Νεκροί και υλικές ζημιές από τον σεισμό 6,5 Ρίχτερ στη Κω (pics, vids)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νεκροί και υλικές ζημιές από τον σεισμό 6,5 Ρίχτερ στη Κω (pics, vids)

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,5 - 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στα Δωδεκάνησα στις 1:31 ξημερώματα Παρασκευής, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο σεισμός έγινε ιδιαιτέρως αισθητός στη Ρόδο και στην Κω ενώ από τη σεισμική δόνηση βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον δύο άνθρωποι όταν η οροφή ενός μπαρ κατέρρευσε. Σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκο, τα δύο θύματα ήταν νεαρής ηλικίας. Πρόκειται για έναν 39χρονο τουρκικής καταγωγής και έναν 27χρονο σουηδικής καταγωγής.

Ο Τούρκος τουρίστας που σκοτώθηκε:

Ο Τούρκος τουρίστας που σκοτώθηκε

Πάνω από 200 μετασεισμοί

Διακόσιοι μετασεισμοί, από τους οποίους 15 είναι μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ, έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής στην Κω, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο της Κω, μέχρι στιγμής υπάρχουν πάνω από 100 τραυματίες. Από αυτούς οι πέντε είναι τουρίστες και νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση ενώ ένας ακρωτηριάστηκε. Οι τρεις πιο σοβαρά τραυματισμένοι μεταφέρονται με ελικόπτερο Σινούκ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και τα άλλα δύο άτομα σε άλλα νοσοκομεία εκτός νησιού.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 8 χλμ και φορά ανατολικά-δυτικά. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν άλλες εκτιμήσεις.

Από το σεισμό προκλήθηκαν πολύ σοβαρές ζημίες σε κτίρια ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία έκανε γνωστό πως έχουν απεγκλωβιστεί τουλάχιστον 3 άτομα.

Ζημιές έχει υποστεί και το λιμάνι σε τέτοιο βαθμό που δεν επέτρεψαν στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros, να δέσει. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο,Τήλο,Σύμη Ρόδο και Καστελόριζο. Όσοι ταξιδεύουν για Κω θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Blue Star Ferries θα τους αποβιβάσει στην Κάρπαθο και θα μεταφερθούν με μικρότερο πλοιάριο στην Κω. Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των ζημιών στο λιμάνι και εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχει άλλο μεγάλο λιμάνι δίπλα στην Κω, τα πλοία θα δένουν στην Κάλυμνο και από εκεί με τα καθημερινά δρομολόγια των πλοιαρίων θα εξυπηρετούνται οι επισκέπτες.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι - Τσουνάμι 70 εκατοστών

Την ίδια ώρα οι σεισμολόγοι προσπαθούν να είναι καθησυχαστικοί ωστόσο εφιστούν την προσοχή των κατοίκων του νησιού και προειδοποιούν για άλλους επίσης μεγάλους μετασεισμούς -ακόμη και πάνω από 6 Ρίχτερ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Κώστα Παπαζάχου στον ΣΚΑΙ ο οποίος ναι μεν είπε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τα καινούργια κτίρια ωστόσο τόνισε πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη διαχείριση της κατάστασης. «Προσοχή, δεν πλησιάζουμε και δεν κατοικούμε κτίρια που έχουν ζημιές» είπε ο καθηγητής σεισμολογίας εξηγώντας πως ο φονικός σεισμός προέρχεται από γνωστό ρήγμα το οποίο ξεκινά από την Ανατολή (Τουρκία) και κατευθύνεται προς τη Δύση. Ο ίδιος μάλιστα φαίνεται να διαφωνεί με τον σεισμολόγο Ευθύμη Λέκκα, αφού όπως είπε ο σεισμός δεν ήταν 6,5 αλλά 6,7 Ρίχτερ.

Από την πλευρά του ο κ. Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε πως οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στο λιμάνι της Κω το οποίο δεν είναι λειτουργικό. Όσο για το αεροδρόμιο, «έπειτα από γρήγορο έλεγχο θα λειτουργήσει». Μάλιστα έσπευσε να καθησυχάσει τον κόσμο λέγοντας πως δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας.

«Ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Λέσβου… Η μετασεισμική ακολουθία εδώ είναι απολύτως φυσιολογική. Εκτιμώ ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν ο κύριος, αλλά η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης. Ο κ. Τσελέντης επέστησε προσοχή στο τσουνάμι που σημειώθηκε, ύψους 70 εκατοστών.

«Η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο»

Συλλυπητήρια στους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες, ανοίγοντας τη συνέντευξη που έδωσαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, προκειμένου να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους για την κατάσταση που επικρατεί στην Κω μετά τον σεισμό των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι οι υποδομές του νησιού βρίσκονται σε καλή κατάσταση εκτός από το λιμάνι, ενημέρωσε ότι το απόγευμα θα επισκεφτούν λιμενολόγοι που θα μας πουν αν μπορεί αν επιτευχθεί η άμεση αποκατάστασή του και τόνισε:

«Για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα είναι η γρήγορη αποκατάσταση του νησιού. Η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο. Η όλη κατάσταση δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση. Λόγω καλοκαιρινής περιόδου πρέπει να αποφύγουμε την δραματοποίηση. Θέλω να συστήσω ψυχραιμία και στο πολιτικό σύστημα και στα μέσα ενημέρωσης. Οι πολίτες να μην δίνουν βάση σε φήμες και δημοσιεύματα. Πρέπει να ενημερώνονται μόνο από τις επίσημες φωνές».

Δήμαρχος: Όλες οι υποδομές λειτουργούν κανονικά – Μόνο πρόβλημα το λιμάνι

«Οι υποδομές του νησιού λειτουργούν κανονικά και το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ισχυρής σεισμικής δόνησης που έπληξε το νησί.



Όπως έγινε γνωστό, το λιμάνι έχει υποστεί ρηγματώσεις και θα χρειαστούν εκτεταμένες παρεμβάσεις για την αποκατάστασή του ενώ όλες οι άλλες υποδομές του νησιού - ύδρευση, ηλεκτροδότηση και οδικό δίκτυο - λειτουργούν χωρίς προβλήματα.

Τόσκας: «Απόλυτα» διαχειρίσιμη η κατάσταση στην Κω

«Απόλυτα διαχειρίσιμη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κω ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm». Ο κ. Τόσκας, ο οποίος μετέβη στο νησί λίγες ώρες μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών, που σημειώθηκε στις 01:32, επισήμανε ότι ήδη «η ζωή και η κανονικότητα στο νησί αποκαθίστανται πλήρως». «Κοιτάζουμε αυτή τη στιγμή κάποιες ζημιές που έχουν γίνει. Η ευθύνη μας είναι η αποτίμηση των ζημιών και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο. Αποκαθίσταται ήδη η κανονικότητα. Ο κόσμος κινείται χωρίς πανικό. Και οι τουρίστες. Δεν υπάρχει πανικός» διαβεβαίωσε.

Καπάκης: Δεν υπάρχουν αγνοούμενοι - Πολύ περιορισμένες οι επιπτώσεις του σεισμού στα κτίρια

Άμεσα ξεκινά στην Κω ο έλεγχος της καταλληλότητας των κτιρίων, τα οποία έχουν υποστεί ζημίες από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών που έπληξε το νησί στις 01:32 τα ξημερώματα της Πέμπτης.



«Είναι περιορισμένες οι επιπτώσεις, τα κτίρια άντεξαν, καθώς όλα τα θύματα ήταν σε μία κατάρρευση κτιρίου» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται στο νησί και μετέχει σε σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να καταγράψει τις ενέργειες που θα γίνουν στη συνέχεια, ώστε να επανέλθει το νησί σε κανονικότητα.



Ο κ. Καπάκης διευκρίνισε ότι η ομάδα των ΕΜΑΚ που έφτασε στην Κω «δε χρειάστηκε να επιχειρήσει, καθώς δεν υπάρχουν αγνοούμενοι. Τα όποια κτίρια υπέστησαν ζημιές ήταν παλαιάς ή κακής κατασκευής, είναι περιορισμένες οι καταρρεύσεις. Οι ζημιές είναι πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με τη Λέσβο και εντοπίζονται στο κέντρο του νησιού» σημείωσε ο κ. Καπάκης προσθέτοντας ότι θα ξεκινήσει άμεσα ο έλεγχος καταλληλότητας των κτιρίων που έχουν υποστεί ρηγματώσεις ή ζημιές.



Σε ό,τι αφορά το λιμάνι της Κω ο γενικός γραμματέας διευκρίνισε ότι δύτες εξετάζουν τις ζημιές που έχει υποστεί, ενώ αντίστοιχο έλεγχο θα κάνει και άλλο κλιμάκιο, με στόχο «πολύ γρήγορα τουλάχιστον ένα μέρος του λιμανιού να δοθεί στη λειτουργία», ενώ σημείωσε ότι «το αεροδρόμιο θα λειτουργεί κανονικά».

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Κω

Στο μεταξύ έφθασαν στο νησί με C-130 ο υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό.

Στην Κω βρίσκονται από τα ξημερώματα 15 άνδρες της ΕΜΑΚ με δύο σκύλους για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο νησί, που είναι 25 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Στο νησί μεταβαίνει εσπευσμένα και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Εκ μέρους της ΝΔ στο νησί μεταβαίνουν ο τομεάρχης Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο τομέαρχης Υποδομών Κώστας Καραμανλής και ο βουλευτής Δωδεκανήσων Μάνος Κόνσολας.

Δεν υπάρχουν ζημιές στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων

Δεν υπάρχουν ζημιές ή τραυματισμοί στο hotspot της Κω, δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Πληροφορίες αναφέρουν, εξάλλου, ότι δεν υπήρξε καμία αναστάτωση από τον σεισμό στους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο σημείο.

Ωστόσο, κλειστό θα παραμείνει για σήμερα το γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου που λειτουργεί μέσα στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, το οποίο θα λειτουργήσει ξανά εκτός απροόπτου τη Δευτέρα.

Επίσης, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν υπήρξαν ζημιές ή τραυματίες στα διαμερίσματα που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο και στους δύο ξενώνες για ασυνόδευτα παιδιά του νησιού.

Όπως εκτιμά η Ύπατη Αρμοστεία, αυτή τη στιγμή διαμένουν 810 πρόσφυγες και μετανάστες στην Κω.

Τέλος, πηγές της Ύπατης Αρμοστείας αναφέρουν ότι ο διεθνής οργανισμός βρίσκεται σε επικοινωνία με τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να συνδράμει σε σκηνές, κοντέινερ και άλλη βοήθεια, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Νεκροί και υλικές ζημιές από τον σεισμό 6,5 Ρίχτερ στη Κω (pics, vids)
Νεκροί και υλικές ζημιές από τον σεισμό 6,5 Ρίχτερ στη Κω (pics, vids)
Νεκροί και υλικές ζημιές από τον σεισμό 6,5 Ρίχτερ στη Κω (pics, vids)
Νεκροί και υλικές ζημιές από τον σεισμό 6,5 Ρίχτερ στη Κω (pics, vids)
Νεκροί και υλικές ζημιές από τον σεισμό 6,5 Ρίχτερ στη Κω (pics, vids)
Νεκροί και υλικές ζημιές από τον σεισμό 6,5 Ρίχτερ στη Κω (pics, vids)
Νεκροί και υλικές ζημιές από τον σεισμό 6,5 Ρίχτερ στη Κω (pics, vids)
Νεκροί και υλικές ζημιές από τον σεισμό 6,5 Ρίχτερ στη Κω (pics, vids)
Νεκροί και υλικές ζημιές από τον σεισμό 6,5 Ρίχτερ στη Κω (pics, vids)
Νεκροί και υλικές ζημιές από τον σεισμό 6,5 Ρίχτερ στη Κω (pics, vids)
Νεκροί και υλικές ζημιές από τον σεισμό 6,5 Ρίχτερ στη Κω (pics, vids)
Νεκροί και υλικές ζημιές από τον σεισμό 6,5 Ρίχτερ στη Κω (pics, vids)
Νεκροί και υλικές ζημιές από τον σεισμό 6,5 Ρίχτερ στη Κω (pics, vids)
Νεκροί και υλικές ζημιές από τον σεισμό 6,5 Ρίχτερ στη Κω (pics, vids)
Νεκροί και υλικές ζημιές από τον σεισμό 6,5 Ρίχτερ στη Κω (pics, vids)
Νεκροί και υλικές ζημιές από τον σεισμό 6,5 Ρίχτερ στη Κω (pics, vids)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider