ICAP: Προχωρά «ασθμαίνοντας» η γυναικεία επιχειρηματικότητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ICAP: Προχωρά «ασθμαίνοντας» η γυναικεία επιχειρηματικότητα

Παρά την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας μέσω της παροχής κινήτρων και της ενδυνάμωσης του ρόλου των γυναικών στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ο στόχος της ισότητας των δύο φύλων στον επιχειρηματικό χώρο δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη που πραγματοποίησε η ICAP, τα τελευταία χρόνια πολλές κυβερνήσεις προσπαθούν να ενθαρρύνουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, μέσω διαφόρων σχεδίων, κινήτρων και μέτρων προώθησης, ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν τη μειοψηφία επί του συνόλου των επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης για το 2015, στο συνολικό δείγμα που εξετάστηκε (23.968 επιχειρήσεις), μόνο στο 21,07% των επιχειρήσεων το «τιμόνι» βρίσκεται σε γυναικεία χέρια. Παρατηρήθηκε, ωστόσο, μια μικρή αύξηση της διείσδυσης των γυναικών στις υψηλόβαθμες θέσεις της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής, καθώς το 2014 διαμορφωνόταν στο 29,6%.

Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών που διευθύνονται από γυναίκες διαχρονικά εντοπίζεται σε πολύ μικρές ή τις μικρές επιχειρήσεις. Παρατηρείται ότι όσο αυξάνει το μέγεθος των εταιρειών (βάσει ετήσιου κύκλου εργασιών και προσωπικού) τόσο περισσότερο μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής των εταιρειών που διοικούνται από γυναίκες.

«Οι επιδόσεις των ελληνικών εταιρειών που διευθύνονται από γυναίκες ανώτατα στελέχη είναι εμφανώς καλύτερες σε σύγκριση με το σύνολο των εταιρειών, με κύριο χαρακτηριστικό την εντυπωσιακή βελτίωση της κερδοφορίας τους, το 2014/13», σημειώνει η Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών Μελετών της ICAP Group.

«Ασφαλώς, η διείσδυση των γυναικών στις ανώτατες βαθμίδες διοίκησης των ελληνικών επιχειρήσεων υστερεί ακόμα σημαντικά σε σχέση με τους άνδρες. Σε αυτές τις συνθήκες οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια για την ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και την είσοδο των γυναικών σε θέσεις που σχετίζονται με τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την πορεία των επιχειρήσεων στη χώρα μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider