Aντίστροφη μέτρηση για το ασφαλιστικό

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aντίστροφη μέτρηση για το ασφαλιστικό

Ραντεβού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος προκειμένου να τους ενημερώσει για το κείμενο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η Κυβέρνηση και το οποίο θα αποστείλει εντός της ημέρας στους εκπροσώπους των δανειστών.

Οι τελευταίοι θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις ημέρες προκειμένου να το μελετήσουν και να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους, πριν ξεκινήσει η τελική διαπραγμάτευση την ερχόμενη Παρασκευή, με την έλευσή τους στην Αθήνα.

Ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων στη Βουλή στις 11.00, ξεκινώντας από τον μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη και συνεχίζοντας με τον Βασίλη Λεβέντη (στις 12.00), με τον Δημήτρη Κουτσούμπα (στις 13:00 ) και με τη Φώφη Γεννηματά (στις 14:00). Η επίσκεψη του στο Προεδρικό Μέγαρο έχει προγραμματιστεί για τις έξι το απόγευμα.

Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Ιανουαρίου, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την πρώτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στην κύρια ασφάλιση και κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στην επικουρική ασφάλιση (0,50% για τον εργοδότη + 0,50% για τον ασφαλισμένο) και επιβολή τραπεζικού «φόρου» στις συναλλαγές των πολιτών με τα τραπεζικά ιδρύματα.

Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με τους δανειστές που θα ακολουθήσει, θα οριστικοποιηθούν πολλά εκκρεμή ζητήματα που έχουν να κάνουν με:

- τις κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις (έως 20%), στα εφάπαξ (10%) και στα μερίσματα (έως 30%)

- τα κριτήρια για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης, καθώς και τα ελάχιστα έτη ασφάλισης (15 ή 20) που προυποθέτει η καταβολή της

- την αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων για τη μείωση των δικαιούχων ΕΚΑΣ έως ότου «ενσωματωθεί» στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε συνδυασμό με την αναμόρφωση των προνοιακών επιδομάτων

- τα ποσοστά αναπλήρωσης με βάση τα οποία θα υπολογιστούν παλιές και νέες συντάξεις. Η κυβέρνηση έχει προτείνει έως 65% για 40 έτη ασφάλισης, ενώ οι Θεσμοί ζητούν 50% - 55%

- τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων με τους ενιαίους συντελεστές ώστε να «απορροφηθούν» οι περικοπές που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας

- τον χρόνο και το εύρος των ασφαλιστικών ενοποιήσεων, απ’ όπου η κυβέρνηση καλείται να εξοικονομήσει 900 εκατ ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider