Διεθνής Αμνηστία: Απαράδεκτες οι συνθήκες στο Ελληνικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διεθνής Αμνηστία: Απαράδεκτες οι συνθήκες στο Ελληνικό

Επείγουσα έκκληση δημοσιεύει σήμερα η Διεθνής Αμνηστία αναφορικά με τους πάνω από 1.200 πρόσφυγες που διαμένουν στους τρεις καταυλισμούς του Ελληνικού, στην Αθήνα. Ζητεί από τις αρχές να κλείσουν οι συγκεκριμένοι χώροι και οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε εναλλακτικούς τόπους στέγασης, καθότι οι συνθήκες διαβίωσης κρίνονται «απαράδεκτες», θέτοντας σε κίνδυνο ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Η πλειονότητα των ατόμων που ζουν στους καταυλισμούς, κατάγεται από το Αφγανιστάν και κοιμούνται σε σκηνές για περισσότερο από ένα χρόνο, σε συνθήκες πολύ κακής υγιεινής, με ανεπαρκή αριθμό τουαλετών και ντους και περιορισμένη ιδιωτικότητα, σύμφωνα με την οργάνωση. Οι διαμένοντες εκεί παραπονιούνται για αρουραίους και κατσαρίδες. Οι ανθρωπιστικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στους καταυλισμούς, αναφέρουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος και απόπειρες αυτοκτονίας, τα οποία επιδεινώνονται από τις συνθήκες στον καταυλισμό. «Όλοι χάνουν τα λογικά τους στο Ελληνικό», δήλωσε μια γυναίκα πρόσφυγας στη Διεθνή Αμνηστία τον Μάρτιο.

Η οργάνωση συστήνει να προηγηθούν διαβουλεύσεις με τους διαμένοντες, σχετικά με την μετακίνησή τους. Οι δομές φιλοξενίας θα πρέπει να βρίσκονται είτε στην Αθήνα είτε σε περιοχές με εύκολη πρόσβαση στην πόλη, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία. «Έτσι, οι διαμένοντες στο Ελληνικό θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν υποστήριξη από τα δίκτυα, που έχουν δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της διαμονής τους εκεί, που συμπεριλαμβάνουν ιατρική θεραπεία και ψυχολογική στήριξη».

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Τα ελληνικά hotspot πρέπει να βελτιωθούν

To σοβαρό πρόβλημα του υπερπληθυσμού που αντιμετωπίζουν τα hot spots στα ελληνικά νησιά, με χιλιάδες αποκλεισμένους μετανάστες, μεταξύ των οποίων και ασυνόδευτους ανήλικες, επισημαίνει, στην πρώτη έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, για τη λειτουργία των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (KYT) μεταναστών σε Ελλάδα και Ιταλία.

Παρά τη σημαντική στήριξη που ελήφθη από την ΕΕ, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις υποδοχής στις δύο χώρες δεν ήταν ακόμη επαρκείς για την κατάλληλη υποδοχή (Ιταλία) ή τη στέγαση (Ελλάδα) των αφικνούμενων μεταναστών.

Οι ελεγκτές αναφέρουν ότι, για την Ελλάδα, σημαντική μερίδα του πληθυσμού που πλήττεται από την κατάσταση αυτή είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, και χρειάζεται να γίνουν περισσότερα ώστε να τους παρασχεθεί βοήθεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider