Το Κρατικό Λαχείο αποκτά Μουσείο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Κρατικό Λαχείο αποκτά Μουσείο

Μουσείο για την προβολή της ιστορίας των Κρατικών Λαχείων και την ανάδειξη της ιστορικής διαδρομής τους δημιουργεί η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, με χορηγία του υπουργείου Οικονομικών.

Με απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου παραχωρήθηκε για την υλοποίηση του Μουσείου Κρατικών Λαχείων στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος μια σειρά από αντικείμενα και υλικά, που προέρχονται από την πρώην Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων, η οποία για την ιστορία ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1929 με την αρχική ονομασία «Υπηρεσία του Λαχείου»!

Η λειτουργία Μουσείου Κρατικών Λαχείων σχετίζεται με το γεγονός ότι τα Κρατικά Λαχεία διαχρονικά συνέβαλαν σημαντικά στα έσοδα του Δημοσίου και οι πόροι τους χρησιμοποιήθηκαν για εθνικούς και κοινωνικούς σκοπούς, δίνοντας τη δυνατότητα χρηματοδότησης σοβαρών κοινωνικών δράσεων, προνοιακού και άλλου χαρακτήρα.

Η απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου εμπεριέχει και μια «ρήτρα». Αναφέρει πως το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί το δικαίωμα σε περίπτωση μελλοντικής απόφασης δημιουργίας «Μουσείου Υπουργείου Οικονομικών», τα μουσειακά εκθέματα να επιστραφούν για περαιτέρω ανάδειξη, προβολή και συνύπαρξη με άλλα ιστορικά αντικείμενα του υπουργείου.

Ενδεικτικά μεταξύ των εκθεμάτων του Μουσείου Κρατικών Λαχείων που θα μπορούν οι πολίτες να επισκέπτονται στο χώρο της οδού Ξενοκράτους θα περιλαμβάνονται:

-Κληρωτίδες χειροκίνητες και ηλεκτροκίνητες, μεταξύ των οποίων μια πολύ παλαιά που χρονολογείται από ιδρύσεως «Λαϊκού Λαχείου» με χάρτινους μικρούς κλήρους και σφραγίδες που υποδηλώνουν τύπο και χρόνο κατασκευής.

-Δύο χρηματοκιβώτια δύο όπου φυλάσσονταν οι ταμειακές εισπράξεις με την ένδειξη «Λαχείο του Στόλου» και αφορούν στο δεύτερο Ελληνικό Λαχείο με τον τίτλο «Λαχείο του Στόλου» που εκδόθηκε το 1905.

-Φωτογραφίες από τη διαχρονική ιστορία των Κρατικών Λαχείων με αναφορά σε τόπο, χρόνο και τρόπο υλοποίησης και διενέργειας προγραμμάτων κληρώσεων των κυκλοφορούντων εκδόσεων Κρατικών Λαχείων.

-Σχετικό σκηνικό το οποίο κοσμούσε τις προβολές των κληρώσεων. Το στήσιμό του στο χώρο μαζί με τις κληρωτίδες μπορεί να αναπαριστά τις κληρώσεις που λάμβαναν χώρα στα Κρατικά Λαχεία.

-Πληθώρα διαφημιστικών και λοιπών αφισών ταξινομημένες χρονολογικά που αναδεικνύουν την αισθητική και εικαστική συμπεριφορά της κάθε εποχής.

-Παλαιές και μεταγενέστερες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές διαφημίσεις σε μορφή DVD και κασετών.

-Διάφορα λαχεία ταξινομημένα ανά κατηγορία και χρονολογία κυκλοφορίας, εκτιθέμενα σε προθήκες που θα βοηθήσουν τον επισκέπτη να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της διαδρομής των Ελληνικών Λαχείων έως σήμερα.

-Διατρητική μηχανή ακύρωσης και καταμέτρησης των κερδισμένων λαχείων.

-Καλούπια θερμοπλαστικής μηχανής ειδικής επεξεργασίας και μοναδικής στο είδος της για την κατασκευή σφαιριδίων κλήρωσης.

-Διάφορες μορφές και είδη από κλήρους και σφαιρίδια κλήρωσης (μπαλάκια) που χρησίμευαν για τη διενέργεια των κληρώσεων και την αξιοπιστία τους στο χρόνο.

-Βιβλία κατανομής λαχνών αριθμών Εθνικού και Λαϊκού Λαχείου βάσει των οποίων εκδιδόταν ο πίνακας κερδών της κάθε έκδοσης και κλήρωσης των παραπάνω λαχείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider