Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κάλαμος, Καπανδρίτι και Βαρνάβας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κάλαμος, Καπανδρίτι και Βαρνάβας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κήρυξε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός της γραμματέας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τη δημοτική ενότητα Καλάμου και τη δημοτική ενότητα Καπανδριτίου του δήμου Ωρωπού, καθώς και τη δημοτική ενότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13-08-2017.

Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μέχρι το βράδυ θεωρείται καθοριστική, καθώς αύριο προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων.

Τον ίδιο αγώνα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και προς την πλευρά του Βαρνάβα, καθώς και προς το Σέσι Γραμματικού, όπου όμως φαίνεται η κατάσταση είναι καλύτερη από το Καπανδρίτι.

Η φωτιά πάντως είναι εκτός ελέγχου, καθώς, εκτός από τα τρία βασικά μέτωπα, οι φλόγες έχουν ανοίξει σε πολύ μεγάλη περίμετρο και υπάρχουν συνεχείς και μεγάλες αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο και το υπόλοιπο κομμάτι από το οποίο πέρασε η πυρκαγιά.

Σε συνδυασμό με τη μεγάλη θερμότητα που αναπτύσσεται με τις ριπές αέρα που φουντώνουν την πυρκαγιά, η εικόνα γίνεται εφιαλτική και είναι πολύ δύσκολο να πλησιάσουν οι πυροσβέστες τις εστίες της πυρκαγιάς.

Πέρα από το κύριο πρόβλημα της πυρκαγιάς, λόγω της μεγάλης έκτασης της, δημιουργείται πρόβλημα και στην Αθήνα, όπου ήδη έχει γίνει αποπνικτική η κατάσταση από τον καπνό, που καλύπτει σαν πέπλο την πόλη, ενώ άρχισαν ήδη να μεταφέρονται και αποκαΐδια από τους βόρειους ανέμους που πνέουν στην Αττική.

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχειρεί η Πυροσβεστική, αποδίδοντας την αδυναμία να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που εκδηλώθηκε στον Κάλαμο και καίει για δεύτερη μέρα σε Καπανδρίτι και Βαρνάβα, στην μεταβλητότητα που παρουσίαζε η ένταση και η διεύθυνση του ανέμου, στο είδος της βλάστησης, στην ποσότητα της καύσιμης ύλης και στο ανάγλυφο της περιοχής.

Νωρίτερα εκκενώθηκε το μοναστήρι στο Καπανδρίτι, ενώ από το απόγευμα της Κυριακής έχουν εκκενωθεί δύο παιδικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή για προληπτικούς λόγους.

Μητσοτάκης: «Οργή για την ανικανότητα, συμπαράσταση στους συμπολίτες μας»

Νέο tweet για την κατάσταση που επικρατεί με τις πυρκαγιές σε διάφορα μέρη στη χώρα έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μάνη, Κύθηρα, Ζάκυνθος, Κάλαμος, Βαρνάβας...
Οργή για την ανικανότητα, συμπαράσταση στους συμπολίτες μας» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πατούλης: Γίνεται μία υπεράνθρωπη προσπάθεια από τους εθελοντές, την Αυτοδιοίκηση και τους πυροσβέστες

Στο σημείο όπου έχει ξεσπάσει η μεγάλη πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής βρέθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

Ο κ. Πατούλης αφού παρακολούθησε το έργο κατάσβεσης που καταβάλλεται από εθελοντές και πυροσβέστες δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «γίνεται μία υπεράνθρωπη προσπάθεια από τους εθελοντές, την Αυτοδιοίκηση και τους πυροσβέστες και νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε σε όλους συγχαρητήρια. Βεβαίως θα πρέπει να αναζητηθούν και οι ευθύνες, που δεν είναι της παρούσης κι εμείς ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, εδώ παρακολουθούμε τις εξελίξεις και φυσικά βοηθούμε με αλληλέγγυο τρόπου όλους τους κατοίκους».

Όπως δήλωσε ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά έχει πολύ μεγάλη δύναμη και έχει «απλωθεί» σε μεγάλη έκταση, λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης και των ανέμων που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς.

Ασημακοπούλου: Καίγονται τα πάντα

«Καίγονται τα πάντα», δήλωσε λίγο πριν από τις 6 το πρωί η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα Χαραλαμπία Ασημακοπούλου. Σύμφωνα με την ίδια, το κύριο μέτωπο της φωτιάς είναι αυτό που κατευθύνεται προς την παραλία, με κατοίκους της περιοχής να εκφράζουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο η φωτιά να «περάσει» προς το Γραμματικό. Σύμφωνα με την κυρία Ασημακοπούλου οι περισσότεροι κάτοικοι του Βαρνάβα έχουν συγκεντρωθεί στην εκκλησία του χωριού που είναι ασφαλής από το πύρινο μέτωπο.

Το πύρινο μέτωπο που απειλεί τον Βαρνάβα, σύμφωνα με την πρόεδρο της κοινότητας, είναι αυτό που ξεκίνησε από τους Αγίους Αποστόλους καταστρέφοντας αρκετά σπίτια. «Όταν ξεκίνησε η φωτιά στους Αγίους Αποστόλους στις 5 το απόγευμα της Κυριακής ήρθε μόνο ένα ελικόπτερο και ήταν για γέλια η κατάσταση, γύρισε ο αέρας και τέρμα», σημείωσε η ίδια.

Τα πρώτα πυροσβεστικά αεροσκάφη, δύο καναντέρ, άρχισαν να επιχειρούν με το πρώτο φως, στις 06:23 το πρωί. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης που δίνουν μάχη με τις φλόγες προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της πυροσβεστικής, στο σημείο επιχειρούν 67 οχήματα της πυροσβεστικής με 136 άνδρες και 59 άτομα πεζοπόρο. Επίσης στην επιχείρηση κατάσβεσης επικουρούν και 15 οχήματα εθελοντών, 13 του δήμου Ωροπού και της περιφέρειας Αττικής αλλά και 6 της ΕΥΔΑΠ, αλλά και 3 χωματουργικά.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Δήμος Ωρωπού έβγαλε έκτακτη ανακοίνωση, καλώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς για την δική τους ασφάλεια και για τη διευκολυνση των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Στην ανακοίνωση, η οποία έχει αναρτηθεί και στο διαδίκτυο, αναφέρεται: «Κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρακαλούνται οι κάτοικοι των περιοχών Αγκώνας, Βλαστού, Κυψέλης, Πανοράματος, Αγίας Βαρβάρας και όλων των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων όπως εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους λόγω επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, και να κατευθυνθούν παραλιακά». Ταυτόχρονα κάνει έκκληση σε όσους είναι στην παραλία να απομακρύνονται για να διευκολύνουν την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Κατά ορισμένες πληροφορίες, το έργο ενημέρωσης των κατοίκων ανέλαβαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, καλώντας τους να φύγουν από τις οικίες τους με μεγάφωνα ή ακόμα και φωνάζοντας.

Απο πλευράς Πυροσβεστικής, όπως είπε η εκπρόσωπος Σταυρούλα Μαλλίρη, δεν έχει εκδοθεί κάποια απόφαση εκκένωσης της περιοχής, αλλά οι οδηγίες προς όλους είναι να παραμείνουν σε απόσταση, ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στην Περαλά και στους κόμβους γύρω απο την πυρκαγιά για να κατευθύνουν όσους κινούνται στην περιοχή. Ωστόσο, η κατάσταση ήταν και είναι πολύ δύσκολη, με χιλιάδες ντόπιους και τουρίστες να βρίσκονται σε απόγνωση.

Την ίδια ώρα, κύκλοι από τη ΔΕΗ εξέφραζαν φόβους για ολικό μπλακ άουτ στην Ανατολική Αττική, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και απειλεί κεντρικούς πυλώνες της ΔΕΗ.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κάλαμος, Καπανδρίτι και Βαρνάβας
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κάλαμος, Καπανδρίτι και Βαρνάβας
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κάλαμος, Καπανδρίτι και Βαρνάβας
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κάλαμος, Καπανδρίτι και Βαρνάβας
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κάλαμος, Καπανδρίτι και Βαρνάβας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider