Παναγόπουλος: Αποκατάσταση των κανόνων εργασίας στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παναγόπουλος: Αποκατάσταση των κανόνων εργασίας στην Ελλάδα

Την άμεση αναθεώρηση της ελληνικής νομοθεσίας προκειμένου να αποκατασταθούν οι παραβιάσεις των διεθνών κανόνων προστασίας της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας ζήτησε, «όπως έχουν κάνει και όλα τα ελεγκτικά όργανα», ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος στην ομιλία του στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Παναγόπουλος, μεταξύ άλλων, τόνισε την αναγκαιότητα αλλαγής της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Όπως επισήμανε στην ομιλία του, η ILO (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας) και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν διαπιστώσει σημαντικές και πολλαπλές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ελλάδα και σημείωσε ότι καμία από τις παραβιάσεις που έχουν όλα αυτά τα χρόνια διαπιστωθεί επίσημα, δεν έχει αποκατασταθεί. Αντίθετα, συμπλήρωσε, παράλληλα επιβάλλονται νέα πρόσθετα μέτρα περιορισμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Τίθεται λοιπόν ένα σοβαρό ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος που είναι η μη συμμόρφωση -όχι μόνο των ίδιων των κρατών, αλλά και των οργάνων που μετέχουν στους μηχανισμούς οικονομικής στήριξης- με τις αποφάσεις των διεθνών ελεγκτικών οργάνων».

Ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε επίσης, ότι «στο καλάθι των αχρήστων έχουν πεταχτεί» και κρισιμότατες διμερείς συμφωνίες των εθνικών κοινωνικών εταίρων πάνω σε ζητήματα εργασιακών ρυθμίσεων όπως η συμφωνία της Γενεύης του 2014 με την παρουσία της ILO για την επαναφορά του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού με Εθνική Γενική ΣΣΕ, την επαναφορά της επέκτασης των κλαδικών ΣΣΕ και τη μη εισαγωγή της ανταπεργίας των εργοδοτών στο εθνικό πλαίσιο.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ανέφερε ότι η Συνομοσπονδία, με επείγουσα καταγγελία της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2012, είχε ζητήσει την παρέμβασή του για τις «εργασιοκτόνες ρυθμίσεις» των όρων της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας.

«Μάλιστα τα εργασιακά μέτρα αποδείχθηκε και αποδεικνύεται και με τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου του 2015 και των συμπληρωματικών Μνημονίων του Ιουνίου 2016 και αυτού πριν από λίγες εβδομάδες τον Μάιο 2017, ότι θα είναι μόνιμα καθώς η κυβέρνηση ανέλαβε ως προαπαιτούμενη ενέργεια την κωδικοποίηση της κατεστραμμένης εργατικής νομοθεσίας έως τον Ιούνιο του 2018. Υποτίθεται μάλιστα ότι το 2018 επίσης θα επανέλθουν οι ρυθμίσεις για την επέκταση των ΣΣΕ, αφού όμως η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί (παρεμβαίνοντας εκ νέου στη συνδικαλιστική ελευθερία) ότι θα δημιουργήσει διοικητικό μηχανισμό κρίσης της αντιπροσωπευτικότητας των οργανώσεων και αντίστοιχο ηλεκτρονικό μητρώο».

O κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ και κανένα περιθώριο διεξαγωγής ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου.

Επισήμανε τη σημαντική συμβολή της ILO στα ελληνικά πράγματα και χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την ίδρυση του Γραφείου Διασύνδεσης στην Αθήνα. «Με κοινό μας αίτημα όλοι οι εθνικοί κοινωνικοί εταίροι έχουμε ζητήσει να παραμείνει η ILO όσο διαρκούν οι δράσεις για την αδήλωτη εργασία, αλλά και εν γένει στα προγράμματα τεχνικής βοήθειας που αφορούν την εργασία, τον κοινωνικό διάλογο, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση».

Αναφερόμενος στα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα στάθηκε σε στοιχεία που δείχνουν, όπως είπε, ότι το 2016 οι επιχειρησιακές ΣΣΕ επικρατούν σχεδόν καθολικά, αντιπροσωπεύοντας το 96% του συνόλου των συλλογικών συμβάσεων, ότι το 40% των θέσεων που δημιουργούνται είναι πλήρους απασχόλησης και το 60% είναι μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. «Είναι ιδιαίτερης σημασίας οι δράσεις για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας και της ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας, προκειμένου να αναστραφούν η απαξίωση και η φυγή στο εξωτερικό υψηλά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού», τόνισε.

Τέλος, έκανε λόγο για κοινή δράση των ελληνικών και των ευρωπαϊκών συνδικάτων για τη διασφάλιση των ευρωπαϊκών κεκτημένων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider