Νέα εμπλοκή για το Ελληνικό - Ο λόγος στο ΣτΕ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα εμπλοκή για το Ελληνικό - Ο λόγος στο ΣτΕ

Χωρίς να έχει καν προλάβει να καθαρογραφεί η απόφαση της Περιφέρειας που ακυρώνει τον χαρακτηρισμό ως δασικής μιας έκτασης 37 στρεμμάτων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, δύο οικολογικές οργανώσεις δημιουργούν νέα προβλήματα στην ιδιωτικοποίηση προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι οργανώσεις αυτές (Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και Οικολογική Συνεργασία) σημειώνουν την υπαγωγή του μεγαλύτερου τμήματος της περιοχής (6.168.759 τ.μ.) στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αλλά και σε σχέση με τη θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής. Παράλληλα, στρέφονται κατά της συντονιστικής αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής και του Δασάρχη Πειραιά και υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές, μη νόμιμες και ακυρωτέες, καθώς διακόπηκε η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης του δασικού χάρτη της επίμαχης περιοχής (των Δήμων Αργυρούπολης, Βούλας, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης, Αλίμου, Ελληνικού, Καλλιθέας, Μοσχάτου, Παλαιού Φαλήρου και Πειραιά).

Και όλα αυτά ενώ πριν από λίγες ώρες η Επιτροπή Ενστάσεων της Περιφέρειας ακύρωσε τον χαρακτηρισμό του χώρου 37 στρεμμάτων εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ως δασικό, μετά από ένσταση κατά της απόφασης του Δασάρχη Πειραιά η Ελληνικό ΑΕΕ και το ΤΑΙΠΕΔ.

Πρόκειται, όπως έχουν τονίσει στελέχη της Lamda Development, για μια μικρή αλλά ουσιαστική για το έργο έκταση, καθώς βρίσκεται εκεί που θα αναπτυχθούν τουριστικές αναπτύξεις και το καζίνο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου είχε χαρακτηρίσει «αχίλλειο πτέρνα» την έκταση των 37 στρεμμάτων, λέγοντας ότι «το κομμάτι αυτό είναι πολύ σημαντικό για το επιχειρησιακό σχέδιο που εκπονήθηκε από διεθνείς συμβούλους και έχουν δαπανήσει εκατομμύρια. Δεν μπορείς να πάρεις ένα κομμάτι και να το πας αλλού. Δεν είναι Legoland»

Σειρά παίρνουν τα αρχαία

Μετά από αυτή την νίκη τα βλέμματα στρέφονται στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που συνεδριάζει αύριο Τρίτη για τέταρτη φορά. Κύριο θέμα της συζήτησης θα είναι η κήρυξη και οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό, την οποία ζητά και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σημειώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα εμποδίσει την εκτέλεση του έργου αλλά «χαρακτηρίζει την περιοχή ως τόπο όπου αναμένεται να εντοπιστούν αρχαιότητες και διασφαλίζει ότι κάθε τεχνικό έργο θα παίρνει απαραίτητα την έγκριση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία».

Αξίζει να σημειωθεί πως για τα θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είχε υπογραφθεί Μνημόνια Συναντίληψης (ΜοU) μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικόν ΑΕ μετά από έγκριση του ΚΥΣΟΙΠ. Με αυτή τη συμφωνίας καθοριζόταν η διαδικασία για την αντιμετώπιση των αρχαίων που μπορεί να βρεθούν κατά την διάρκεια των έργων, βάσει των όσων προβλέπει ο Αρχαιολογικός Νόμος. Ωστόσο η άποψη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, την οποία όπως φαίνεται να συμμερίζονται ορισμένα μέλη του ΚΑΣ, είναι ότι συγκεκριμένο μνημόνιο δεν έχει νομική υπόσταση και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider