Bloomberg: Τα hedge funds κερδίζουν από την Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Τα hedge funds κερδίζουν από την Ελλάδα
Αντίστοιχα, τα ελληνικά ομόλογα υπεραποδίδουν με διαφορά έναντι άλλων κρατικών ομολόγων.

H Οδύσσεια της Ελλάδας και της οικονομικής κρίσης που αυτή αντιμετωπίζει πήρε μια θετική πορεία τους τελευταίους μήνες και τα hedge funds βγαίνουν κερδισμένα από αυτή την ιστορία.

Έχοντας βρεθεί στο επίκεντρο των προβλημάτων της Ευρωζώνης η Ελλάδα, έχει ωφεληθεί όσο καμία άλλη από το βελτιωμένο κλίμα που επικρατεί στην Ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει αποδώσει 23% μέχρι στιγμής φέτος, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση του ανεπτυγμένου κόσμου. Αντίστοιχα, τα ελληνικά ομόλογα υπεραποδίδουν με διαφορά έναντι άλλων κρατικών ομολόγων.

Πέρα από τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει από τις εισροές στην οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία φαίνεται ότι ξεπερνάει (για τώρα) τον πολιτικό κίνδυνο, η Ελλάδα βρίσκεται και σε συζητήσεις με τους ευρωπαίους αξιωματούχους για την ελάφρυνση του χρέους. Παρότι δεν υπήρξε συμφωνία αυτή την εβδομάδα, επιπλέον διαπραγματεύσεις θα λάβουν χώρα τις επόμενες τρεις εβδομάδας – ανοίγοντας δυνητικά τον δρόμο για να μπει και το ελληνικό χρέος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Αυτή τη στιγμή τα πάντα στην Ελλάδα πάνε στη σωστή κατεύθυνση», σχολιάζει από το Λονδίνο ο Μαρκ Ντάουντινγκ, διαχειριστής κεφαλαίων της BlueBay Asset Management, ένα hedge fund το οποίο επενδύει στις αγορές χρέους και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 55,5 δισ. δολαρίων. «Παραμένουμε ιδιαίτερα θετικοί. Έχουμε μια μεγάλη θέση και συνεχίζουμε να επενδύουμε», σημειώνει.

Η Ελλάδα σημειώνει τις καλύτερες επιδόσεις φέτος ανάμεσα στις 24 κεφαλαιαγορές των ανεπτυγμένων οικονομιών που παρακολουθεί το Bloomberg. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνει άνοδο 23% από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, ενώ τόσο ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All-Country όσο και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600.

Η αγορά ομολόγων δείχνει την αισιοδοξία που επικρατεί σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το premium των 10ετών ομολόγων έναντι του γερμανικού χρέους έχει υποχωρήσει σε χαμηλό τριών ετών.

Ωστόσο για κάποιους διαχειριστές κεφαλαίων ο κίνδυνος που επικρατεί σχετικά με τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία παραμένει υψηλός, όσο δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση για το ελληνικό χρέος.

«Δεν πιστεύουμε ότι οι ελληνικές μετοχές είναι ελκυστικές σε αυτό το στάδιο», αναφέρει ο Ατούλ Λελέ, επικεφαλής επενδύσεων της Deltec Intenational Group, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 5,5 δισ. δολαρίων. «Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα των ελλήνων αξιωματούχων στο να εξυπηρετήσουν το χρέος της χώρας. Επιπλέον, υπάρχουν πιο ελκυστικές ευκαιρίες αλλού, ειδικά τώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανάπτυξης», προσθέτει.

Όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει στην ύφεση:

«Αν η ελάφρυνση του χρέους γίνει πραγματικότητα επιπλέον πτώση του spread μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων είναι πιθανή», αναφέρει ο Μπέντζαμιν Σρόεντερ, αναλυτής της ING Groep NV. «Αλλά παραμένω σκεπτικός».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider