Drones τα νέα «όπλα» ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικής (vids)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Drones τα νέα «όπλα» ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικής (vids)

Αυτό είναι το νέο «όπλο» της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, στον τομέα της έρευνας, ασφάλειας, αλλά και έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών

.

Γράφει ο Μ. Λαγάνης

Τα drones, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η παρουσίαση των οποίων έγινε σήμερα το μεσημέρι στην Αεροπορική Βάση Δεκελείας, παρουσία της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας θα μπουν άμεσα στο επιχειρησιακό κομμάτι των υπηρεσιών αστυνόμευσης και πυρόσβεσης με σκοπό να συμβάλλουν σε αρχικό στάδιο στη διαχείριση της κυκλοφορίας, τον εντοπισμό χασισοφυτειών, παράτυπων μεταναστών, προσφύγων, πυρκαγιών, αγνοούμενων ή εγκλωβισμένων σε δύσβατες περιοχές, χαρακτηρίζονται από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής «ως «επανάσταση στην έρευνα, διάσωση, ασφάλεια και παρατήρηση», με πολύ χαμηλό κόστος και κινδύνους, που θεωρείται ότι θα προσφέρουν τεράστιες υπηρεσίες στην αποστολή των δύο Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και όπου χρειαστεί.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της ΕΛΑΣ θα είναι έξι, ενώ τέσσερα drones διαθέτει για την εφετινή αντιπυρική περίοδο – που ξεκίνησε την 1η Μαΐου, η Πυροσβεστική, με σκοπό να αυξηθούν στο άμεσο μέλλον.

Τα τρία μικρά "drones" της αστυνομίας, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, είναι ηλεκτροκίνητα και έχουν τη δυνατότητα πτήσης περίπου τεσσάρων ωρών.

Τα τρία μεγάλα βενιζοκίνητα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έχουν δυνατότητα πτήσης μέχρι και 20 ώρες συνεχόμενες και κάλυψη ακτίνας περίπου 80 χιλιομέτρων, σε όποιο ύψος θέλουν οι χειριστές τους, ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με κάμερες και άλλον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, που μεταφέρει πληροφορίες στο Κέντρο Ελέγχου, το οποίο μπορεί να είναι μια κινητή μονάδα (βαν), που το κατευθύνει από το έδαφος.

Όμως προς το παρόν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πορείες και συγκεντρώσεις, αφού το απαγορεύει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σύμφωνα πάντως με πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψαν στο koolnews.gr ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την άρση της απαγόρευσης και αλλαγής του νομικού καθεστώτος.

Διαδικασία που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα "drones" των δύο Σωμάτων υπάγονται πλέον στον Ενιαίο Φορέα εναέριων μέσων (ΕΝΣΑ) Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, που δημιουργήθηκε πρόσφατα, όπου υπάγονται και όλα τα υπόλοιπα πτητικά μέσα (ιδιόκτητα ελικόπτερα και ενοικιαζόμενα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, κ.λπ.), εκτός από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που είναι της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider