετοχή και μικροεπεισόδια στις πορείες
Μαζική συμμετοχή και μικροεπεισόδια στις πορείες
Μαζική συμμετοχή και μικροεπεισόδια στις πορείες
Μαζική συμμετοχή και μικροεπεισόδια στις πορείες
Μαζική συμμετοχή και μικροεπεισόδια στις πορείες

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider