Εκθέσεις έργων τέχνης με... εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκθέσεις έργων τέχνης με... εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

Μπορεί το ανεξόφλητο ποσό των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου να ξεπερνά σήμερα τα 12,4 δισ. ευρώ και μπορεί οι θεσμοί από το 2011 να έχουν θέσει αυστηρές προϋποθέσεις και περιορισμούς στη χορήγηση της εγγυητικής ευθύνης του Δημοσίου, ωστόσο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Πολιτισμού προβλέπει πως η εγγύηση του Δημοσίου θα δίνεται πλέον για την καταβολή αποζημίωσης για απώλειες ή φθορές που είναι δυνατόν να προκληθούν σε αρχαιότητες και έργα τέχνης!

Το σχέδιο νόμου "Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων και άλλα θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού" προβλέπει τη δυνατότητα παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης για απώλειες ή φθορές που είναι δυνατόν να προκληθούν σε αρχαιότητες, έργα τέχνης, έργα πολιτιστικής και ιστορικής αξίας και κινητά μνημεία, τα οποία εκτίθενται είτε στην ημεδαπή, δυνάμει συμβάσεων προσωρινού ή μακροχρόνιου δανεισμού από αλλοδαπούς φορείς, είτε σε εκθέσεις περιοδικού χαρακτήρα στην αλλοδαπή και διοργανώνονται ή συνδιοργανώνονται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ή από ημεδαπά δημόσια μουσεία ή μουσεία που έχουν ιδρυθεί με νόμο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως με προεδρικό διάταγμα θα καταρτιστεί ο Γενικός Κανονισμός Εγγύησης και Προδιαγραφών Ασφαλείας Συλλογών και Εκθεμάτων, με τον οποίον θα καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις παροχής της εγγύησης, οι δικαιούχοι της αποζημίωσης, οι κίνδυνοι η επέλευση των οποίων γεννά υποχρέωση αποζημίωσης κ.λπ.. Με το ίδιο διάταγμα θα καθορίζονται επίσης οι προδιαγραφές ασφαλείας και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου, για τις εγγυήσεις θα προβλέπεται στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό αυτοτελής Κωδικός Αριθμός Εξόδων (ΚΑΕ). Το ύψος δε της πίστωσης που θα εγγράφεται θα καθορίζεται ύστερα από γνώμη της συνιστώμενης εννεαμελούς (9μελούς) γνωμοδοτικής επιτροπής, που θα διατυπώνεται εντός του πρώτου τετραμήνου κάθε έτους, με βάση την αποτίμηση της αξίας των εκθεμάτων των εκθέσεων που πρόκειται να διοργανωθούν το επόμενο έτος.

Τόσο για την παροχή της εγγύησης, όσο και για την καταβολή τυχόν αποζημίωσης και τον καθορισμό του ύψους αυτής θα εκδίδεται κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού, ύστερα από γνώμη της γνωμοδοτικής επιτροπής.

Η καταβολή της αποζημίωσης, η οποία δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που έχει εγγραφεί στον αυτοτελή Κωδικό Αριθμό Εξόδων , συνεπάγεται απόσβεση της υποχρέωσης του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως αποσαφηνίζεται, κατά τους πρώτους 12 μήνες εφαρμογής των ανωτέρω η εγγύηση θα αφορά αποκλειστικά στις εκθέσεις που οργανώνει ή συνδιοργανώνει το Ελληνικό Δημόσιο στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή.

Να σημειωθεί πως το υπουργείο Πολιτισμού τοποθετεί στις 400 χιλιάδες ευρώ τη σχετική επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider