Υπογραφή συμβάσεων για τα απορρίμματα σε Ήπειρο-Σέρρες 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπογραφή συμβάσεων για τα απορρίμματα σε Ήπειρο-Σέρρες 

Μέσα στον επόμενα μήνα αναμένεται να υπογραφούν οι δύο συμβάσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων σε Σέρρες και Ηπειρο, επιλύοντας το πρόβλημα των σκουπιδιών που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες τους δύο νομούς.

Ειδικότερα το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σύμβαση που πρόκειται να υπογράψει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την περιφέρεια Ηπείρου για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων.

Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή μιας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων δυναμικότητας 105.000 τόνων ετησίως, με κόστος διαχείρισης περί τα 64 ευρώ ανά τόνο. Το κόστος της επένδυσης, χωρίς τον ΦΠΑ, φτάνει τα 45 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τη σύμβαση, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναλαμβάνει τη διαχείριση της μονάδας για 25 χρόνια.

Mέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να υπογραφεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβασης Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την υλοποίηση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Νομό Σερρών.

Η χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 33 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από κοινοτικά κονδύλια ύψους 15,6 εκατ. ευρώ, ενώ το υπολειπόμενο ποσό θα καλυφθεί από κεφάλαια - είτε ίδια είτε τραπεζικό δανεισμό- που θα εξασφαλίσει ο ανάδοχος, το σχήμα εταιρειών Intrakat - Αρχιρόδον – Envitec.

Να σημειωθεί ότι η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων Σερρών διαθέτει δυναμικότητα 63.000 τόνων ανά έτος.
Πρόκειται για το δεύτερο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς τέλη Νοεμβρίου το ΣΔΙΤ Ηπείρου, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε χρηματοδότηση 20,7 εκατ. ευρώ από πόρους του νέου ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη".

Να σημειωθεί ότι οι χωματερές αποτελούν το μεγαλύτςερο πρόβλημα στη χώρα μας με τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πέφτουν βροχή.

Σήμερα υπάρχουν 52 ενεργές χωματερές, εκ των οποίων 20 στην Πελοπόννησο, 11 στο Νότιο Αιγαίο, 5 στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, 5 στη Δυτική Ελλάδα (περιλαμβάνεται η Αχαΐα και η Ηλεία), 3 στο Ιόνιο, 3 στη Στερεά Ελλάδα, 3 στην Αττική και 2 στο Βόρειο Αιγαίο.

Οι ανενεργές (αυτές που έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί) φθάνουν τις 166, εκ των οποίων οι 60 βρίσκονται στην Πελοπόννησο, 46 στην Κεντρική Μακεδονία, 21 στο Νότιο Αιγαίο, 10 στη Στερεά Ελλάδα.

Για όλες αυτές τις χωματερές η χώρα μας πληρώνει δεκάδες εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο του 2015 το πρόστιμο ανήλθε στα 10,8 εκατ. ευρώ, ενώ πριν από μερικές ημέρες οι ελληνικές αρχές απέστειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελευταία στοιχεία, προκειμένου να υπολογιστεί η δεύτερη δόση του ευρωπροστίμου.

Έτσι η Ελλάδα κάθε εξάμηνο πρέπει θα καταβάλλει 80.000 ευρώ για κάθε χωματερή σε λειτουργία και 40.000 ευρώ για κάθε χωματερή που έχει κλείσει, αλλά δεν έχει αποκατασταθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό πρόστιμο (10 εκατ. ευρώ εφάπαξ) αφορούσε σε 293 χωματερές με συνολικά 363 παραβάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider