Αυξάνεται η συμβολή της αγροτικής παραγωγής στην ανάπτυξη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνεται η συμβολή της αγροτικής παραγωγής στην ανάπτυξη

Την εκτίμηση ότι χωρίς οργανωμένη ανάπτυξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της μεταποίησης «η Ελλάδα θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να βγει στο φως της κανονικότητας» εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης, πρόεδρος της GAIA Επιχειρείν ΑΕ, στην οποία βασική μέτοχος είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

Μιλώντας σε εκδήλωση της GAIA Επιχειρείν και της ΔΕΘ-Helexpo AE, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης AGROTICA 2016, o κ. Αντωνιάδης σημείωσε ότι στα χρόνια της κρίσης η σημασία του πρωτογενούς τομέα αυξάνεται διαρκώς, αφού «για να βγούμε από το τούνελ χρειάζεται να αναπτυχθούν συγκεκριμένοι τομείς και στις πρώτες θέσεις της λίστας (αυτών των τομέων) βρίσκονται η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός», όπου υπάρχει ανεκτίμητο αναπτυξιακό δυναμικό και τεράστιες προοπτικές.

Ο κ.Αντωνιάδης επισήμανε ακόμη ότι τα 20 δισ. ευρώ των δύο πυλώνων της κοινής αγροτικής πολιτικής αποτελούν ευκαιρία για την αναγέννηση του αγροτικού τομέα. Υπογράμμισε την ανάγκη για τη δημιουργία νέου αναπτυξιακού μοντέλου στον πρωτογενή τομέα, σημειώνοντας ότι αυτός απαιτεί όραμα και πάρα πολύ δουλειά και πρόσθεσε ότι και οι αγροτικές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος εμπεριέχουν πολλά στοιχεία αγωνίας για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Σημείωσε δε ότι οι προκλήσεις στον κλάδο υποχρεώνουν όλους όσοι εμπλέκονται στον δύσκολο χώρο της αγροτικής οικονομίας ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δημιουργήσουν ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, στη βάση της συνεργασίας και της συμπόρευσης για όλον τον αγροτικό κόσμο.

17.000 παραγωγοί, εξαγωγές 1,4 δισ. ευρώ

Καθοριστικές χαρακτήρισε ο κ.Αντωνιάδης τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στον τομέα της αγροτικής οικονομίας η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της συστηματικής προώθησης της συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτρoφίας. 'Οπως είπε, στο πρόγραμμα συμμετέχουν 17.000 παραγωγοί, με περισσότερα από 50 προϊόντα, καθώς και πάνω από 170 επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται 14.000 εργαζόμενοι και οι οποίες πραγματοποιούν εξαγωγές ύψους 1,4 δισ. ευρώ (πάνω από το 20% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του κλάδου). Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι συνολικές χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας για τη συμβολαιακή γεωργία και κτηνοτροφία ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ.

Κατά τον κ. Αντωνιάδη, η GAIA Επιχειρείν ΑΕ, στην οποία μετέχουν 73 συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών, έχει ώς βασική αποστολή την αναζήτηση χρήσιμων καινοτομικών λύσεων για τον κλάδο. Σε ό,τι αφορά δε, τα οφέλη από την εφαρμογή της τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα, ανέφερε ενδεικτικά το παράδειγμα των αιτήσεων δήλωσης καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), μια υπηρεσία που στο παρελθόν στοίχιζε στο κράτος 60-65 εκατ. ευρώ ετησίως και κάποιες χρονιές ξεπερνούσε ακόμη και τα 100 εκατ. «Αυτή η υπηρεσία είναι σήμερα ψηφιοποιημένη και το κόστος της μικρότερο από 38 εκατ. ετησίως, ενώ η εταιρία που τη διενεργεί αποδίδει στο κράτος ΦΠΑ 10 εκατ. ευρώ και απασχολεί 1200 άτομα» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Κιλτίδης, επισήμανε ότι «αν δεν υπάρξει εμπνευσμένη πολιτική ηγεσία, που θα οριοθετήσει όσα επιστημονικά και εμπειρικά έχουμε γνωρίσει, το αποτέλεσμα θα είναι πάντα μη επιθυμητό».

Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το 23,5% της ελληνικής οικονομίας το αποδίδει «η ναυαρχίδα της γεωργοδιατροφής» και ότι ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ο ισχυρότερος παράγων της ελληνικής οικονομίας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σημείωσε, έχει το θεμέλιο για να γίνει το οικοδόμημα σε αυτόν τον κλάδο. «Η γη παράγει αξίες και όχι υπεραξίες. Οι υπεραξίες έρχονται από τη συνεργατικότητα, την τυποποίηση και τη μεταποίηση» υπογράμμισε.

Τη σημασία της σύνδεσης γεωργίας και τεχνολογίας επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, προσθέτοντας ότι «χωρίς την τεχνολογία η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση». Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ιωάννης Ταχματζίδης, τέλος, επισήμανε ότι σκοπός της περιφέρειας δεν είναι να δημιουργήσει προϋποθέσεις για μια γεωργία που στηρίζεται στην επιδότηση, αλλά για μια δυναμική γεωργία, στηριγμένη στην παραγωγή και την αναζήτηση υπεραξίας. Πρόσθεσε δε, ότι η πραγματοποίηση του παγκόσμιου συνεδρίου των αρχιμαγείρων στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 2016, «για πρώτη φορά σε μεσογειακή χώρα», αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία να προβάλουμε τα προϊόντα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider