Δεν βλέπουν τέλος στην κρίση οι Έλληνες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν βλέπουν τέλος στην κρίση οι Έλληνες

Ως οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη εμφανίζονται οι Έλληνες και σε ότι αφορά την οικονομική κρίση. Η συντριπτική πλειοψηφία (71%) των Ελλήνων πολιτών που συμμετείχαν στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο θεωρεί ότι η κρίση θα κρατήσει για πάρα πολλά χρόνια. Η αντίθετη άποψη δηλαδή ότι επιστρέφουμε στην ανάπτυξη πήρε στην Ελλάδα το απόλυτο… μηδέν. Μάλιστα το ποσοστό των Ελλήνων που δεν βλέπουν σύντομα «φως στην άκρη του τούνελ» αυξήθηκε κατά 16% από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Αρνητική παραμένει η στάση των Ελλήνων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το ποσοστό των πολιτών που αντιμετωπίζουν θετικά την συμμετοχή της χώρας στην Ένωση να είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη των 28 μετά την Τσεχία. Ακόμη, οι πολίτες της Ελλάδας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες χώρες εμφανίζονται απογοητευμένοι τόσο από τις ευρωπαϊκές όσο και από τις τοπικές πολιτικές, θεωρούν ότι πράγματα δεν κινούνται στην σωστή κατεύθυνση και βλέπουν ότι η κρίση θα κρατήσει για πολλά χρόνια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, μόλις ο ένας στους τρεις Έλληνες (34%) θεωρεί ότι η συμμετοχή μας στην ΕΕ είναι κάτι καλό, μία μονάδα βάσης διαφορά από την τελευταία Δημοκρατία της Τσεχίας που το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 33%. Μόλις το 33% των πολιτών της Ελλάδας αισθάνεται δεμένο με την ΕΕ, λαμβάνοντας την τελευταία θέση.

Μόλις το 16% των Ελλήνων θεωρεί ότι η γνώμη του μετράει στην ΕΕ, και μόλις το 23% ότι μετράει στην χώρα του. Και τα δύο είναι τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη των 28 όπου ο μέσος όρος για το πρώτο είναι 43% και για το δεύτερο 63%. Ακόμη, οι Έλληνες πολίτες εμφανίζονται οι λιγότεροι ικανοποιημένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ότι αφορά το πώς λειτουργεί η δημοκρατία τόσο στην Ευρώπη (20%) όσο και στη χώρα (23%) με το ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι 43% και 54% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider