Ψάχνουν «συνταγές» για να μειώσουν τις ουρές στα εκδοτήρια

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψάχνουν «συνταγές» για να μειώσουν τις ουρές στα εκδοτήρια

Καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει οι ουρές στα εκδοτήρια, κυρίως του μετρό, καθώς ολοένα και περισσότεροι επιβάτες σπεύδουν να προμηθευτούν τις προσωποποιημένες ηλεκτρονικές κάρτες, που έχουν αντικαταστήσει τις χάρτινες καρτέλες απεριορίστων διαδρομών. Η διοίκηση του ΟΑΣΑ από τη μία εμφανίζεται ευχαριστημένη από τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου, από την άλλη προβληματίζεται σχετικά με το πώς θα μπορέσει να μειώσει τις ουρές που δημιουργούνται και την ταλαιπωρία του κόσμου.

Το θέμα αυτό αλλά και η πλήρης κατάργηση του χάρτινου εισιτηρίου που σχεδιάζεται για το τέλος του μήνα αποτέλεσαν αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υποδομών υπό τον υπουργό κ. Σπίρτζη, τον γ.γ. μεταφορών κ. Βούρδα, τις διοικήσεις των αστικών συγκοινωνιών και του αναδόχου του έργου του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Εκεί εξετάστηκε το ενδεχόμενο προμήθειας άλλων 30 τερματικών έκδοσης καρτών, αλλά αυτά θα έρθουν τον επόμενο μήνα όπου μεγάλο κομμάτι της ταλαιπωρίας θα έχει τελειώσει, καθώς το πρόβλημα είναι η αρχική έκδοση των προσωποποιημένων καρτών και όχι η επαναφόρτιση τους που μπορεί να γίνει κατευθείαν από τον κάτοχο ηλεκτρονικά και σε λίγο καιρό ακόμη και απομακρυσμένα (μέσω winbanking).

Ένα ακόμη μέτρο που εξετάστηκε ήταν να δοθεί η δυνατότητα στους κατόχους καρτών να καταθέτουν τα δικαιολογητικά που χρειάζεται για την προσωποποιημένη κάρτα (φωτοτυπία ταυτότητας, αποδεικτικό ΑΜΚΑ και φωτογραφία) σε έναν φάκελο και να λαμβάνουν την κάρτα τους μέσω ταχυδρομείου.

Ποιους περιμένει ταλαιπωρία

Στις ουρές στήνονται οι κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών οι οποίοι από τον Νοέμβριο θα πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά την προσωποποιημένη κάρτα ATH.ENA Card, η οποία θα «φορτίζει» με το πόσο που πλήρωναν κανονικά (30 ευρώ για όλα τα μέσα – 15 ευρώ μειωμένο) και θα ισχύει για έναν μήνα από την στιγμή της πρώτης χρέωσης (δηλαδή αν η κάρτα χρεωθεί στις 5 Νοεμβρίου θα ισχύει μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου).

Για την έκδοση προσωποποιημένης κάρτας από Τερματικό Έκδοσης Καρτών (ΤΕΚ) απαιτείται o επιβάτης να προσκομίσει επίσημο έγγραφο που να προσδιορίζει τον αριθμό ΑΜΚΑ, την αστυνομική του ταυτότητα ή εναλλακτικά, για μη Έλληνες υπηκόους, απαιτείται διαβατήριο και η εισαγωγή ενός 8ψήφιου κωδικού. Ο δικαιούχος μειωμένης ή δωρεάν μετακίνησης θα πρέπει να προσκομίζει και το σχετικό αποδεικτικό του δικαιώματος.

Η προσωποποιημένη κάρτα μπορεί να φορτίζει και για επιπλέον μεταφορές. Για παράδειγμα για μια μεταφορά μέχρι το αεροδρόμιο που κοστίζει 8 ευρώ και δεν καλύπτεται από την κάρτα απεριορίστων διαδρομών.

Το καλό της προσωποποιημένης ηλεκτρονικής κάρτας είναι ότι σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής η κάρτα μπορεί να αντικατασταθεί, με το υπόλοιπο ποσό που είχε μείνει στην παλιά κάρτα να μεταφέρεται στην καινούργια.

Που μπορείτε να βγάλετε προσωποποιημένη κάρτα

Αυτή την στιγμή λειτουργούν 35 σημεία έκδοσης προσωποποιημένης κάρτας και συγκεκριμένα:

ΗΣΑΠ (Ηλεκτρικός)

Στους σταθμούς: Πειραιάς, Καλλιθέα, Μοναστηράκι, Ομόνοια, Αττική, Κάτω Πατήσια, Ηράκλειο, Μαρούσι και Κηφισιά.

Μετρό

Στους σταθμούς της Γραμμής 2: Ελληνικό, Αγ. Δημήτριος, Δάφνη, Συγγρού – ΦΙΞ, Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ομόνοια, Στ. Λαρίσης, Αττική, Αγ. Αντώνιος.

Στους σταθμούς της Γραμμής 3: Αγ. Μαρίνα, Αιγάλεω, Μοναστηράκι, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηποι, Πανόρμου, Εθνική Άμυνα, Νομισματοκοπείο, Δουκίσσης Πλακεντίας.

Τραμ

Στους σταθμούς: Σύνταγμα και Αγ. Φωτεινή

Λεωφορεία

Στα εκδοτήρια Συντάγματος (οδός Όθωνος) και στο αεροδρόμιο (Αφίξεις πύλη 4-5).

Οι… εναλλακτικές

Για όσους δεν θέλουν να βγάλουν προσωποιημένες κάρτες υπάρχουν οι επιλογές του πολλαπλού ηλεκτρονικό εισιτήριο (ATH.ENA Ticket) και της απρόσωπης ηλεκτρονικής κάρτας (απρόσωπη ATH.ENA Card) που απευθύνονται, κυρίως, στους μεμονωμένους και όχι στους συστηματικούς επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Η διάθεση του πολλαπλού «έξυπνου» εισιτηρίου και της απρόσωπης «έξυπνης» κάρτας γίνεται, προς το παρόν, με προϊόντα αξίας άνω των 4,5 ευρώ. Από κει και πέρα μπορούν να φορτίζουν με ένα – ένα εισιτήριο των 1,4 ευρώ. Η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι ότι η απρόσωπη «έξυπνη» κάρτα αποθηκεύει και χρηματική αξία.

Μέσω των δύο αυτών προϊόντων ο επιβάτης μπορεί να αγοράσει και το πακέτο των 10 + 1 εισιτηρίων (το 1 εισιτήριο είναι δωρεάν), το ημερήσιο εισιτήριο των 4,5 ευρώ, το πενθήμερο εισιτήριο των 9 ευρώ, το τουριστικό εισιτήριο των τριών ημερών για όλα τα μέσα (περιλαμβάνει 1 διαδρομή από και προς το αεροδρόμιο) των 22 ευρώ, τα εισιτήρια προς το αεροδρόμιο, κτλ.

Νέα εναλλακτική διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικών καρτών του ΟΑΣΑ

Νέα εναλλακτική διαδικασία για την έκδοση προσωποποιημένων καρτών, χωρίς να απαιτείται η αναμονή των πολιτών στους σταθμούς, ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών, που πρέπει να αντικαταστήσουν έως τα τέλη του μήνα τις περίπου 300 χιλιάδες παλιές τους χάρτινες κάρτες, με νέες ηλεκτρονικές.

Η νέα διαδικασία ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου και όπως ανακοινώθηκε επισήμως, είναι η εξής:

Οι κάτοχοι των μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών κανονικής τιμής θα έχουν τη δυνατότητα να προσέρχονται σε όλα τα εκδοτήρια των γραμμών 1, 2 & 3 της ΣΤΑΣΥ προσκομίζοντας έναν ανοικτό φάκελο, στον οποίο θα εμπεριέχονται τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Μια πρόσφατη φωτογραφία τύπου ταυτότητας ή διαβατηρίου

2. Φωτοτυπία εγγράφου από το οποίο θα πιστοποιείται ο ΑΜΚΑ

3. Φωτοτυπία του στελέχους μαζί με το μηνιαίο κουπόνι μηνός Οκτωβρίου 2017 ή προηγούμενου μήνα εντός του έτους 2017.

4. Εκτύπωση της Αίτησης - QR CODE που εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΣΑ

Εξωτερικά του φακέλου θα αναγράφεται από τον πολίτη το ονοματεπώνυμο και η επιθυμητή διεύθυνση ταχυδρόμησης της προσωποποιημένης κάρτας (οδός, αριθμός, πόλη, ταχυδρομικός κώδικας.

Οι έτοιμες κάρτες θα αποστέλλονται στην αναγραφόμενη διεύθυνση μέσω ταχυδρομείου και στη συνέχεια, οι κάτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν φόρτιση των επιθυμητών προϊόντων κομίστρου σε όλα τα Αυτόματα Μηχάνημα Επαναφόρτιση Καρτών που υπάρχουν σε όλους τους σταθμούς των γραμμών 1, 2, 3 καθώς και σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας (περισσότερες πληροφορίες των θέσεων στην ιστοσελίδα.

Πότε θα κλείσουν οι πύλες

Με το ηλεκτρονικό εισιτήριο να αποτελεί πλέον πραγματικότητα το επόμενο στοίχημα των οργανισμών αστικών συγκοινωνιών είναι η πλήρης κατάργηση του χάρτινου εισιτηρίου και το κλείσιμο των πυλών που έχουν εγκατασταθεί στις εισόδους του μετρό και του ηλεκτρικού. Θεωρητικά στις αρχές Νοεμβρίου θα σταματήσουν να πωλούνται τα χάρτινα εισιτήρια αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πύλες δεν θα κλείσουν πριν από τις αρχές Δεκέμβρη και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον για να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν χάρτινα εισιτήρια να τα χρησιμοποιήσουν και δεύτερον γιατί πρέπει η πύλες να συνδεθούν με τα συστήματα ασφαλείας των σταθμών (ώστε για παράδειγμα να ανοίγουν αυτόματα σε περίπτωση κινδύνου).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider