Πώς θα έρθει το τέλος της πλαστικής σακούλας

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα έρθει το τέλος της πλαστικής σακούλας

Παρελθόν θα αποτελούν από την 1η Ιανουαρίου του 2018 οι δωρεάν λεπτές πλαστικές σακούλες από τα σουπερμάρκετ και τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα. Από τον επόμενο χρόνο θα υπάρχει χρέωση 3 λεπτών για κάθε σακούλα που χρησιμοποιεί ο καταναλωτής, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2019 η χρέωση θα φτάσει τα 7 λεπτά.

Με την κίνηση αυτή η χώρα μας συμμορφώνεται με σχετική κοινοτική οδηγία αλλά όπως σημειώνει στο insider.gr ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος βοηθά και στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος που επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον. Τα μεγέθη είναι τεράστια: «Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα καταναλώνουμε 2 με 3 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες τον χρόνο, στόχος μας είναι πέσουμε κάτω από 900 χιλιάδες», τονίζει ο κ. Πολιτόπουλος.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, το μέτρο αφορά τις λεπτές πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται από τα σουπερμάρκετ και άλλα καταστήματα λιανικής. Τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται θα πηγαίνουν σε έναν ειδικό λογαριασμό που θα τα συλλέγει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και θα τα καταθέτει στον ΕΟΑΝ. «Τα κονδύλια αυτά θα χρησιμοποιούνται από τον Οργανισμό με τρείς τρόπους: Για ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού, και για τη χρηματοδότηση δράσεων προώθησης, δωρεάν διάθεσης και γενικά πριμοδότησης επαναχρησιμοποιημένων τσαντών μεταφοράς».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΑΝ στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2019 η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση λεπτών πλαστικών σακουλών να πέσει στις 90. Στόχος που είναι τουλάχιστον φιλόδοξος, καθώς σήμερα με βάση διάφορες μετρήσεις η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών κάθε χρόνο υπολογίζεται στις 240 με 360 ανά άτομο. Αν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος σημειώνει ο κ. Πολιτόπουλος, τότε θα εξεταστούν επιπλέον μέτρα που μπορεί να περιλαμβάνει και την πλήρη κατάργηση της πλαστικής σακούλας.

Πώς θα λειτουργήσει το μέτρο

Οι έμποροι από την 1η Ιανουαρίου 2018 υποχρεούται να δίνουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να εφοδιάζονται από τα ταμεία τους με επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες μεταφοράς και να διευκολύνουν τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης στην υλοποίηση δράσεων ανακύκλωσης, συγκεντρώνοντας και αποθηκεύοντας προσωρινά τις λεπτές σακούλες μεταφοράς.

Παράλληλα, οι λεπτές πλαστικές τσάντες (15-50 μικρών) θα χρεώνονται 3 λεπτά η καθεμία. Οι παραγωγοί πλαστικών τσαντών θα πρέπει να αναγράφονται σε ένα μητρώο και η κάθε σακούλα θα πρέπει να αναγράφει τον αριθμό μητρώου του παραγωγού. Σύμφωνα με τον κ. Πολιτόπουλο την εφαρμογή του μέτρου θα ελέγχουν τόσο κλιμάκια της ΑΑΔΕ όσο και του ΕΟΑΝ. Τα κλιμάκια θα ελέγχουν αφενός το αν χρεώνονται οι πλαστικές σακούλες και αφετέρου ότι οι σακούλες που χρησιμοποιεί το κατάστημα αναγράφουν τον παραγωγό (άρα είναι αγορασμένες νόμιμα).

Παράλληλα, οι δήμοι σε συνεργασία με τον ΕΟΑΝ υποχρεούται να ενημερώσουν τους καταναλωτές για το νέο αυτό μέτρο και να προμηθεύουν το κοινό με επαναχρησιμοποιούμενες ή βιοαποδομήσιμες πλαστικές σακούλες.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η εφαρμογή του περιβαλλοντικού τέλους αλλά και γενικότερα θέματα ανακύκλωσης θα συζητηθούν κατά την διάρκεια διημερίδας που διοργανώνουν ο ΕΟΑΝ και το υπουργείο Περιβάλλοντος στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider