«Ξεκολλάει» ο οδικός άξονας E65

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ξεκολλάει» ο οδικός άξονας E65

Μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή του νότιου τμήματος του Ε-65 (Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας), δηλαδή το τμήμα Λαμία – Ξυνιάδα, το οποίο αποτελεί τη συνέχιση του μεσαίου τμήματος Ξυνιάδα – Τρίκαλα, που, αν και έτοιμο, δεν έχει ακόμη παραδοθεί.

Πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι του οδικού άξονα Ε65, ενός από τους πέντε αυτοκινητοδρόμους της χώρας ο οποίος μένει σε εκκρεμότητα και αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Την κατασκευή του νότιου τμήματος του Ε65 πρόκειται να αναλάβει η ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ.

Το κόστος είναι 300 εκατ. ευρώ και αφορά τα πρώτα 31,5χλμ του αυτοκινητόδρομου, από τον Ανισόπεδο Κόμβο πριν την είσοδο της πόλης της Λαμίας, μέχρι τον Ανισόπεδο Κόμβο Ξυνιάδας.

Η κατασκευή του νότιου τμήματος του Ε65 είναι σημαντική, καθώς θα συνδέεται με το ήδη κατασκευασμένο τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα, το μεγάλο μειονέκτημα του οποίου είναι η μη σύνδεσή του με κανένα άλλο αυτοκινητόδρομο παρά μόνο με τον ταχείας κυκλοφορίας Τρίκαλα - Λάρισα.

Για τον λόγο αυτό λέγεται και «τυφλός» ενώ οι προβλέψεις για τις ροές είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με τους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους.

Το θέμα της κατασκευής του νότιου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε65 Λαμία-Ξυνιάδα ξεκίνησε το 2013, όταν το μήκους 32,5χλμ έργο «κόπηκε» στην αναθεώρηση της σύμβασης την ίδια χρονιά, λόγω έλλειψης των απαραίτητων κονδυλίων.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα για την κατασκευή του.

Όσον αφορά το ολοκληρωμένο τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα, συνολικού μήκους 79 χιλιομέτρων, αποτελεί ένα ενιαίο τμήμα ασφαλούς και σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου, με 2 λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ σε όλο το μήκος.

Με την παράδοσή του, οι χρήστες θα παρακάμπτουν σχεδόν 8 χιλιόμετρα επικίνδυνων στροφών στην περιοχή του Δομοκού.

Σε επίπεδο χρόνου, η διαδρομή από Λαμία έως Τρίκαλα, που σήμερα διαρκεί 2 ώρες, θα μειωθεί σημαντικά στη 1 ώρα και 30 λεπτά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider